Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je úte led 22, 2019 6:27 pm


prúdový spínaný zdroj namiesto odporu v balanceri

Baterie, dobíjení, údržba, zapojení, diskuze i nad jinými způsoby uložení energie

prúdový spínaný zdroj namiesto odporu v balanceri

Příspěvekod DanoP » pát črc 20, 2018 10:40 am

Napadlo ma skúsiť použiť IO ST1CC40 namiesto zatazovacieho odporu v balancéri. Účelom predsa je zviesť časť nabíjacieho prúdu tak aby tiekol mimo článok. Je nejaký dôvod prečo sa to tak nerobí?
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + 10kWh LiFePO4
DanoP
 
Příspěvky: 82
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko
Reputation: 2

Re: prúdový spínaný zdroj namiesto odporu v balanceri

Příspěvekod kodl69 » pát črc 20, 2018 11:27 am

nechápu. kam teda tu elektriku "pošleš" ? tohle je step down, ty potřebuješ z 3.3V (4.2V) nějaký nižší napětí?
Ostatně nedávno jsem tady dával schéma zvyšujícího měniče, další díly sice nedorazily, abych mohl dát další info, ale asi to bude po nějakejch úpravách fungovat. Potřebuješ měnič s galvanicky izolovaným výstupem, a navíc zvyšující. Nebo máš nějakou jinou myšlenku? Další možnost je nabíjet "paralelně", tj mít zdroj 3.3V (4.2V) s regulovatelným prudem a vypínatelnými jednotlivými výstupy, a všechnu energii do baterky posílat přes něj. V mým případě těžko představitelnej zdroj 16x 3.3V/80A...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3113
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 215

Re: prúdový spínaný zdroj namiesto odporu v balanceri

Příspěvekod DanoP » pát črc 20, 2018 12:07 pm

Potrebuje aby časť alebo celý prúd tečúci pôvodne článkom tiekol mimo článok. Predpokladajme 4(16) článkov v sérii nabíjaných prúdom 10A, pričom na napr. 2. stúpne napätie nad požadovanú hodnotu. Aby som znížil napätie potrebujem časť nabíjacieho prúdu viesť mimo článok.
1770Wp monokryštál + PIP4048MS + 10kWh LiFePO4
DanoP
 
Příspěvky: 82
Registrován: stř črc 06, 2016 11:27 am
Bydliště: Trnava, Slovensko
Reputation: 2

Re: prúdový spínaný zdroj namiesto odporu v balanceri

Příspěvekod emsi88 » pon črc 23, 2018 12:16 pm

sa zamysli, pises odviest prud, ale nepises kam
ak len tak niekde mimo a je jedno co s tym, tak prave na to je rezistor na spalenie tohto prebytocneho vykonu. Ak naspet do nabijania ostatnych clankov(aby sa vsetka energia pri nabijani vyuzila) tak ako pisal ti kodl.

DanoP píše:Potrebuje aby časť alebo celý prúd tečúci pôvodne článkom tiekol mimo článok. Predpokladajme 4(16) článkov v sérii nabíjaných prúdom 10A, pričom na napr. 2. stúpne napätie nad požadovanú hodnotu. Aby som znížil napätie potrebujem časť nabíjacieho prúdu viesť mimo článok.
2.7kWp Poly + GTI 2kW + Axpert 3kW 24V + 2x180Ah Varta olovo
Uživatelský avatar
emsi88
 
Příspěvky: 103
Registrován: pon čer 23, 2014 5:05 pm
Bydliště: SK-Vychod
Reputation: 3

Re: prúdový spínaný zdroj namiesto odporu v balanceri

Příspěvekod brumlaj » ned pro 16, 2018 9:38 pm

DanoP píše:Potrebuje aby časť alebo celý prúd tečúci pôvodne článkom tiekol mimo článok. Predpokladajme 4(16) článkov v sérii nabíjaných prúdom 10A, pričom na napr. 2. stúpne napätie nad požadovanú hodnotu. Aby som znížil napätie potrebujem časť nabíjacieho prúdu viesť mimo článok.
A kam jej chceš vést? Chceš ušetřit peníze na odporu a vyzářit energii tím polovodičem? Jakože polovodič nepojede ve spínacím režimu kde má zanedbatelný odpor, ale pojede v lineárním režimu a energie se v teplo bude měnit v něm?
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1471
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 93

Re: prúdový spínaný zdroj namiesto odporu v balanceri

Příspěvekod kodl69 » pon pro 17, 2018 11:40 am

Odpovím za autora: pravděpodobně chce zvyšující měnič a odvést to k dalšímu využití... Ostatně podobnejch projektů už tady je:
http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?t=4543&p=82064#p82046 samokmitající (joulethief)
http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=61&t=4228&start=20#p74911 řízeno LM3481
ST1CC40 asi moc vhodnej není, leda že by výstupem spínal nějakej doopravdy výkonovej mosfet.
Ale asi největší problém těchto konstrukcí je feritový trafo, aby moc nestálo, přeneslo danej výkon a bylo to opakovatelný.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3113
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 215

Re: prúdový spínaný zdroj namiesto odporu v balanceri

Příspěvekod Miyuki » pon pro 17, 2018 2:47 pm

U všech těchdle balancérů je hlavní problém, že to nemá žádnej ekonomickej smyls
Buď to bude velký a drahý a nebo to nebude spolehlivý, případně oboje najednou
Uživatelský avatar
Miyuki
 
Příspěvky: 36
Registrován: pon dub 23, 2018 10:36 am
Reputation: 0

Re: prúdový spínaný zdroj namiesto odporu v balanceri

Příspěvekod kodl69 » pon pro 17, 2018 6:15 pm

Zkus něco sám udělat, než budeš hlásit takovýhle zbytečně pesimistický žvásty. Komplet osazená deska s ATTINY85, lm3481, CSD16323, optočlenama a blbinama okolo se vejde do 200Kč. Trafo cca 50Kč, s tím, že těch pár závitů si každej podle návodu usochá sám, protože fabricky je to drahý. A samokmitající měnič je ještě o něco levnější.
Kolik stojí BMS v "modulovým" provedení s odporama asi víš, když píšeš takovejhle blábol. Za nedlouho mi přijdou hotový destičky na atiiny s komunikací a s mosfetem a "pálícíma" odporama, kdo se zaváže, že zveřejní SW pro ostatní, tak je může mít za 150Kč (neprodělám na tom ani nevydělám). Pořád drahý a nespolehlivý?
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3113
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 215

Re: prúdový spínaný zdroj namiesto odporu v balanceri

Příspěvekod Miyuki » úte pro 18, 2018 7:29 pm

ATTINY85, lm3481, CSD16323 Jsou dost drahý součástky na to že chceš motat trafo, "za 50kč" když fabrický trafa stojej míň než tuhle cenu a hlavně mají nějaký parametry, ne že bude každý jiný, souhlasim, že na flyback s tak malym napětim a výkonem to až tak nevadí, ale rozhodně je to velkej zdroj nespolehlivosti

Jinak na ten měnič je lepší asi použí něco co je všechno v jednom, jako třeba LT8584 kterej je přímo na tohle určenej, ale zase dost drahej
Ve spojení s jejich balancerama zajmavá řada, ale dost předražená
Uživatelský avatar
Miyuki
 
Příspěvky: 36
Registrován: pon dub 23, 2018 10:36 am
Reputation: 0

Re: prúdový spínaný zdroj namiesto odporu v balanceri

Příspěvekod kodl69 » úte pro 18, 2018 8:04 pm

Jo, ale to už je zase ta drátařina na baterkách. Balancer s attiny a odporama má několik zásadních věcí, který zvýší spolehlivost: i bez připojení čehokoliv jinýho než baterky je to balancer nastavenej na napětí uložený třeba v eeprom. Nepotřebuje žádnej další dohled. Když se to propojí tím jedním drátem, tak na konci mám data ze všech článků na výstupu odděleným optočlenem, na začátku řady můžu do optočlenu posílat co bych jako rád, třeba změnit napětí, kdy balancery zapnou. Ale nemusím. A když bude na desce zrovna ten zvyšující měnič, tak stačí balancer našroubovat na baterku a konektorama propojit linku na napětí celé baterie.
Když bych dělal variantu s těma LT8584 - jenom tohle, co dokáže balancovat 2A za minimálně 100Kč + 500Kč za LTC6804 pro 12 článků, tak je z toho monstrum z galaxieX. Ale to už se tady probíralo mockrát. Když udělám 20ks stejnejch modulů přímo na akumulátor, a nějakej třeba odejde, nebo ho nějak zničím, tak tam dám prostě jinej.
A kde jsi vzal drahý součástky? Ověřený ATTINY8520PU za 20Kč od číňana, a i na farnellu se dostanu pod 30Kč s DPH, CSD16323 za 20Kč, LM385-1.2 za desetikorunu, LM3481 za 40Kč, obyč optočleny a nějaký blbiny a je materiál cca za 120Kč. Deska z číny vyjde na cca 20Kč kus. Jádro + kostra je z ferity.cz za cca 20Kč, a navinout podle návodu to pravděpodobně dokáže každej tady na fóru, to by se mi dělat ve velkým nechtělo.
A kde koupím fabrický trafo, s primárem 4x0.6mm 6z, a sekundárem 40z 0.6mm + pomocný vinutí, 6z 0.4mm na EE25 3C90 (CF139) do padesáti korun? Asi to neumím najít. Samozřejmostí je rozdělenej sekundár na dvě části, pod a nad primár.
Pokud těch balancerů budu dělat do cca 100ks, když jenom pro sebe jich budu dělat minimálně 32, spíš 48ks. Pokud by jich bylo ještě o řád víc, dokážu domluvit osazení SMD (skoro všecko) na lince, za nějaký dumpingový ceny.
A poslední věc, číst ty data z výstupního optočlenu může cokoliv, co je komu libo, od arduina přes nějaký ESP8266 po Valc monitor nebo raspberry, prostě cokoliv se sériovým portem. Pokud budu dělat monstrum se švábama od LT nebo TI (nějaký BQ...) tak to 1.) nebude modulární, takže drátařina od článků, 2.) nebude to levný, 3.) že by to bylo v našich podmínkách spolehlivější, si nemyslím. Procesor s dobře napsaným SW a watch dogem je podle mě dost "neprůstřelná věc" a spínanej zdroj, s nadproudovou ochranou vlastně stejnej jako je v každým adaptéru, mi jako málo spolehlivá věc nepřipadá.
Spíš hledám někoho, kdo by to naprogramoval na nějaké úrovni, já to pravděpodobně strašně zbastlím, na rozdíl od HW :)
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3113
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 215

Re: prúdový spínaný zdroj namiesto odporu v balanceri

Příspěvekod Miyuki » úte pro 18, 2018 8:28 pm

S tim souhlasim, jenom by to teda chtělo optimalizovat
Když vyměníš to starý ATTINY za některý z těch novejch, tak má přímo PWM modul s komparátorem a nepotřebuješ žádnej čip na řízení měniče, reference stačí interní když budou kalibrační data
Je tam toho dost na osekání, když chceš touhle cestou
Jinak trafa asi od poláků nechat udělat v tomhle počtu
Uživatelský avatar
Miyuki
 
Příspěvky: 36
Registrován: pon dub 23, 2018 10:36 am
Reputation: 0

Re: prúdový spínaný zdroj namiesto odporu v balanceri

Příspěvekod diablo007 » úte pro 18, 2018 10:33 pm

Nějaký uživatel tu dělá programování běží ti i v eshopu nevím jestli je to ten styl programování co ty hledas
diablo007
 
Příspěvky: 191
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Reputation: 11

Re: prúdový spínaný zdroj namiesto odporu v balanceri

Příspěvekod kodl69 » úte pro 18, 2018 10:52 pm

odpověď zde: viewtopic.php?f=61&t=4228&p=82332#p82332
ať to moc nezaplevelíme...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 3113
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 215


Zpět na Baterie, úložiště energie

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'