Stránka 1 z 2

Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

PříspěvekNapsal: stř bře 20, 2013 8:13 pm
od Marek_Kuřim
Rád bych se zeptal, čím a jak řídíte Vaše systémy a to nejen fotovoltaické.

Dnes jsem trochu proběhl Ampér a sháněl jsem variantu ke svému systému.
Dosud kotel, krbovou vložku, čerpadla (v zásadě celý topení) řídím PLC Schneider ZELIO (10×DI, 6×AI, 10×DO) .

Při pochůzce na Ampéru jsem natrefil na FOXTROT od bejvalé kolínské Tesly (TECO a.s.) a taky mi byl doporučen Simatic S7-1200.
Oba systémy jsou připojitelné do ethernetu a mají svůj malý webový server - což mě láká.

Kdo co používáte na ty svoje systémy?

Máte někdo zkušenosti s FOXTROTEM nebo SIMATICEM?

Díky předem za reakce. M.

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

PříspěvekNapsal: stř bře 20, 2013 8:16 pm
od PavelR
Já používám proudové relé, napěťové rele a časové relé :-)

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

PříspěvekNapsal: stř bře 20, 2013 10:54 pm
od honzaL
Já používám Siemens LOGO! BA7. Nemá to web, ale jinak mi to zatim stačí. Má to přídavné moduly. Výstupy relé na 10A i digitální 300mA, vstupy digital i analog (0 - 10V), třeba i modul pro PT 100 atd., časování od 10ms, schopnost matematických výpočtů a komunikace po Ethernetu. Celé to vyjde bratru na nějakých 7 000,- včetně konfiguračního programu. Spolehlivost dost velká (teď jsem měl na jiné instalaci chybu v zapojení - zasmrdělo to :oops:, ale pořát to funguje :) ) Se Simatic S7-1200 by byl samozřejmě lepší.
Monitorování mám ale i jinak. Data vyčtená prográmkem pod Linuxem z MS TS60A se posílají na server, který z nich udělá jednoduchý WEB, ten pak programem čtu a zpracovávám na graf a ten je zveřejněn na serveru http://195.113.165.66:8811/graf/G_2013_03_20.jpg. Přístup obojího i na mobil mi umožní sledovat stav odkudkoliv.

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

PříspěvekNapsal: pát bře 22, 2013 8:33 am
od mypower.cz
nepozapomelo se v ankete na SDS :?:
Jinak u me - jednoznacne arduino.

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

PříspěvekNapsal: pát bře 22, 2013 9:27 am
od Marek_Kuřim
Jen pro rozšíření obzoru, co je SDS?

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

PříspěvekNapsal: pát bře 22, 2013 9:43 am
od xmasin
SDS je malé PLC od českého výrobce. Více tady http://www.merenienergie.cz/.

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

PříspěvekNapsal: pát bře 22, 2013 11:31 am
od timpomat

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

PříspěvekNapsal: pát bře 22, 2013 12:31 pm
od MareC3k
Tiez pouzivam LAN Rele, zatial spokojnost ;)

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

PříspěvekNapsal: pát bře 22, 2013 12:52 pm
od LIX
Niesu tie LAN relé zložité na ovládanie? Neviem si predstaviť ako to presne funguje na tom webe. Zadám si neakú stránku tam napíšem heslo a potom spustím niektoré s relátok? :D

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

PříspěvekNapsal: pát bře 22, 2013 1:36 pm
od MareC3k
napriklad tak ako pises, alebo pripadne tam mozes nastavit aj nejaky event pri ktorom sa ti niektore rele zapne, t.j. bud napatie, teplota, alebo zmena digit. vstupu

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

PříspěvekNapsal: pát bře 22, 2013 2:21 pm
od dedo
Používa niekto GWL/Power: LAN ovladač s relé na reguláciu prebytkov cez SSR do bojlera?

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

PříspěvekNapsal: pát bře 22, 2013 2:46 pm
od timpomat
MareC3k píše:napriklad tak ako pises, alebo pripadne tam mozes nastavit aj nejaky event pri ktorom sa ti niektore rele zapne, t.j. bud napatie, teplota, alebo zmena digit. vstupu


Ano bud klikat rucne cez web, nastavenim eventov + je tam scheduler;

alebo prepinat programovo cez lubovolny SNMP toolkit, napr v php zapnutie rele #0:
snmp2_set("device_ip","write_string",".1.3.6.1.4.1.17095.3.1.0","i","1",$timeout = 20000);

zber dat je rovnako cez lubovolny snmp monitoring, napr v PRTG 13:
stav baterie pripojenej na napatovy vstup http://goo.gl/iBju2
vonkajsia teplota z DS18B20 http://goo.gl/xTshd


dedo píše:Používa niekto GWL/Power: LAN ovladač s relé na reguláciu prebytkov cez SSR do bojlera?


Prave to planujem nasadit, nie do bojlera, ale na vyhrievanie chaty, zatial planujem zapinat cez SSR az priamo 220V ohrievac na nonstop zapnutom menici, akurat sa bojim toho ze bude nonstop zapnuty na nestrazenej chate, dohlad je iba snimacom teploty a kamerami. Asi sa tiez treba pohrat s hystereziou regulacie, aby to nevypinalo hned po zapnuti zataze a zvolit vhodny prikon ohrievaca vzhladom na instalovany vykon panelov, momentalne mam 80A pri 12V, cize ohrievac asi 1kW, v idealnom pripade este s moznostou prepnutia na mensi prikon napr. 500W/1kW - mam akurat volne 2 rele vystupy.
Lepsie riesenie by bolo prepnut panely na nejaky nizkonapatovy ohrievac, problem ze mam rozne konfiguracie, 24V, 30V, 70V vetvy.

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

PříspěvekNapsal: pát bře 22, 2013 2:47 pm
od MareC3k
mam to zapojene len teraz par dni dozadu, ale s obycajnym rele nie ssr, 3 kontakty do serie... nastavene tak, ze ked sa dosiahne viac ako 29V na bateriach tak sa zapne rele, hystereza 1V, bojler 80L, spirala 230V/2kW, pripojena na 90V, takze ma vykon tak 300W, toto s tym vykonom este musim nejako doriesit lebo je to dost malo ;)

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

PříspěvekNapsal: pát bře 22, 2013 3:45 pm
od casiomk
MareC3k píše:mam to zapojene len teraz par dni dozadu, ale s obycajnym rele nie ssr, 3 kontakty do serie... nastavene tak, ze ked sa dosiahne viac ako 29V na bateriach tak sa zapne rele, hystereza 1V, bojler 80L, spirala 230V/2kW, pripojena na 90V, takze ma vykon tak 300W, toto s tym vykonom este musim nejako doriesit lebo je to dost malo ;)


to pripajas priamo z panelov dc napatim do spirali? ja chcem tiez zapinat bojler len neviem ci sa dc napatim neposkodi spirala z mojich panelov pojde 110V

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

PříspěvekNapsal: pát bře 22, 2013 4:01 pm
od goodbie
casiomk píše:
MareC3k píše:mam to zapojene len teraz par dni dozadu, ale s obycajnym rele nie ssr, 3 kontakty do serie... nastavene tak, ze ked sa dosiahne viac ako 29V na bateriach tak sa zapne rele, hystereza 1V, bojler 80L, spirala 230V/2kW, pripojena na 90V, takze ma vykon tak 300W, toto s tym vykonom este musim nejako doriesit lebo je to dost malo ;)


to pripajas priamo z panelov dc napatim do spirali? ja chcem tiez zapinat bojler len neviem ci sa dc napatim neposkodi spirala z mojich panelov pojde 110V
spirále žárovkám a jiným tepelným spotřebičům je jedno jestli dostanou DC nebo AC napětí ale obávám se že budeš muset dodřžet napětí tedy 230V a potřebný výkon z panelů.

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

PříspěvekNapsal: pát bře 22, 2013 4:03 pm
od MareC3k
ano, dc priamo na spiralu. Ta spirala je vlasne len obycajny odporovy drot, takze jej je to uplne jedno. Moja ma odpor 27ohm ((230*230)/27)=1959W. Pri napati 110V by mala vykon necelych 450W.
Plan mam taky, ze dam 4 panely do serie na 120V, a cca 500W do bojlera mi bude zatial stacit ;)

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

PříspěvekNapsal: pát bře 22, 2013 4:34 pm
od Lui
Len nezabudnúť,že termostat nemá rád DC prúd....nemusí sa po istom čase rozopnúť.... ;)
(natiahne sa oblúk)

Len už je to troška od pôvodnej témy....

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

PříspěvekNapsal: pát bře 22, 2013 7:31 pm
od honzaL
Na Amperu zveřejnil Siemens, že dělá jednodenní bezplatná školení na PLC LOGO!. :)
22.4. Praha, 24.4. Brno, 26.4. Ostrava
Odkaz je zde: http://www.siemens.cz/tia-nadosah

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

PříspěvekNapsal: pon kvě 13, 2013 6:08 pm
od netko
Zdravim a viete mi poradit ake prevodniky na meranie DC prudu(O-80A na O-10V) a DC napätia(0-65Vna 0-10V) (0-230V na 0-10V)?
Dik
honzaL píše:Já používám Siemens LOGO! BA7. Nemá to web, ale jinak mi to zatim stačí. Má to přídavné moduly. Výstupy relé na 10A i digitální 300mA, vstupy digital i analog (0 - 10V), třeba i modul pro PT 100 atd., časování od 10ms, schopnost matematických výpočtů a komunikace po Ethernetu. Celé to vyjde bratru na nějakých 7 000,- včetně konfiguračního programu. Spolehlivost dost velká (teď jsem měl na jiné instalaci chybu v zapojení - zasmrdělo to :oops:, ale pořát to funguje :) ) Se Simatic S7-1200 by byl samozřejmě lepší.
Monitorování mám ale i jinak. Data vyčtená prográmkem pod Linuxem z MS TS60A se posílají na server, který z nich udělá jednoduchý WEB, ten pak programem čtu a zpracovávám na graf a ten je zveřejněn na serveru http://195.113.165.66:8811/graf/G_2013_03_20.jpg. Přístup obojího i na mobil mi umožní sledovat stav odkudkoliv.

Re: Čím řídíte či monitorujete vaše výtvory

PříspěvekNapsal: pon led 06, 2014 7:55 pm
od kisinek
MareC3k píše:mam to zapojene len teraz par dni dozadu, ale s obycajnym rele nie ssr, 3 kontakty do serie... nastavene tak, ze ked sa dosiahne viac ako 29V na bateriach tak sa zapne rele, hystereza 1V, bojler 80L, spirala 230V/2kW, pripojena na 90V, takze ma vykon tak 300W, toto s tym vykonom este musim nejako doriesit lebo je to dost malo ;)

používám toto zařízení http://www.i4wifi.cz/Baterie-a-nabijeni ... -rele.html a dal jsem toto relé http://www.conrad.com/ce/en/product/502 ... dc-SPDT-CO ---na výstup OUT1 a vcc 12V a at je stav ON nebo OFF je relé stále sepnuté. Nevíte někdo proč? Relé má 220 ohmů. Není to málo?
Děkuji za každou radu.