Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pát dub 20, 2018 11:16 pm


Elektronicky řízené spínání 12V DC 50A. - jak na to?

Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...

Elektronicky řízené spínání 12V DC 50A. - jak na to?

Příspěvekod mypower.cz » ned bře 13, 2011 9:07 pm

Zdravím, chtěl bych komplet řídit provoz FV systému elektronicky například přes USB kartu s digitálními výstupy a zvažuji jak na to. Z karty jsou digitální výstupy řešeny dle dokumentace jako "8 digitálních výstupů s otevřenou sběrnicí (max. 50V / 100mA;". Předpokládám tedy, že zatížitelnost při logické 1 bude 100mA při maximálně 50V. Chápu to správně? Z někama tedy na kartu přivedu třeba 12V, a karta na digitálním výstupu tedy bude mít 12V s maximální zatížitelností třeba 100mA? Je to tak? Pokud ano, pak mám k dispozici 12V 100mA max jako sepnuto a 0V 0mA jako rozepnuto. Co s tím dál? Relé / stykač / tyristor? Přemýšlel jsem o bistabilních stykačích, protože ty po přestavení do konkrétní polohy nežerou proud narozdíl od relé, kde je potřeba krmit cívku. Nemá někdo k dispozici nějaké schéma pro tímto způsobem řízené spínání dejme tomu 12V 50A max ? Samozřejmě nejen schéma, jsem člověk konstruktivní, stačí drobná rada, tip, "nákop" správným směrem. ;) Předem díky za rady.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3197
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 133

Re: Elektronicky řízené spínání 12V DC 50A. - jak na to?

Příspěvekod tomas » pon bře 14, 2011 10:14 pm

MOSFET, případně jich použít několik. Tyristor na DC proudu lehce nevypneš.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1544
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 43

Re: Elektronicky řízené spínání 12V DC 50A. - jak na to?

Příspěvekod mypower.cz » pon bře 14, 2011 10:57 pm

Obrázek

Aha ... :) Pravda tyristor bych musel buď zkratovat anodu a katodu, nebo nachvíli prerusit spinany vykon, coz je komplikace. Diky .. to je presne ten typ nakopu, co mi chybel :) Nejaky konkretni idealni typ MOSFETu ? A asi mozna i ten ridici vstup projistotu jeste necim oddelit, ze jo .. Optoclenem?
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3197
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 133

Re: Elektronicky řízené spínání 12V DC 50A. - jak na to?

Příspěvekod tomas » čtv bře 17, 2011 10:50 am

Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1544
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 43

Re: Elektronicky řízené spínání 12V DC 50A. - jak na to?

Příspěvekod mypower.cz » čtv bře 17, 2011 11:30 am

http://www.falstad.com/circuit/index.html znám :) výborná věcička.. Našel jsem to v diskuzi na root.cz pod článkem http://www.root.cz/clanky/tvorba-elektr ... -simulace/ . Asi tak 3 hodiny sem se na tom zasekl :P Milion veci mi v tu chvili došlo kdyz jsem poprve na vlastni oci videl jak tam ten proud beha. Masakr :) Pro vyukove ucely uplne perfektni.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3197
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 133

Re: Elektronicky řízené spínání 12V DC 50A. - jak na to?

Příspěvekod bourbon » čtv bře 17, 2011 4:19 pm

Výstup bych řešil podobně,já mám problém právě s tím řízením,jak program vytvořit.Elektroniku včetně jednoduché logiky zvládám,ale PC :cry: to jsem vedle...Už jsem sháněl kdo by mi vytvořil něco co bych mohl uživatelsky na PC používat,ale nikoho jsem nesplašil :(
bourbon
 
Příspěvky: 26
Registrován: čtv bře 10, 2011 11:04 pm
Bydliště: Vlašim
Reputation: 0
 
  • 0


Re: Elektronicky řízené spínání 12V DC 50A. - jak na to?

Příspěvekod mypower.cz » čtv bře 17, 2011 4:35 pm

>bourbon

:) Tak to ja se citim zase spis na PC a sotfware (pac se tim zivim) nez na tu lowlevel hipower elektroniku. Hm .. to muze byt zajimave dat hlavy dohromady. To spinani mate nejak poresene? Stacilo by, kdyby ridici signaly byly s parametry takovymi jako jsou digitalni vystupy vyse odkazovane USB karty (pdf návod)?

Pokud ano, jsem schopen udelat libovolny software, treba s www rozhranim, coz ostatne planuji pro svuj FV. V brzke dobe tu USB kartu (nebo podobnou) koupim a jdu experimentovat s nejakym propojovadlem. Idealni by bylo udelat spinaci vykonovy modul kompatibilni s timhle USB interfacem coby ridicim interface. Mozna vyuzit i AD/DA pro nejakou rozumnou cinnost...

Je na vas skype/jabber ?
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3197
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 133

Re: Elektronicky řízené spínání 12V DC 50A. - jak na to?

Příspěvekod bourbon » pát bře 18, 2011 12:11 am

skype bourbon40 lze najít také dle emailu dite3@seznam.cz jsem z Vlašimi
bourbon
 
Příspěvky: 26
Registrován: čtv bře 10, 2011 11:04 pm
Bydliště: Vlašim
Reputation: 0
 
  • 0


Re: Elektronicky řízené spínání 12V DC 50A. - jak na to?

Příspěvekod tomas » pát bře 18, 2011 7:06 am

Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1544
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 43

Re: Elektronicky řízené spínání 12V DC 50A. - jak na to?

Příspěvekod mypower.cz » pát bře 18, 2011 10:32 am

jj :) Arduino.. ma obrovskou vyhodu rozsiritelnosti. Treba modul pro TCP/IP. To uz je pak zarizeni skutecne na urovni. Vzdaleny monitoring, rizeni treba klidne pres pul zemekoule atd.. Moc sikovne vecicky.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3197
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 133

Re: Elektronicky řízené spínání 12V DC 50A. - jak na to?

Příspěvekod jose » pon zář 17, 2012 10:14 am

http://www.ev-power.eu/index.php?cl=sea ... aram=RL709

Bistabilní relé DC 100 A, 48 V, ovládání 12 V nebo 48 V. Ještě by to chtělo 24 V verzi...
Uživatelský avatar
jose
 
Příspěvky: 275
Registrován: pon zář 12, 2011 1:25 pm
Bydliště: Otrokovice
Reputation: 11

Re: Elektronicky řízené spínání 12V DC 50A. - jak na to?

Příspěvekod tomas » pon pro 01, 2014 6:09 pm

mypower.cz píše:http://www.falstad.com/circuit/index.html znám :) výborná věcička.. Našel jsem to v diskuzi na root.cz pod článkem http://www.root.cz/clanky/tvorba-elektr ... -simulace/ . Asi tak 3 hodiny sem se na tom zasekl :P Milion veci mi v tu chvili došlo kdyz jsem poprve na vlastni oci videl jak tam ten proud beha. Masakr :) Pro vyukove ucely uplne perfektni.


Našel jsem počeštěnou verzi:
http://www.spsemoh.cz/vyuka/zel/circuit/circuit.htm
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1544
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 43


Zpět na Automatizace, měření, statistiky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'