Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pát črc 20, 2018 1:32 pm


Rozvody sběrnic po domě pro automatizaci

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...

Rozvody sběrnic po domě pro automatizaci

Příspěvekod rob.brno » pát čer 21, 2013 2:38 pm

Jelikož jsem si všude nenatáhnul káble s dostatečným počtem žil, budu muset udělat některé rozvody po sběrnici.

Co použít RS 485 nebo 1-wire?
U 1-wire mám obavy, aby nedocházelo k rušení, někde holt mají datové káble souběh se silovými.

NEchá se kombinovat na jedné sběrnici 1-wire zařízení jak v parazitním tak i neparazitním modu?
JE nutno do 15m délek káblu(sikfy nebo Jity) použít budiče sběrnice nebo to hodit přes odpor rovnou na vývod Atmelu?

Díky za zkušenosti reál. provozu.
rob.brno
 
Příspěvky: 779
Registrován: sob čer 09, 2012 8:14 am
Reputation: 8

Re: Rozvody sběrnic po domě pro automatizaci

Příspěvekod tomas » pát čer 21, 2013 4:41 pm

Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1590
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 47

Re: Rozvody sběrnic po domě pro automatizaci

Příspěvekod jarík » pon říj 07, 2013 11:23 pm

Ja by som tiež potreboval poradiť s prenosom dát alebo pripojením arduína na interenet pre logovanie MikroLogu. Zatiaľ uvažujem o dvoch možnostiach a to arduino pri čidlách, pripojené LAN káblom 15m na router a cez wifi na hlavný router. Druhá varianta arduino pri hlavnom routri a pripojenie výstupov z čidiel bude ťahané na diaľku čo ma trochu odrádza lebo môže dochádzať k skresleniu výstupného npätia z čidiel.
Vzdialennosť je potom 20m no najhoršie na tom je to že je to krížom z pivnice na prvé poschodie, kde priamy prenos wifi (poschodie - pivnica) nefunguje, čiže asi ani iné bezdrôtové spojenie nepripadá ako možné riešenie. :dontknow:
Uživatelský avatar
jarík
 
Příspěvky: 75
Registrován: úte zář 25, 2012 12:46 pm
Bydliště: SK
Reputation: 1

Re: Rozvody sběrnic po domě pro automatizaci

Příspěvekod Roger » úte říj 08, 2013 4:23 pm

A jake cidla budete osazovat?
Roger
 
Příspěvky: 505
Registrován: pon čer 10, 2013 7:25 pm
Reputation: -54

Re: Rozvody sběrnic po domě pro automatizaci

Příspěvekod drama » úte říj 08, 2013 7:21 pm

rob.brno píše:Jelikož jsem si všude nenatáhnul káble s dostatečným počtem žil, budu muset udělat některé rozvody po sběrnici.

Co použít RS 485 nebo 1-wire?
U 1-wire mám obavy, aby nedocházelo k rušení, někde holt mají datové káble souběh se silovými.

NEchá se kombinovat na jedné sběrnici 1-wire zařízení jak v parazitním tak i neparazitním modu?
JE nutno do 15m délek káblu(sikfy nebo Jity) použít budiče sběrnice nebo to hodit přes odpor rovnou na vývod Atmelu?

Díky za zkušenosti reál. provozu.

Mám praktické zkušenosti s 1-wire, je to mnohem odolnější než udává norma. Kombinace parazitního i neparazitního je samozřejmě bez problémů možná, funguje mi to OK. Proti rušení perfektně pomůže kroucený kabel.
drama
 
Příspěvky: 969
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am
Reputation: 10

Re: Rozvody sběrnic po domě pro automatizaci

Příspěvekod jarík » úte říj 08, 2013 8:21 pm

Roger píše:A jake cidla budete osazovat?


mám už dávno kúpené
http://sk.farnell.com/allegro-microsyst ... dp/1791391
tieto použijem najpravdepodobnejšie na na vstupný prúd do regulátorov + napätie = výkon z fvearray, mám dve čidlá a dve
fve polia do dvoch regulárorov
ešte hľadám nejaké čidlo do 150A, amploc100A bude pri špičkách možno málo, neviem aké špičky zdrží.
niečo z týchto za rozumnú cenu by stačilo
http://www.mouser.com/ds/2/187/c20058-254951.pdf
Uživatelský avatar
jarík
 
Příspěvky: 75
Registrován: úte zář 25, 2012 12:46 pm
Bydliště: SK
Reputation: 1

Re: Rozvody sběrnic po domě pro automatizaci

Příspěvekod střídač » stř říj 09, 2013 7:39 am

jarík píše:mám už dávno kúpené


Já bych na ty HAL čidla moc nespoléhal. Osobně jsem v nich také viděl přímo spásu. Výsledky jsou dost rozpačité. Né, že by to neměřilo, měří, ale ten nevykompenzovatelný drift a magnetické ovlivňování výsledku jsou k nas.... Vidím zde jedinou přednost, izolace měřeného proudu.

Nerad, velmi nerad se kloním k bočníkům.
střídač
 
Příspěvky: 560
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm
Reputation: 17


Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: SemrushBot a 1 návštěvník

Reputation System ©'