Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je sob zář 22, 2018 2:40 pm


Oddělovací transformátor

Diskuze na téma zařízení určených pro převod a stabilizaci napětí, zejména DC/AC měniče a DC/DC měniče, zkušenosti, teorie, praxe ...

Oddělovací transformátor

Příspěvekod PavelR » stř kvě 30, 2012 9:10 pm

Napadla me jedna vec. Mejme situaci 3x menic za kazdym menicem je jeden oddelovaci transformator 230/230V patricneho vykonu. Z kazdeho trafa vezmu 1 vyvod sekundaru a spojim je takze mam "PEN". a zbydou me "tri fáze". PEN uzemim na stavajici zemneni v rozvadeci dam proudovy chranic jistice ....

To by melo takto fungovat ne???


Jde mi jen o galvanicky oddeleni ne o vznik tociveho mag. pole v motorech.
Je to jen uvaha cena tech traf by byla vysoka.
PavelR
 
Příspěvky: 1679
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 66

Re: Oddělovací transformátor

Příspěvekod JiříK » stř kvě 30, 2012 9:16 pm

A k čemu by to bylo? A jak chceš docílit fázový posun o 120°?
960Wp Schott ASI,600Wp poly, 1300Ah NiCd,200Ah Pb, 330Ah LiFePo,Juta 2024Z,2x3024Z, 5024Z,Victron Phoenix 1200W,350W, UPS APC300 Back,UPS IMV (Victron) 500 VA a další...
JiříK
 
Příspěvky: 746
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech
Reputation: 21
 
  • 0


Re: Oddělovací transformátor

Příspěvekod PavelR » stř kvě 30, 2012 9:23 pm

JiříK píše:A k čemu by to bylo? A jak chceš docílit fázový posun o 120°?


nechcu docilovat posun nejde me o motory. jen uvazuju. ten muj menic samozrejme nema oddelenej vstup a vystup takze jsem dnesa dostal peknej kopanec
PavelR
 
Příspěvky: 1679
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 66

Re: Oddělovací transformátor

Příspěvekod bert » čtv kvě 31, 2012 11:26 am

Ak už to riešiť takýmto atypickým spôsobom, použi radšel tri jednofázové chrániče. V štandartnej trojfázovej sieti tečú prúdy medzi fázami (vďaka ich stálemu fázovému posunu) a cez pracovný nulák tečie iba "vyrovnávací" prúd, ak sú nerovnomerne zaťažené fázy. To znamená od 0A do I-fázy. Ak použiješ trojfázový chránič, pri tvojej "neštandartnej trojfázovej sieťi", vzniknú stavy, keď pôjdu zdroje synchrónne a vtedy pôjde cez pracovný nulák úplne všetko!
To znamená pri rovnakých meničoch a rovnakom zaťažení, môže behať prúd cez nulák od 0A, do 3x I-fázy :eek2: .
Tiež sa ľahšie hľadá prípadná porucha za jednotlivými chráničmi, ako za jedným "centrálnym".
Prajem všetkým veľa slnka. *sun*
bert
 
Příspěvky: 364
Registrován: stř zář 07, 2011 9:09 pm
Reputation: 10

Re: Oddělovací transformátor

Příspěvekod matej » čtv kvě 31, 2012 12:11 pm

To se divím - jste si jist, že ten měnič nemá galvanicky oddělen vstup-výstup? Kopanec (předpokládám na baterkách ?) jste mohl dostat i od parazitních indukovaných proudů v měniči, tam pomáhá baterky uzemnit.

Popravdě existuje velmi málo měničů které galvanické oddělení nemají. Spíše jde o ty indukované proudy. Nicméně navrhuju Vám změřit odpor mezi vstupními a výstupními svorkami ohmmetrem.

Jinak když Vám nejde o točivé pole, proč chcete používat tři trafa? Pokud je myšlenka taková že chcete využít tři měniče na tři fáze, tak ale budete mít asi patálie s rozdělením zátěží mezi ty 3 měniče. To radši jeden velký měnič a zapojit všechny 3 fáze paralelně na měnič.
Pravda a Láska zvítězí!.
SOLARSERVIS.EU - Slnko do každého domu - Montáže hybridných a ostrovných FVE.
matej
 
Příspěvky: 799
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm
Reputation: 39

Re: Oddělovací transformátor

Příspěvekod PavelR » čtv kvě 31, 2012 2:03 pm

[quote="matej"]To se divím - jste si jist, že ten měnič nemá galvanicky oddělen vstup-výstup? Kopanec (předpokládám na baterkách ?) jste mohl dostat i od parazitních indukovaných proudů v měniči, tam pomáhá baterky uzemnit.

Popravdě existuje velmi málo měničů které galvanické oddělení nemají. Spíše jde o ty indukované proudy. Nicméně navrhuju Vám změřit odpor mezi vstupními a výstupními svorkami ohmmetrem.

Jinak když Vám nejde o točivé pole, proč chcete používat tři trafa? Pokud je myšlenka taková že chcete využít tři měniče na tři fáze, tak ale budete mít asi patálie s rozdělením zátěží mezi ty 3 měniče. To radši jeden velký měnič a zapojit všechny 3 fáze paralelně na měnič.[/quote]
Asi radsi prestanu vymyslet blbiny. Ale jsem si jisty mezi dc a vytupnima svorkama cca150v
PavelR
 
Příspěvky: 1679
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 66

Re: Oddělovací transformátor

Příspěvekod tomas » čtv kvě 31, 2012 8:43 pm

PavelR píše:Popravdě existuje velmi málo měničů které galvanické oddělení nemají. Spíše jde o ty indukované proudy. Nicméně navrhuju Vám změřit odpor mezi vstupními a výstupními svorkami ohmmetrem.


Právě že většina "levných" automobilových měničů galvanické oddělení nemá a jejich zapojení se moc neliší od těchto schémat:
http://danyk.wz.cz/menic230_6.html
http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums ... ve_497.gif
A z těch schémat jasně vyplývá co se stane když se jeden výstupní vodič uzemní a jaké hrozí nebezpečí.
Ohmmetrem se to změřit nedá.
Na generování 3f. točivé stačí dva měniče a dvě oddělovací trafa (pokud nejsou měniče galvanicky oddělené) a jeden frekvenční měnič.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1603
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 52

Re: Oddělovací transformátor

Příspěvekod Lui » čtv kvě 31, 2012 9:15 pm

tomas píše:Na generování 3f. točivé stačí dva měniče a dvě oddělovací trafa (pokud nejsou měniče galvanicky oddělené) a jeden frekvenční měnič.


Presnejšie jeden menič,jedno oddelovacie trafo (ak nie je galvanicky oddelený,tak naozaj dve trafá) jedno zvyšovacie trafo,dva večšie kondenzátory (stabilnejšie to funguje) dva usmerňovače a fekvenčný menič...samozrejme nie hocijaký,lebo všetky takto nefungujú,nie sú určené na "takúto" prevádzku... :mrgreen:
Cca 16kwp ::pv:: ,48V 7kAh *batt* Pb , 60V 372Ah *batt* Lion, 4 x MPPT VT-80, 12kw menič , záloha-6Kw UPS-keby dačo :) a zopár APC smart 2200/3000 , BMV-600S
Záloha:260Wp ::pv:: ,12V Pb 1000Ah *batt* , epsolar 10 dvakrát ,victron 350w sinus
Uživatelský avatar
Lui
 
Příspěvky: 685
Registrován: pon srp 08, 2011 2:14 pm
Bydliště: Slovensko
Reputation: 40

Re: Oddělovací transformátor

Příspěvekod tomas » pát čer 01, 2012 8:55 am

Ano, stačí dokonce i jeden měnič a jedno trafo z 230V na 400V (trochu zdatnější elektronik to zvládne i bez trafa). Ale také těch měničů může být více dle požadovaného výkonu ;) .
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1603
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 52

Re: Oddělovací transformátor

Příspěvekod PavelR » pát čer 01, 2012 10:01 am

tomas píše:
PavelR píše:Popravdě existuje velmi málo měničů které galvanické oddělení nemají. Spíše jde o ty indukované proudy. Nicméně navrhuju Vám změřit odpor mezi vstupními a výstupními svorkami ohmmetrem.


Právě že většina "levných" automobilových měničů galvanické oddělení nemá a jejich zapojení se moc neliší od těchto schémat:
http://danyk.wz.cz/menic230_6.html
http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums ... ve_497.gif
A z těch schémat jasně vyplývá co se stane když se jeden výstupní vodič uzemní a jaké hrozí nebezpečí.
Ohmmetrem se to změřit nedá.
Na generování 3f. točivé stačí dva měniče a dvě oddělovací trafa (pokud nejsou měniče galvanicky oddělené) a jeden frekvenční měnič.


kdyz se jeden vystupni vodic uzmeni tak na sasi spotrebice je napeti vuci DC strane coz je resitelny opatrenim
PavelR
 
Příspěvky: 1679
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 66

Re: Oddělovací transformátor

Příspěvekod tomas » pát čer 01, 2012 7:02 pm

PavelR píše:kdyz se jeden vystupni vodic uzmeni tak na sasi spotrebice je napeti vuci DC strane coz je resitelny opatrenim


Když se uzemní svorka N (buď poruchou nebo schválně aby se vytvořila klasická TN síť) a sepne MOSFET Q5, tak se napětí +315V spojí se zemí. Opačný pól -315V je spojen s - pólem baterky vedle diody D4 a tedy - pól baterky bude kopat proti zemi napětím 315V a +pól baterky bude proti zemi kopat napětím 315V - napětí akumulátoru. To že je tam většinou neměřitelné napětí jen cca 115V je dáno tím, že měřák měří efektivní hodnotu a tam proti zemi pulzuje jen jedna půlvlna sinusovky/obdélníku.
Podobně to dopadne když se uzemní svorka L.
Pokud bude se zemí spojen i DC obvod, tak v měniči shoří řídící obvody a MOSFETy Q5 až Q6.
http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums/files/12v-220v-invertor-sinus-ferit-trafo-nuve_497.gif
Proto není možné ani vzájemné propojení výstupů měničů ani po jejich usměrnění.
Ano je to řešitelné, stačí měnič upravit a dodělit od sebe DC a AC část i řídící obvody a regulační zpětnou vazbu regulující napětí +315V v meziobvodu měniče, nebo použít neefektivní a velký oddělovací transformátor.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1603
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 52

Re: Oddělovací transformátor

Příspěvekod tomas » pát čer 01, 2012 7:33 pm

Takto vypadá "levný" 3kW měnič z 12VDC na 230VAC
Je to 12xDC/DC měnič z 12V na 315VDC, podobný jako tento:
http://danyk.wz.cz/dcdc.html jen je dvojčinný a pracují do společného meziobvodu 315VDC. Na výstupu je jeden H můstek který to napětí rozseká a převrací.
Mám tu zrovna dva kusy na opravu. Teoreticky by šlo je propojit DC obvodem a mít tak 6kW, ale nezkoušel jsem to. Spíše by nebylo špatné je upravit tak, aby z nich lezlo cca 570VDC a ty pustit přímo do 3f. frekvenčního měniče pro generování točivého pole pro motory. Potom by tam nemusel být transformátor. ;)
Přílohy
12_230_3k.JPG
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1603
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 52

Re: Oddělovací transformátor

Příspěvekod abrams » pát čer 01, 2012 8:03 pm

Zdravím ,

ten spálený měnič vypadá podobně jako můj 5kW : http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=27&t=443&p=6048&hilit=ru%C5%A1en%C3%AD+na+dc+stran%C4%9B#p6048 , akorát mě ještě nebouchl :sm35: . Pravda je , že i po
úpravě (opravě) stále ruší . Jelikož aku jsou zapojeny jen a pouze na měnič a dobíječ (nic jiného nenapájí) tak mi to
nijak moc nevadí ;) . Rušení se projevuje jen na kamerách snímajících elektroměry , v obraze se v horizontálních
pásech pohybuje průhledá rýže , mrzí mě že není obraz jako obrázek , ale záznamy jsou čitelné což je podstatné :mrgreen: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2260
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 234

Re: Oddělovací transformátor

Příspěvekod PavelR » pát čer 01, 2012 8:05 pm

tomas píše:
PavelR píše:kdyz se jeden vystupni vodic uzmeni tak na sasi spotrebice je napeti vuci DC strane coz je resitelny opatrenim


Když se uzemní svorka N (buď poruchou nebo schválně aby se vytvořila klasická TN síť) a sepne MOSFET Q5, tak se napětí +315V spojí se zemí. Opačný pól -315V je spojen s - pólem baterky vedle diody D4 a tedy - pól baterky bude kopat proti zemi napětím 315V a +pól baterky bude proti zemi kopat napětím 315V - napětí akumulátoru. To že je tam většinou neměřitelné napětí jen cca 115V je dáno tím, že měřák měří efektivní hodnotu a tam proti zemi pulzuje jen jedna půlvlna sinusovky/obdélníku.
Podobně to dopadne když se uzemní svorka L.
Pokud bude se zemí spojen i DC obvod, tak v měniči shoří řídící obvody a MOSFETy Q5 až Q6.
http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums/files/12v-220v-invertor-sinus-ferit-trafo-nuve_497.gif
Proto není možné ani vzájemné propojení výstupů měničů ani po jejich usměrnění.
Ano je to řešitelné, stačí měnič upravit a dodělit od sebe DC a AC část i řídící obvody a regulační zpětnou vazbu regulující napětí +315V v meziobvodu měniče, nebo použít neefektivní a velký oddělovací transformátor.



A nebo proste vytvorit PE N a L. a zamezi dotyku s DC stranou coz bude asi muj pripad. ja tam proudovy chranice chcu. to radsi nebudu pouzivat nikde v baraku DC rozvod.

Edit: beztak mam 24 a na DC rozovd potrebuju 12 takze by to slo odelit DC/DC menicem
PavelR
 
Příspěvky: 1679
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 66

Re: Oddělovací transformátor

Příspěvekod vata » pát čer 01, 2012 8:26 pm

Zdravím, o tom přepínaném AC rozvodu, resp. o aspektu ochranného vodiče jsme hovořili zde: viewtopic.php?f=19&t=311&hilit=nul%C3%A1k&start=60#p5377
Každopádně já podle těch rad to takhle postavila a nic mě nekope, nic nehoří a snad i chrániče chrání :)
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1351
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 57


Zpět na Střídače, měniče napětí, invertory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'