Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je čtv dub 19, 2018 11:45 pm


Stejnosměrný wattmetr

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
Další

Stejnosměrný wattmetr

Příspěvekod drama » stř led 29, 2014 2:39 pm

Uvažuji o zakoupení stenosměrného wattmetru, abych mohl přesně měřit spotřebu a to hlavně v rozmezí 1-30 W. Nemáte někdo nějaký tip? Našel jsem např. Raytronic WM-100, ale zdá se mi, že prodejci termín "třída přesnosti" vůbec neznají a všude se mluví jen o rozlišení...
drama
 
Příspěvky: 969
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am
Reputation: 10

Re: Stejnosměrný wattmetr

Příspěvekod kybos » stř led 29, 2014 3:18 pm

A co takhle něco takovýho http://www.kvt-elektronika.cz/obrazky10/laborator_wattmetr_metra.jpg
Nebo Metra EL-20, třída přesnosti 0,2%.
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>25 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1306
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 90

Re: Stejnosměrný wattmetr

Příspěvekod drama » stř led 29, 2014 5:58 pm

To vypadá pěkně, díky za tip.
drama
 
Příspěvky: 969
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am
Reputation: 10

Re: Stejnosměrný wattmetr

Příspěvekod kybos » stř led 29, 2014 7:15 pm

Ale už to jsou historické kousky, tak je potřeba koukat po bazarech...Taky mám jeden takový a chráním jej jako oko v hlavě a nechávám si jej jen na fajnový měření, když chci něco hodně přesně.
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>25 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1306
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 90

Re: Stejnosměrný wattmetr

Příspěvekod gwl-tech » úte úno 11, 2014 2:38 pm

Pokud by se hodilo hodnoty z wattmeteru vyčítat přes ethernet, je možné využít LAN ovladač:
http://www.i4wifi.cz/Podle-vyrobce/GWL- ... -rele.html

Zrovna minulý týden jsme toto zařízení použili pro měření výkonu dodávaného ze solárních panelů (8x240Wp). Tj. měření napětí cca 0-300V, proud do 10A. Napěťový rozsah byl zvýšen děličem a proudový rozsah byl rozšířen přídavným bočníkem.

V případě, že není nutné sledovat data online přes síť, mohl by vyhovět wattmeter z hobbykingu:
http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... lyzer.html
nebo powerlog:
http://www.ev-power.eu/en/By-Brand-Manu ... -port.html
Přílohy
lan-module-wattmeter_screenshot.png
Webové rozhraní lan-modulu
gwl-tech
 
Příspěvky: 34
Registrován: pon črc 29, 2013 8:40 am
Reputation: 1

Re: Stejnosměrný wattmetr

Příspěvekod gwl-tech » úte úno 11, 2014 3:11 pm

A ještě dodám, že tento LAN wattmeter lze napojit na thingspeak.com, takže to pak celé můžete sledovat v reálném čase na webu: https://thingspeak.com/channels/10184#publicview


gwl-tech píše:Pokud by se hodilo hodnoty z wattmeteru vyčítat přes ethernet, je možné využít LAN ovladač:
http://www.i4wifi.cz/Podle-vyrobce/GWL- ... -rele.html

Zrovna minulý týden jsme toto zařízení použili pro měření výkonu dodávaného ze solárních panelů (8x240Wp). Tj. měření napětí cca 0-300V, proud do 10A. Napěťový rozsah byl zvýšen děličem a proudový rozsah byl rozšířen přídavným bočníkem.

V případě, že není nutné sledovat data online přes síť, mohl by vyhovět wattmeter z hobbykingu:
http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... lyzer.html
nebo powerlog:
http://www.ev-power.eu/en/By-Brand-Manu ... -port.html
gwl-tech
 
Příspěvky: 34
Registrován: pon črc 29, 2013 8:40 am
Reputation: 1

Re: Stejnosměrný wattmetr

Příspěvekod drama » úte úno 11, 2014 3:30 pm

Jsou to hezká zařízení, ale obávám se, že to nebude nijak zvlášť přesné. Mě nejvíce zajímá oblast 0-10W při 25V. Zakoupil a vrátil jsem Raytronic WM-100, který má poloviční rozsah, a i tak přesnost měření u takto malých proudů tristní. Samozřejmě, že pro většinu aplikací 2,5W sem či tam nic není...
drama
 
Příspěvky: 969
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am
Reputation: 10

Re: Stejnosměrný wattmetr - fotka

Příspěvekod i4wifi a.s. » čtv úno 13, 2014 9:53 pm

gwl-tech píše:Zrovna minulý týden jsme toto zařízení použili pro měření výkonu dodávaného ze solárních panelů (8x240Wp). Tj. měření napětí cca 0-300V, proud do 10A. Napěťový rozsah byl zvýšen děličem a proudový rozsah byl rozšířen přídavným bočníkem


LAN-Module-Shunts.jpg
DC měření napětí a proudu s pomocí LAN Modulu


Viz zde: http://gwl-power.tumblr.com/post/765567 ... roller-the

Jedná se o ukázku možnosti řešení na základě nápadu od zákazníka. i4wifi prodává pouze výrobek LAN Module. Realizace externího obvodu (bočníky a předřadníky) a kabeláže je na technickém provedení zákazníka.

Upozorňujeme na nebezpečí úrazu el. proudem při zapojování obvodů s napětím nad 48V (napětí bezpečné). Realizaci doporučujeme pouze osobám znalým a řádně proškoleným.
Naposledy upravil i4wifi a.s. dne čtv úno 13, 2014 10:30 pm, celkově upraveno 1
i4wifi a.s.
 
Příspěvky: 73
Registrován: stř črc 25, 2012 7:20 am
Reputation: 0

Re: Stejnosměrný wattmetr

Příspěvekod 007ToMMaS » čtv úno 13, 2014 10:01 pm

i4wifi a.s.: mám otázku: to predávate na hentakom plošnom spoji?
007ToMMaS
 
Příspěvky: 842
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: Stejnosměrný wattmetr

Příspěvekod gwl-tech » pát úno 14, 2014 10:11 am

Plošný spoj, na kterém je posazený LAN ovladač byl vytvořen pro tuto konkrétní aplikaci (instalace bočníku a svorkovnic). Není tedy určitě v prodeji... Je to jen takový návrh, jak toto lze řešit, aby se bočník neválel jen tak. Ideálně toto vše schovat ještě do krabičky, protože při nedbalém dotyku lze snadno spojit plus a mínus ze solárních panelů (měřící obvod není samozřejmě oddělen).
gwl-tech
 
Příspěvky: 34
Registrován: pon črc 29, 2013 8:40 am
Reputation: 1

Re: Stejnosměrný wattmetr

Příspěvekod Mira9_cz » stř črc 01, 2015 9:14 am

LAN module už má dnes rozšiřující moduly pro měření proudu, miniaturní bočníky. i4wifi nabízí dokonce dva typy:

+/- 31A - http://www.i4wifi.cz/_d4030.html za cca 200 Kč
+/- 75A - http://www.i4wifi.cz/_d4364.html za cca 300 Kč
Mira9_cz
 
Příspěvky: 8
Registrován: čtv led 16, 2014 8:47 am
Reputation: 2

Re: Stejnosměrný wattmetr

Příspěvekod pkougl » stř črc 01, 2015 10:46 am

Nechci tyto vyrobky nijak hanit ale zajímalo by mě jestli výrobce má představu jak je těch 75A silnejch, při takovém proudu je i kabel 50mm2 vlažný a tento tišťáček dávno v popeníku (myslím tím trvalý proud ane nějaká milisekundová špička). Jak to vidíte ostatní?
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, měnič PH10000 6kW, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
pkougl
 
Příspěvky: 227
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am
Reputation: 9

Re: Stejnosměrný wattmetr

Příspěvekod kipi » stř črc 01, 2015 10:49 am

Mám zkušenost s LAN ovladačem, napětí měří spolehlivě, ale měření proudu senzory ACS, amploc i arduino senzorem je velmi nepřesné při vysokých i nízkých hodnotách. Zobrazování na thingspeak je spolehlivé. Ovládání relátek rovněž ke spokojenosti.
1.36kWp, 2xEPsolar 30A,24v 100Ah Lifepo, Axpert 2.4kw,PowerJack3.0kw,Arduino, LANcontroller
kipi
 
Příspěvky: 10
Registrován: úte lis 20, 2012 6:52 pm
Reputation: 0

Re: Stejnosměrný wattmetr

Příspěvekod Mira9_cz » stř črc 01, 2015 5:30 pm

pkougl: Na stránce produktu mají fotku, kde jsou použitá malinkatá kabelová očka pro připojení kabeláže, takže se na to ani nemusí pájet. Je pravda, že 75A je při fyzických rozměrech produktu hodně, a tam kde by tyhle proudy mohly být continuous to chce jistě řádný testovací provoz a měřit a měřit! Každopádně rozsah je velice užitečný v systémech, kde jsou špičky až 75A, ale continuous proud je nižší, tam to bude paráda, za tu cenu.
Mira9_cz
 
Příspěvky: 8
Registrován: čtv led 16, 2014 8:47 am
Reputation: 2

Re: Stejnosměrný wattmetr

Příspěvekod kodl69 » čtv črc 02, 2015 8:19 am

to ja zase ACS71x, takže cestování nuly, tj měření proudu pod 100mA je problém, a to SMD pouzdro se při 75A odpaří, viz jiný vlákno tady, při poruše regulátoru to sfajrovalo tak, že shořelo i arduino. (lan modul asi shoří stejně, to je jedno). Pro měření proudu ve velkým rozsahu jedině bočník a min. 12 bit AD převodníky. Já teda doporučuju dva multimetry, a měřit napětí a proud, není nic jednoduššího, pokud to nechceš měřit dlouhodobě a logovat na PC. POkud měřím příkony věcí na svým systému, ani napětí neměřím a počítám 52V. Asi není důvod řešit, jestli wifi router bere 11,3 nebo 12,6W ale jestli bere 25W už je asi rozdíl. Spíš mě trápí klidová spotřeba DC/DC konvertorů, všechno co mám bere bez zátěže cca 20mA a když se to nasčítá...
ostrov 3000Wp ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2300
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 163

Re: Stejnosměrný wattmetr

Příspěvekod casiomk » čtv črc 02, 2015 8:29 am

75A to urcite nezvladne , zena omylom zapla na menic vysavac odber z menica bol cca 60A ( vysavac + bezna spotreba) a cidlo odislo , naviac odisiel aj vstup na Lan ovladaci . A esce jeden problem je s Lan ovladacom , pri merani Wh sa nuluje spotreba pri hodnote 11 999 , mam najnovsi firmware , chyba je tam stale, tak je to onicom pri mojej dennej spotrebe.

neviete o nejakom wattmetri ktory by sa dal vycitavat cez lan siet? , microlog je dobry len nepocita wh
casiomk
 
Příspěvky: 65
Registrován: ned bře 10, 2013 9:34 pm
Bydliště: slovakia
Reputation: 0

Re: Stejnosměrný wattmetr

Příspěvekod casiomk » čtv črc 02, 2015 8:34 am

ja uz pouzivam iba prudovy senzor wcs1600
Kód: Vybrat vše
http://www.aliexpress.com/item/Electronic-wcs1600-hall-current-sensor-100a-module/783624146.html
, prevlecem kabel a nemusim sa bat , najnovsi firmware lan ovladaca ho podporuje
casiomk
 
Příspěvky: 65
Registrován: ned bře 10, 2013 9:34 pm
Bydliště: slovakia
Reputation: 0

Re: Stejnosměrný wattmetr

Příspěvekod lzahradil » pát črc 03, 2015 7:13 pm

kodl69 píše:to ja zase ACS71x, takže cestování nuly, tj měření proudu pod 100mA je problém, a to SMD pouzdro se při 75A odpaří, viz jiný vlákno tady, při poruše regulátoru to sfajrovalo tak, že shořelo i arduino. (lan modul asi shoří stejně, to je jedno). Pro měření proudu ve velkým rozsahu jedině bočník a min. 12 bit AD převodníky. Já teda doporučuju dva multimetry, a měřit napětí a proud, není nic jednoduššího, pokud to nechceš měřit dlouhodobě a logovat na PC. POkud měřím příkony věcí na svým systému, ani napětí neměřím a počítám 52V. Asi není důvod řešit, jestli wifi router bere 11,3 nebo 12,6W ale jestli bere 25W už je asi rozdíl. Spíš mě trápí klidová spotřeba DC/DC konvertorů, všechno co mám bere bez zátěže cca 20mA a když se to nasčítá...


tady hazim ukazku jak dopadlo ACS712 :) a pro predstavu jak vypada uvnitr :))
z ACS odskocil horejsek, neco se z nej svezlo po kabelu az na arduino ktere umrelo i spolecne s W5100 eth shieldem
Přílohy
2015-06-24 10.52.54.jpg
FVE 3,74kWp [6x ShuttenPoly 260Wp@Axpert MSXE 2400W, 4x Kyocera 140Wp@EPSolar 4215BN(1), 2x EinnovaSolarline 270Wp@EPSolar 4215BN(2), 4x EinnovaSolarline 270Wp@Axpert MKS 2400W Plus], NiCd 920Ah@24V + Pb 375Ah@24V
lzahradil
 
Příspěvky: 203
Registrován: sob dub 11, 2015 1:28 am
Bydliště: Starý Plzenec, CZ
Reputation: 7

Re: Stejnosměrný wattmetr

Příspěvekod PavelR » pát črc 03, 2015 9:37 pm

by asi bylo fajn kdyby to nebylo smd ale poradnej kus matrosu se sroubovyma svorkama ... ten konektor na tom taky nebude co se tyce prurezu nohou o moc lepe o dps nemluve.
PavelR
 
Příspěvky: 1671
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 66

Re: Stejnosměrný wattmetr

Příspěvekod kodl69 » sob črc 04, 2015 9:32 am

jo, to je pak ACS 758, nožičky cca 2x1,5mm, prej do 200A... Ale ty nevýhody sou tam pořád.
ostrov 3000Wp ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2300
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 163

Další

Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'