Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je čtv lis 15, 2018 1:46 am


4215BN a 3 panely

Diskuze na téma solárních, větrných a ostatních regulátorů, datové komunikace mezi regulátory a PC, instalace software, zapojení regulátorů, chování a zkušenosti s různými typy regulátorů.
Předchozí

Re: 4215BN a 3 panely

Příspěvekod abphoto » ned pro 27, 2015 3:45 am

4215BN to v pohode zvladne ja som mal ine zverstvo, 3x250Wp a 2+2 105Wp kaneky a chodilo to spolahlivo je fakt, ze za zleho pocasia ten tracker v epsolaru robi divi, a ukazuje blbosti, ale ked sa objavi slnko tak to chodi ok. pockal by som na slnko...
SunPower 1050Wp+MidNite150classic+WBjr, LPF4 12kWh@13,2V, skoro vsecko pekne na DC, 2400W DC/AC sinus
testovacia prevadzka - ostrov amorf 99,6kWp , 3F DC/AC Sinegry 12x5kW, SMA 6x 17kW, Pb 16000Ah@48V...


Revizie VTZ elektrickych E1 A B
Uživatelský avatar
abphoto
 
Příspěvky: 103
Registrován: pon srp 31, 2015 11:13 pm
Reputation: 5

Re: 4215BN a 3 panely

Příspěvekod lzahradil » ned pro 27, 2015 9:37 am

abphoto píše:4215BN to v pohode zvladne ja som mal ine zverstvo, 3x250Wp a 2+2 105Wp kaneky a chodilo to spolahlivo je fakt, ze za zleho pocasia ten tracker v epsolaru robi divi, a ukazuje blbosti, ale ked sa objavi slnko tak to chodi ok. pockal by som na slnko...

Jenze spoustu lidi dokupuje panely aby meli vice vykonu i pri horsim pocasi. A pokud to spatne trackuje jak pises tak to je spatne.

K vcerejsi debate. Puvodni Minusovej kabel sem jeste v noci zapojil takze ted kdyz na to koukam, je to stejne jako vcera. Dnes to vypada i na nejake to slunicko. Az povoli namraza ze strechy tak tam vylezu a skusim ten jeden panel odojit jake bude napeti.

Vsiml jsem si na ton grafu, ze jsou tam spicky

Obrázek
FVE 3,74kWp [6x ShuttenPoly 260Wp@Axpert MSXE 2400W, 4x Kyocera 140Wp@EPSolar 4215BN(1), 2x EinnovaSolarline 270Wp@EPSolar 4215BN(2), 4x EinnovaSolarline 270Wp@Axpert MKS 2400W Plus], NiCd 800Ah@24V + LiFePO4 200Ah@24V
lzahradil
 
Příspěvky: 237
Registrován: sob dub 11, 2015 1:28 am
Bydliště: CZ
Reputation: 12

Re: 4215BN a 3 panely

Příspěvekod lzahradil » ned pro 27, 2015 12:15 pm

Tak to mi hlava nebere. Skusil jsem pred obedem zapnout menic, zda to nevyroste. Nic se nedelo, tak jsem menic vypnul a sel se najist. Ted koukam a napeti je v poradku

Obrázek
FVE 3,74kWp [6x ShuttenPoly 260Wp@Axpert MSXE 2400W, 4x Kyocera 140Wp@EPSolar 4215BN(1), 2x EinnovaSolarline 270Wp@EPSolar 4215BN(2), 4x EinnovaSolarline 270Wp@Axpert MKS 2400W Plus], NiCd 800Ah@24V + LiFePO4 200Ah@24V
lzahradil
 
Příspěvky: 237
Registrován: sob dub 11, 2015 1:28 am
Bydliště: CZ
Reputation: 12

Re: 4215BN a 3 panely

Příspěvekod abphoto » ned pro 27, 2015 12:59 pm

lzahradil píše:
abphoto píše:4215BN to v pohode zvladne ja som mal ine zverstvo, 3x250Wp a 2+2 105Wp kaneky a chodilo to spolahlivo je fakt, ze za zleho pocasia ten tracker v epsolaru robi divi, a ukazuje blbosti, ale ked sa objavi slnko tak to chodi ok. pockal by som na slnko...

Jenze spoustu lidi dokupuje panely aby meli vice vykonu i pri horsim pocasi. A pokud to spatne trackuje jak pises tak to je spatne.

A preto som presiel na Midnite a je pokoj...
Ale pozor ono to blebne len niekedy pri hranicnej svetlosti ked napriklad ma byt 99V ale je taka mala svetlost ze to vyraba len par mA tak tracker leze hore dole a ustali sa trebars na 26V a 0.1A, jak mile je panel schopny dodavat aspon 150mA na kus tak tracker chodil spolahlivo
SunPower 1050Wp+MidNite150classic+WBjr, LPF4 12kWh@13,2V, skoro vsecko pekne na DC, 2400W DC/AC sinus
testovacia prevadzka - ostrov amorf 99,6kWp , 3F DC/AC Sinegry 12x5kW, SMA 6x 17kW, Pb 16000Ah@48V...


Revizie VTZ elektrickych E1 A B
Uživatelský avatar
abphoto
 
Příspěvky: 103
Registrován: pon srp 31, 2015 11:13 pm
Reputation: 5

Re: 4215BN a 3 panely

Příspěvekod FRSO » ned pro 27, 2015 4:25 pm

Zdravím lzahradil:, tak na co jsi přišel, asi na nic že, bylo to tím slabším slunkem včera ??, dle mě ano.
FRSO
 
Příspěvky: 791
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 31

Re: 4215BN a 3 panely

Příspěvekod lzahradil » pon pro 28, 2015 11:39 pm

FRSO píše:Zdravím lzahradil:, tak na co jsi přišel, asi na nic že, bylo to tím slabším slunkem včera ??, dle mě ano.


Svalne jsem na to dnes vubec nesahal a vypada to, ze 3 panely chteji vice slunka. s dvouma to funguje. s trema uz moc ne.
Sice mam nainstalovane i 3 dalsi panely, takze jich tu mam momentalne 6, ale s lokalitou kde to je si ted v zime moc energie nevyrobim. Jsem blizko lesa s vysokym kopcem. A slunko se sem dostane nejdriv kolem poledne a pak uz je tak nizko ze jej nenachytam :(
FVE 3,74kWp [6x ShuttenPoly 260Wp@Axpert MSXE 2400W, 4x Kyocera 140Wp@EPSolar 4215BN(1), 2x EinnovaSolarline 270Wp@EPSolar 4215BN(2), 4x EinnovaSolarline 270Wp@Axpert MKS 2400W Plus], NiCd 800Ah@24V + LiFePO4 200Ah@24V
lzahradil
 
Příspěvky: 237
Registrován: sob dub 11, 2015 1:28 am
Bydliště: CZ
Reputation: 12

Re: 4215BN a 3 panely

Příspěvekod Trosecnik » úte úno 09, 2016 1:29 pm

lzahradil píše:Ahoj,
nadelil jsem si pod stromek 4215BN a dnes jsem jej zapojil, ale narazil jsem na pro me zajimavy problem.
Kdyz zapojim na regulator 2 panely tak mam napeti cca 60V coz by bylo v poradku. Kdyz tam ale zapojim panely 3 tak bez pripojeni na regulator mam napeti cca 90V co je spravne. Ale jakmile zapnu na regulator tak po chvili napeti z tech cca 90V spadne na hodnotu napeti jednoho panelu. Slunce dnes moc nebylo ale s dvouma panelama se toto nestalo. Kde bych mohl hledat chybu?
To napeti merim voltmetrem i ho spravne zobrazuje mt50 takze chybu v mereni vylucuju rovnou.
Vykon to samozrejme nedava skoro zadnej ale napeti na baterce preci jen vyrostlo ale tim ze je nizke napeti z panelu tak jej nedobiju

Diky.


Hele, četl jsem toto vlákno jen bleskově a mohl jsem tedy něco přehlédnout...

Pokud počasí nebylo ideální, je to pravděpodobně dáno tím, že regulátor rozpoznal maximální výkon právě při daném napětí. Já mám zatím jen dva sériově propojené panely a výsledné pracovní napětí této sestavy by mělo být do řekněme 62V. Když bude ale škaredě, klidně mi budou pracovat na jakémkoli napětí nad napětím baterie až do maximální možné hodnoty (uvedených 62V). Uvědom si, že regulační/pracovní MPP rozsah tvého regulátoru je 2-108V (pod napětím baterie tě nezajímá).

Tím že jsi zapojil své tři panely v sérii, získáváš v zimě teoretickou výhodu (oproti mým dvěma panelům v sérii) kdy snadněji dosáhneš stavu, že za velmi špatného počasí napětí bude dříve a déle alespoň těsně nad napětím dobíjené baterie a tedy získáš více energie, respektive se baterie bude vůbec nabíjet.
Trosecnik
 
Příspěvky: 204
Registrován: čtv lis 05, 2015 10:05 pm
Reputation: 18

Re: 4215BN a 3 panely

Příspěvekod Trosecnik » úte úno 09, 2016 3:53 pm

Trosecnik píše:Pokud počasí nebylo ideální, je to pravděpodobně dáno tím, že regulátor rozpoznal maximální výkon právě při daném napětí. Já mám zatím jen dva sériově propojené panely a výsledné pracovní napětí této sestavy by mělo být do řekněme 62V. Když bude ale škaredě, klidně mi budou pracovat na jakémkoli napětí nad napětím baterie až do maximální možné hodnoty (uvedených 62V). Uvědom si, že regulační/pracovní MPP rozsah tvého regulátoru je 2-108V (pod napětím baterie tě nezajímá).


Přikládám obrázek. Proč ti nepříjde divné nižší napětí na začátku a na konci dne? Proč by se to mělo lišit od jiných ideálních podmínek?
Trosecnik
 
Příspěvky: 204
Registrován: čtv lis 05, 2015 10:05 pm
Reputation: 18

Re: 4215BN a 3 panely

Příspěvekod lzahradil » úte úno 09, 2016 4:06 pm

Tohle tema je jiz z me strany uzavrene. Kdyz jsem to resil, podminky byly hodne spatne. Ted uz to vypada samozrejme jinak.
Nicmene musim rict, ze v BN rade jde aspon neco nastavit ale kdyz to srovnam s RN kterou jsem mel pripojenou pred timhle tak musim rict ze RN byla jednoznacne lepsi co se tyka vyhledavani MPPT.
Uz to neresim. Jak to tu kazdej zna a praktikuje, je zase cas na upgrade systemu a tak k nemu posadim na dalsi panely axperta mks plus. Sem zvedavej jak bude MPPT fungovat tam.
FVE 3,74kWp [6x ShuttenPoly 260Wp@Axpert MSXE 2400W, 4x Kyocera 140Wp@EPSolar 4215BN(1), 2x EinnovaSolarline 270Wp@EPSolar 4215BN(2), 4x EinnovaSolarline 270Wp@Axpert MKS 2400W Plus], NiCd 800Ah@24V + LiFePO4 200Ah@24V
lzahradil
 
Příspěvky: 237
Registrován: sob dub 11, 2015 1:28 am
Bydliště: CZ
Reputation: 12

Re: 4215BN a 3 panely

Příspěvekod Trosecnik » úte úno 09, 2016 4:30 pm

Přišlo mi to neuzavřené, či spíše nevyřešené. Tak se nezlob.

P.S.
Srovnání sice nemám, ale řekl bych že optimální pracovní bod je (alespoň mým regulátorem) vyhledáván dobře.
Trosecnik
 
Příspěvky: 204
Registrován: čtv lis 05, 2015 10:05 pm
Reputation: 18

Re: 4215BN a 3 panely

Příspěvekod lzahradil » úte úno 09, 2016 5:08 pm

Ja se samozrejme nezlobim. Uzavrene jsem myslel tak ze uz to neberu jako problem protoze to energii vyrabi.
Ale bylo to tim spatnym pocasim. Jen mi v tu dobu zarazelo ze s mensim Wp se to chovalo jinak nez s vetsim a u cehoz bych prave ocekaval obracenej stav nez jakej byl. At jsem mel napeti v panelech 90V nebo 60V porad to drzelo na cca 28V a prakticky nic nevyrabelo. To je jasne ze kdyz neni proud, ze napeti spadne.. ake trackovani fungovalo snad 1x za hodinu co bylo videt na grafu. RN se pri stejnem Wp chovala uplne jinak a dokazala vyrobit vice energie.
Jakou v tom tvem mas verzi? Mel bys ji vycist pres modbus nebo pripadne v tom softu z ktereho posilas grafy. Ten mimo jine taky mic nefunguje. Grafy jakmile pretecou nad nejakou hodnotu tak se s nima neda hejbat a neni videt vse. Ale mozna na to je nakej figl..
Ja ho nepouzivam.
FVE 3,74kWp [6x ShuttenPoly 260Wp@Axpert MSXE 2400W, 4x Kyocera 140Wp@EPSolar 4215BN(1), 2x EinnovaSolarline 270Wp@EPSolar 4215BN(2), 4x EinnovaSolarline 270Wp@Axpert MKS 2400W Plus], NiCd 800Ah@24V + LiFePO4 200Ah@24V
lzahradil
 
Příspěvky: 237
Registrován: sob dub 11, 2015 1:28 am
Bydliště: CZ
Reputation: 12

Re: 4215BN a 3 panely

Příspěvekod Trosecnik » úte úno 09, 2016 5:36 pm

Tracer4215BN, device version V02.05+V07.12

Ale popravdě nevím co ty dvě verze znamenají/vyjadřují. A nevím ani, že by vůbec EPSolar kdy nabízel nějakou možnost přehrání FirmWare.

Pokud jsi měl ale s verzí regulátoru RN větší zisk, tak asi není co řešit. Prostě pracoval líp a tedy musel být algorytmus vyhledávání optima jiný.

To s těmi grafy jsem tu již také zmiňoval. Já to řeším tak že SW vypínám minimálně a rozsahy vestavěných grafů již jsou takové, že vše je viditelné. Pokud bys potřeboval, tak graf nabízí submenu (pravé tlačítko myši) jehož součástí je i graf v samostatném okně - "Show In New Form", ten pracuje dobře a s ideální rozsahem os grafu.
Trosecnik
 
Příspěvky: 204
Registrován: čtv lis 05, 2015 10:05 pm
Reputation: 18

Re: 4215BN a 3 panely

Příspěvekod lzahradil » úte úno 09, 2016 8:21 pm

tak jestli nebude problem nahodou v tom, ze mas starsi model a tam to hold funguje OK..

ja mam:
{0: 'EPsolar Tech co., Ltd', 1: 'Tracer4215BN', 2: 'V02.14+V07.24'}
FVE 3,74kWp [6x ShuttenPoly 260Wp@Axpert MSXE 2400W, 4x Kyocera 140Wp@EPSolar 4215BN(1), 2x EinnovaSolarline 270Wp@EPSolar 4215BN(2), 4x EinnovaSolarline 270Wp@Axpert MKS 2400W Plus], NiCd 800Ah@24V + LiFePO4 200Ah@24V
lzahradil
 
Příspěvky: 237
Registrován: sob dub 11, 2015 1:28 am
Bydliště: CZ
Reputation: 12

Re: 4215BN a 3 panely

Příspěvekod Trosecnik » úte úno 09, 2016 8:47 pm

Taková blbost. Nemohl by být problém s tím, že regulátor si zapamatoval tvoje staré panely a jejich maximální pracovní napětí? Možná by pomohl restart, tedy asi odpojení od baterie a nastavení do továrního nastavení (možná v opačném pořadí).
Trosecnik
 
Příspěvky: 204
Registrován: čtv lis 05, 2015 10:05 pm
Reputation: 18

Re: 4215BN a 3 panely

Příspěvekod lzahradil » úte úno 09, 2016 9:05 pm

Trosecnik píše:Taková blbost. Nemohl by být problém s tím, že regulátor si zapamatoval tvoje staré panely a jejich maximální pracovní napětí? Možná by pomohl restart, tedy asi odpojení od baterie a nastavení do továrního nastavení (možná v opačném pořadí).



nevim co tim myslis.. regulator 23.12.2015 dorazil od p.Kolarika a tak nemel moznost si zapamatovat zadne stare panely protoze byl uplne novej :)
Ale je to jedno. Neres to. Ted to funguje a bude do te doby nez ho vymenim za jinej :)
FVE 3,74kWp [6x ShuttenPoly 260Wp@Axpert MSXE 2400W, 4x Kyocera 140Wp@EPSolar 4215BN(1), 2x EinnovaSolarline 270Wp@EPSolar 4215BN(2), 4x EinnovaSolarline 270Wp@Axpert MKS 2400W Plus], NiCd 800Ah@24V + LiFePO4 200Ah@24V
lzahradil
 
Příspěvky: 237
Registrován: sob dub 11, 2015 1:28 am
Bydliště: CZ
Reputation: 12

Předchozí

Zpět na Regulátory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'