Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je úte lis 13, 2018 11:22 pm


Studer informacie

Diskuze na téma solárních, větrných a ostatních regulátorů, datové komunikace mezi regulátory a PC, instalace software, zapojení regulátorů, chování a zkušenosti s různými typy regulátorů.
Další

Studer informacie

Příspěvekod mobilik » ned bře 12, 2017 7:53 pm

O studeroch tu nieje vela popisane a viem ze zopar ludi ich tu pouziva, chcem sa Vam spytat na par veci, ktore urcite pomozu aj ostatnym.

Zacinam premyslat nad studerom vt-65.
1.Mate ho niekto v prevadzke?
2.Ako sa hreju tie regulatory ked su pod zatazou? Neprehreju sa a potom obmedzuju vykon?
3. Ako sa daju rozumne nastavit na life? Len s tym displejom co sa da dokupit?
4. Komunikacny kabel medzi sebou je typu LAN, alebo len nejaky dvojdrat, pripadne nieco drahe specialne?
5. Je k regulatoru pribaleny nejaky software a kabel na konfiguraciu, alebo je to vylucne len cez tie prepinace alebo cez dokupeny displej?
6. Ako ste spokojny z produktom?

Viem ze tato firma sa radi medzi spickamy na trhu s FV produktamy, len nejako malo informacii je o tom, alebo zle hladam?
:wink:

Viez ze tieto regulatory




Odoslané z Lenovo P2a42 pomocou Tapatalku
mobilik
 
Příspěvky: 1773
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 158

Re: Studer informacie

Příspěvekod mopadzi » ned bře 12, 2017 8:37 pm

Zdar
1. ANO
2. uplně normálně, udržím na tom ruku
3 bud s panelem RCC02 nebo XCOM LAN
4. mají vlastní komunikaci, případně RS232 převodník Xcom RS232
5. ne konfigurace je jen dle bodu 3
6. nemá to chybu...nevím o nich. Tak jako o zbytku od Studeru

5.
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
mopadzi
 
Příspěvky: 460
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am
Reputation: 16

Re: Studer informacie

Příspěvekod mobilik » ned bře 12, 2017 9:52 pm

Dakujem za cenne info, cize ak si ho uzivatel kupy, musi mat tak ci tak bud dysplej, alebo prevodnik nejaky k PC.
Hmm, dist stoja tie komunikacne veci, aj ked viem ze su to spica zariadenia.

Odoslané z Lenovo P2a42 pomocou Tapatalku
mobilik
 
Příspěvky: 1773
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 158

Re: Studer informacie

Příspěvekod honzaL » pon bře 13, 2017 12:00 am

mobilik píše:Dakujem za cenne info, cize ak si ho uzivatel kupy, musi mat tak ci tak bud dysplej, alebo prevodnik nejaky k PC.
Hmm, dist stoja tie komunikacne veci, aj ked viem ze su to spica zariadenia.

Odoslané z Lenovo P2a42 pomocou Tapatalku


Je to dost drahé, ale jedno RCC02 pak stačí i pro další zařízení, třeba i pro tři měniče.
Bez RCC02 (nebo RCC03) si to neumim představit. je to přehledné a za chvíli se člověk naučí nastavovat parametry i podle čísel, nemusí pak přes menu.
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 200 Ah, MS TS60A, MeanWell TS 3000, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 414
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové
Reputation: 10

Re: Studer informacie

Příspěvekod mobilik » pon bře 13, 2017 6:21 am

Ale v kazdom pripade, ak sa rozhodnem zakupit len VT-65 tak ho nemam sancu na life nijak nastavit. Cize musim si zakupit aj displej. Co je dost velka polozka sakra.

Odoslané z Lenovo P2a42 pomocou Tapatalku
mobilik
 
Příspěvky: 1773
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 158

Re: Studer informacie

Příspěvekod milhaus » pon bře 13, 2017 4:22 pm

Zdravím, ten displej (RCC-02 nebo 03) stojí cca 4,5tis. což není taková hrůza když vezmu že slouží k nastavéní všech zařízení Studer a zároveň jako ukazatel hodnot. Aktualizace softweru se provádí přes paměťovou kartu, kteá se vloží do zařízení RCC. Soft je volně na stránkách studeru.
U jiných výrobců stojí různé komunikační spešl kabely také dost. O displeji , sice barevném ani nemluvím.
Hlavně bych nedoporučil Studer nikomu , kdo si chce s eletrárnou trochu hrát !!!
Je to dost o ničem, dělá prostě co má a to je nuda!!! :) Zlatá čína... pořád bylo co zlepšovat....
STUDER XTM 4000-48V,VS-120,RCC-02,BSP-500,XCOM-LAN.
5,3kwp , 12kWh bat.
milhaus
 
Příspěvky: 89
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm
Reputation: 7

Re: Studer informacie

Příspěvekod Frenky » pon bře 13, 2017 6:53 pm

milhaus píše:Hlavně bych nedoporučil Studer nikomu , kdo si chce s eletrárnou trochu hrát !!!
Je to dost o ničem, dělá prostě co má a to je nuda!!! :) Zlatá čína... pořád bylo co zlepšovat....


Nesouhlasím s tou nudou. Já si hraju se STUDEREM asi dva roky a pořád na něco přicházím a nastavuji a nastavuji. :mrgreen:
Naposledy proaktivní vypínání střídače podle stavu baterie (SOC a napětí). Prostě si při nízkém SOC a Ubat přisosne ze sítě (stav BOOST) a čeká na to až ráno vyjde sluníčko a pak plynule přejde ze sítě do ostrovního režimu.
Připojením arduina (přes X-COM 232) se z toho stal mocný nástroj, kterým nejen vyčítám údaje a posílám do světa (RPi, mypower atd...) Ale jsem schopen i dálkově ovládat vybrané parametry (třeba vypnout střídač).
Teď zrovna přemýšlím na proaktivním ovládání STUDERU ve spolupráci s meteostanicí a údaji o počasí z netu. Zatím jsem jen ve stavu návrhu a pokusů. Ale říci o STUDEU že je to nuda, to mě vyhodilo téměř ze židle. :D
Sluníčku *sun* zdar.
2x Solární panel IBC Polysol 230 DS Pmpp=230W, Regulátor STUDER VT-80, Střídač Studer XTS 1200-24, BSP, RCC, AKU 24V LFP100AH – WB-LYP100AHA. 2x Aktivní balancer ON4-UTP 4x7A, Řizení a dohled microlog, SDS, vlastní vyčítání arduinem do RPi s databází a html stránkou. Dříve SIEMENS S7-1200 s PC na WINDOWS ala Netko.
http://frenky.dreamsys.cz/index.html
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 637
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Mladá Boleslav
Reputation: 46

Re: Studer informacie

Příspěvekod milhaus » pon bře 13, 2017 7:19 pm

Používám tohle nastavení (SOC 1501 , Smart boost 1257 a napětí 1245 ) od začátku , proto možná je to už nuda nějakou dobu... samo že než to člověk odladil (tu spoustu možností nastavení) tak to byla zábava.
Naposled jsem ladil pálení přebytků přes AUX 2 v kombinací parametrů baterie 1353 , Smart boost 1366 a SOC 1502, do toho nějaké 1456 omezení a čas 1378... ale i to bylo jen na pár dnů hrání. ;)
Používám XCOM lan od Studeru a jsem online pořád , ale to proaktivní ovládání STUDERU ve spolupráci s meteostanicí by bylo :yes:
Super by bylo alespoň ovládání různých nastavení dle časů východu , západu slunce dle místa instalace a ročního období.

Nemá někdo heslo na 5012 na instalatéra ? Tam by se našlo zase něco na pokusy. :D
Děkuji :))
STUDER XTM 4000-48V,VS-120,RCC-02,BSP-500,XCOM-LAN.
5,3kwp , 12kWh bat.
milhaus
 
Příspěvky: 89
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm
Reputation: 7

Re: Studer informacie

Příspěvekod mgx » pon bře 13, 2017 7:59 pm

user level (aspon u mna):
-info 460081
-basic 943274
-expert 426468

pre expert level je asi vhodne poznat blueprints zapojenia aj mu rozumiet, preto som to este nechal tak :)

Spytam sa aj ja, viete sharnut Vase nastavenie pre LifePo 48V (XTM, VT-xx), ktore ste zmenili z defaultu a preco, pripadne nejake hint-y? S Lifepo zacinam a nerad by som kupoval nove :)
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 10
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica
Reputation: 0
 
  • 0


Re: Studer informacie

Příspěvekod milhaus » pon bře 13, 2017 8:40 pm

Ano tyto kody jsou stejné asi u všech . Děkuji
Nerozumím co je blueprints zapojenia? a hint-y?
Hodně info je i zde na stránkách jak zacházet s lifepo.
Osobně mám VS-120 ale dá se říct , že parametry jsou stejné jako u VT-xx. Používám jiné nastavení pro XTM a jiné pro VS. User ref. -10037-NO.
Nejlépe se ptát přímo na parametr .Jinak VT -float 10005 - 55,2V. absorp. 10009-57,4V a na 10011- 15min. Equali. 57,6V na 15min- jednou za 26dnů...
Je tam toho hodně... např nová fáze nabíjení 10030 - záleží na kolik jsou baterie využívány na posílení jističe , v závislosti na bat.priority voltage 1296...
Důležité taky omezit proud do bat. 10002 dle velikosti baterie. To se bez údajů o vašem systemu nedá říct...
STUDER XTM 4000-48V,VS-120,RCC-02,BSP-500,XCOM-LAN.
5,3kwp , 12kWh bat.
milhaus
 
Příspěvky: 89
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm
Reputation: 7

Re: Studer informacie

Příspěvekod mopadzi » pon bře 13, 2017 9:31 pm

mohu se zeptat proč a jaké nastavení je pro VT a XTM rozdílné?
díky
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
mopadzi
 
Příspěvky: 460
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am
Reputation: 16

Re: Studer informacie

Příspěvekod milhaus » pon bře 13, 2017 9:55 pm

Myslel jsem rozdílné kódy parametrů např float je u VS -14005 a u VT je to 10005.
A u XTM a VS nemám nastavenou synchronizaci nabíjecích cyklů, prostě že není potřeba nabíjet ze sítě , např po výpadku sítě na 100% bat. Stejně tak float na XTM 1140 je na úrovni bat. priority 1297 , z důvodu rezervy jen 16A jističe. Takže je níž než float u VS-14005, VT10005.
Doufám že to píšu alespoň trochu srozumitelně. :write:
STUDER XTM 4000-48V,VS-120,RCC-02,BSP-500,XCOM-LAN.
5,3kwp , 12kWh bat.
milhaus
 
Příspěvky: 89
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm
Reputation: 7

Re: Studer informacie

Příspěvekod mgx » pon bře 13, 2017 10:23 pm

blueprints = https://cs.wikipedia.org/wiki/Diazotypie
hint = napoveda, typy a triky

moja baterka lifepo ma zatial skromnych 4.8kw (48v 100Ah), v blizkej buducnosti planujem upgrade na 48V/300Ah

moje parametre- ekvalizaciu mam zakazanu (myslim si, ze je lepsie to robit manualne) a 10002 mam nastavenu na 0,5C=50A.
Uživatelský avatar
mgx
 
Příspěvky: 10
Registrován: stř dub 15, 2015 12:14 pm
Bydliště: Tatranska Lomnica
Reputation: 0
 
  • 0


Re: Studer informacie

Příspěvekod willcz » sob kvě 20, 2017 7:19 am

Jako zacatecnik se Studerem bych mel otazku na zkusenejsi.

Jak je to s N vstupu a vystupu. Predpokladam ze je muzu propojit. Pristi tyden se jej chystam integrovat do privodu domu. Studer bude v garazi mezi elektromernym sloupkem a vnitrim rozvadecem. Planuju presunout prepetovky a proudovy chranic do rozvadece ke studeru a z rozvadece do domu by pokracovalo 5x4 jako klasicky privod a 1x4 ktera pujde pres menic. Ten 3F do domu potrebuji kvuli topeni ktere nechci tahat pres menic a 1F bude na vlastni dum. Musim ale v tom pripade spojit oba N na menici a nevim jestli se mu to bude libit.
6.8kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe
willcz
 
Příspěvky: 176
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 29

Re: Studer informacie

Příspěvekod mopadzi » sob kvě 20, 2017 11:12 am

[quote="willcz"]Jako zacatecnik se Studerem bych mel otazku na zkusenejsi.

moc zkušený nejsem, ale mám to tak
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
mopadzi
 
Příspěvky: 460
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am
Reputation: 16

Re: Studer informacie

Příspěvekod willcz » sob kvě 20, 2017 12:01 pm

mopadzi píše:
willcz píše:Jako zacatecnik se Studerem bych mel otazku na zkusenejsi.

moc zkušený nejsem, ale mám to tak


ted jsem jeste prochazel dokumentaci a je to zda se v poradku.
Problem je podle vseho jen v pripade ze by to byl ostrovni system, nebo byl pohyblivy privod na strane vstupu menice.

Presto diky.
6.8kWp poly + XTM 4000-48 + 330Ah LiFe
willcz
 
Příspěvky: 176
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno
Reputation: 29

Re: Studer informacie

Příspěvekod tomas » sob kvě 20, 2017 6:43 pm

Síť TN znamená že je střed zdroje (nulový vodič) uzemněn. A protože planeta Země má pouze jeden zemní potenciál, tak jsou všechny nuláky na celé Zemi ve všech TN sítích spojené přes zemní potenciál planety Země i když se jedná o odlehlé ostrovy v moři. Pokud by nebyly spojené, tak potom to není nulák nebo TN síť. Studer je určen pro TN síť a proto u něj musí existovat pouze jeden nulák který může být vyvedený na více vzájemně propojených svorek. Netřeba ani hledat v dokumentacích, protože to je základní princip TN sítě, pokud by to měl Studer jinak, tak by se nemohl používat v TN sítích.
http://oenergetice.cz/technologie/elekt ... -tn-it-tt/
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1683
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 59

Re: Studer informacie

Příspěvekod mobilik » úte kvě 23, 2017 11:10 am

Dovolim si pokracovat v tomto vlakne a polozit otazocku na skusenejsich uzivatelov produktov STUDER.

Davnejsie som pripojil regulatory VT-65, po pripojeni mi zle meraju napatie baterie. Mam troska dlhsie kable aj aj nie taky prierez ako odporucaju v navode.
Vravim si fajn, drahy vyrobca, nepouziva dva tenke kabliky ako ine regulatory na meranie napatia, ale chce to dalsiu drahu krabicku.
A tak som kupil bateriovy monitor BSP-500, pripojil som vcera vecer cely stastny. :mrgreen:

Dnes pozeram a nabijam len 30A, pozriem von slnko svieti, co sa deje?
A na moje prekvapenie som zistil ze ked pozriem do BSP 500 na dispeji napatie baterie je spravne, ked pozriem do regulatorov, napatie zostalo vyssie o skoro pol voltu a regulatory sa flakali...
Som si myslel ze BSP-500 dava po tej specialnej zbernici info o presnom napati a nie len na displej ktory mi je prd platny...

Mam to len zle nastavene? prehlaiadol som len nejky parameter?
Alebo je to normalne studer ma tym padom hodne sklamal...

Je to velky problem, pretoze teraz mi to brzdi vytazovac, ale ak sa nahreje bojler napatie vyskoci neumerne, kedze som ho musel nastavit pri regulatoroch na vyssiu hranicu aby nabijalo baterie a bojler.

Vlastne som tam kde som bol, akurat som lahsi o viac ako 200€ sakra.

Prosim Vas o radu, ak vobec je nejaka mozna pomoc, verim ze to bude len v nejakom nastaveni...

Dakujem :wink:
mobilik
 
Příspěvky: 1773
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 158

Re: Studer informacie

Příspěvekod milhaus » úte kvě 23, 2017 2:45 pm

Studer měří napětí na každem zařízení zvlášt... také jsem byl překvapen a to mám stejnou délku a průměr kabelů od bat. cca 50cm... přesto je rozdíl cca 0,1V . U bráchy to dělá i 0,3V. při délce kabelů cca 1,5metru.
Nechápu proč to BSP nrepředává info celému zařízení, když měří na 0,01V a ostatní jen na 0,1V. :roll:
STUDER XTM 4000-48V,VS-120,RCC-02,BSP-500,XCOM-LAN.
5,3kwp , 12kWh bat.
milhaus
 
Příspěvky: 89
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm
Reputation: 7

Re: Studer informacie

Příspěvekod mobilik » úte kvě 23, 2017 3:17 pm

Dakujem za potvdenie mojho dohadu. A tymto ma studer ale ze totalne sklamal!
Idem im pisat, vsak to je smutne taka firma a nevie poriesit normalne meranie napatia. Naco tam davaju tie sietove kable, ked tie regulatory sa ani nesinchronizuju potom. Zlate dobre Taiwanske PCM, mal som ja kupit radsej 80A a bol by pokoj. Chcel som mat istenie pekne v rozvadzaci a teraz to mozem zasa prerabat a davat na napajanie regulatora 25mm2 kabel podla odporucania vyrobcu a poistky tym padom vonku mimo rozvadza. :-(
Maximalne sklamanie. Uz obycajne regulatory maju bezne kable na meranie presneho napatia.
Vyhodil som kopec penazi za krabicku ktoru mi ani netreba sakra (bsp-500).
Ale som nastvany, nekonecny pribeh ta moja FVE.

Odoslané z Lenovo P2a42 pomocou Tapatalku
mobilik
 
Příspěvky: 1773
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 158

Další

Zpět na Regulátory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron
Reputation System ©'