Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte dub 13, 2021 11:10 am
Pan Taum píše:Pro omezení DC oblouku ve zhášecí komoře. Osobně bych nedával stykač, jehož smysl mi uniká, ale obyčejný pojistkový odpojovač.
rimi píše:tohle Dramovo reseni pouhym merenim napeti na baterkach funguje naprosto spolehlive:
viewtopic.php?f=19&t=617#.URax_B288UE
kybos píše:Jsem ve stadiu přípravy podobného systému ale mám trochu jinou filosofii řízení. Do 200l boileru plánuji nainstalovat dvě topná tělesa, jedno s výkonem 1,6kW a druhé 2,4kW, každé se svým termostatem a tepelnou pojistkou. Veškerý výkon fotovoltaiky naženu přes Tristar MPPT60 na hladinu 48V. Jeden z připojených střídačů (stačí modifikovaný sinus) bude napájet přes přednostní relé topné těleso 1,6kW v době, kdy budou baterie v horní části napěťového pásma absorpce. Termostat tohoto tělesa bude nastaven na vyšší teplotu (cca 80°C). Druhé topné těleso s větším výkonem 2,4 kW bude připojeno na DS (pouze v odpoledním tarifu NT) a jeho termostat bude nastaven na minimální teplotu (cca 42°C). Druhé těleso bude aktivní jen v případě nedostatku solární energie. Přednostní relé zajistí odpojení boileru při použití varné konvice nebo vysavače. Druhý střídač připojený k hladině 48V bude napájet ostatní síťové spotřebiče.
Touto koncepcí se vyhnu přepínání boileru mezi DS a FVE a zároveň zajistím maximum energie z FVE, jelikož nebudu mít dedikovanou sekci panelů pouze pro boiler.
Zatím to zkouším v simulačním ručním režimu (boiler je simulován teplovzdušným ventilátorem) a zdá se, že by to mohlo fungovat.
kybos píše:O jakých pět spotřebičů by se jednalo?
kybos píše:Jediný řiditelný spotřebič z uvedených pěti je boiler. K jeho řízení je potřeba vědět, kdy Vertex přepíná na DS a pokud je to dle napětí baterie, pak stačí připojit komparační obvod k baterii a nastavit hladinu jeho spínání výše než ji má nastavenou střídač (s určitou rezervou tak, aby zbyla v baterii zásoba energie na zbývající čtyři spotřebiče). Domnívám se, že by bylo vhodné nastavit komparační hladinu něco málo pod úroveň napětí float nabíječe.
Zpět na Automatizace, měření, statistiky
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků