Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je stř lis 14, 2018 12:02 am


Midnite

Diskuze na téma solárních, větrných a ostatních regulátorů, datové komunikace mezi regulátory a PC, instalace software, zapojení regulátorů, chování a zkušenosti s různými typy regulátorů.
Další

Midnite

Příspěvekod tomas » stř úno 11, 2015 8:57 am

Nevíte někdo prosím jak se řeší připojení Midnite Whiz Bang Jr. + shunt 500A
http://www.ostrovni-elektrarny.cz/index.php?category=regulatory-nabijeni&detail=MjAwMTA3&detail_name=midnite-whiz-bang-jr-shunt-500a
když je použito více regulátorů Midnite Classic XXX Lite datově propojených? Ten Whiz Bang Jr. stačí připojit pouze do jednoho regulátoru nebo do všech? Midnite Classic XXX Lite potom počítá aktuální energii v akumulátoru která prošla přes všechny regulátory?
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1683
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 59

Re: Midnite

Příspěvekod abrams » stř úno 11, 2015 9:08 am

Zdravím ,

řekl bych , že Whiz Bang Jr. stačí jeden , zapojený do Master reglu - ostatní regly musí být na straně aku (výstupu) zapojeny paralerně k Masteru ;) - Master vede ostatní :D .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2304
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 247

Re: Midnite

Příspěvekod tomas » stř úno 11, 2015 9:26 am

Díky, myslel jsem si to. Akorát je zvláštní že jsem nijak neurčil který regl bude Master. Když teď stisknu na kterémkoliv tlačítko Ekvalize tak ty zbývající na to zareagují. To znamená že komunikují, ale Mastera jsem neurčil.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1683
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 59

Re: Midnite

Příspěvekod abrams » stř úno 11, 2015 9:55 am

Zdravím ,

rozlišení Master - Slave je pomocí propojovacích káblíků a ještě v nastavení "Folow me" ... já mám jen jeden Midnite - tak s tím zkušenosti nemám , ale dost sem četl manuály :read: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2304
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 247

Re: Midnite

Příspěvekod kodl69 » stř úno 11, 2015 4:56 pm

Mělo by to tak být, v nastavení regulátoru se ten whizbang povoluje v settings, advanced, aux 2 a v zásadě je mu jedno kdo ten proud do baterky dodá.. Akorát ty údaje, co z toho lezou jaksi nechápu. Tady je ukázka:
data whizbang 7-2-2015.png

pokud to chápu správně, tak NET Ah by mělo být to co se dodá od někud jinud než z midnite, ale jak to že je tam + 20Ah, když to nic jinýho dobíjet nemůže? Potom je vidět jak vybíjím baterky co to de, dokonce pod 0Ah - skutečná kapacita je vyšší než nastavená v systému, samo se to nezkalibruje. Navíc na začátku je vidět, jak se baterky nabíjí, i když podle midnite jsou nabité na 100 procent, on se za pár dní prostě "ztratí" Takže graf pro graf a hodnoty pro hodnoty, veskrze k ničemu. Běžně se mi stane že dle wbjr je v baterkách 30Ah a najednou poplach, že jeden článek je pod 2,7V a ostatní mají 2,9V..... Možná BMV od victronu funguje líp, přes rs232 se z něj dá snad taky něco vypáčit, a nebo valc, tady toto mě vyloženě zklamalo.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2863
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 191

Re: Midnite

Příspěvekod tomas » stř úno 11, 2015 5:27 pm

kodl69 děkuji za zajímavé informace.
A nezkoušel jsi aktualizovat firmware, možná je to opravené? Nebo je to nepřesností měření proudu?
Ten whizbang má na výstupu co? V jakém formátu posílá informaci do regulátoru o protékajícím proudu, je to nějaká napěťová nebo proudová smyčka? Jde mi o to jestli je možné tu informaci o proudu z whizbang použít i pro jiný monitoring proudu nebo regulátor balastní zátěže a podobně. Nebudu přece dávat více bočníků zasebou.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1683
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 59

Re: Midnite

Příspěvekod kodl69 » stř úno 11, 2015 5:52 pm

k bočníku si můžeš připojit třeba BMV jako má Abrams. Přesnost měření proudu: naměř úbytek napětí na odporu 0,1miliohmu při proudu 1A je to 0,1mV... na bočníku je deska s nějakým ad převodníkem a s midnite to komunikuje a zároveň je napájeno přes ten aux2, jeden drát, druhej drát dělá - pol regulátoru. Napěťové úrovně a formát dat unknown. Pokud nemám žádný odběr, jsou proudy udávané regulátorem i wbjr +- 0,2A, ale v provozu někdy jsou tam rozdíly i 2A jako že regulátor dodává cca 5A, měnič bere cca 3A a wbjr zničehonic ukáže na chvilku +10A, a pak zas předpokladatelné +2A asi to měření rozhazuje rušení z měniče. firmware mám 1849 , edit: a teď se dívám, je tam novější a nějakej koment o Wbjr, mám staženo ale nemám zatím čas to tam naládovat, snad o víkendu. Holt jedině přes usb je výhoda i nevýhoda zároveň
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2863
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 191

Re: Midnite MPPT mód

Příspěvekod tomas » čtv kvě 07, 2015 6:45 pm

Midnite Classic 250 Lite s amorfními panely u této elektrárny:
viewtopic.php?f=3&t=1681
nenabíjel ani když bylo napětí z panelů nad 160V. Polykrystaly již dávno vyráběli a amorfy nic.
161V_nenabiji.png
161V a nenabíjí, málo světla


Tak jsem změnil MPPT mód na Legacy P&O a Midnite začal nabíjet 69W a napětí z panelů bylo 53V a tedy níže než napětí akumulátoru 53,5V:
Legacy_P&O.png
Legacy P&O a nabíjení


Mód Dynamic se mi zdál ještě lepší, i když už začínalo rychle svítat, ale nechal jsem tam ten Dynamic:
Dynamic.png
Dynamic a nabíjení


Zkoušel někdo ten MPPT mód také měnit a třeba i na jiných panelech (polykrystal, monokrystal) a jaké byly výsledky?
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1683
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 59

Re: Midnite Ending Amps a Rebulk Volts

Příspěvekod tomas » čtv kvě 07, 2015 6:54 pm

Nevíte někdo prosím co je to u Midnite v nastavení Ending Amps a Rebulk Volts?
Ending_Amps.png
Ending Amps a Rebulk Volts
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1683
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 59

Re: Midnite

Příspěvekod abrams » čtv kvě 07, 2015 7:51 pm

Zdravím ,

můj Midnite poránu také vstává do práce později než panely - čeká až je na panelech víc jak cca 30W (35W spotřebuje samotné MPPT) . Pokud se mu vůbec nechce makat , tak pomůže Config :arrow: Basic :arrow: Reboot (manuální restart) .

Ending Amps je nastavení požadovaného proudu po dokončení nabíjení , tedy proud v režimu Float . V součinnosti s WhizBang Jr. lze nastavit na skutečných 0A :idea: .

Rebulk je nastavení hranice napětí , pod níž regl přejde z Floatu zpět do Bulku :idea: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2304
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 247

Re: Midnite

Příspěvekod hurvayz » čtv kvě 07, 2015 8:31 pm

Líbí se mi ty budíčky.
Fakt mooc hezké.
Nic k zobrazení
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 494
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm
Reputation: 29

Re: Midnite

Příspěvekod kodl69 » ned kvě 10, 2015 4:37 pm

Já zkoušel v zimě, 2 stringy po 3ks polykrystal 250W. Nejlepší výsledky při nízkým osvětlení mělo micro hydro, ale pokud zasvítilo, nebylo to schopný najít skutečný mppt, bylo nižší napětí. Midnite v režimu solar si jednou za čas (dá se nastavit) měří napětí naprázdno a podle toho nastaví mppt napětí. Aspoň tak nějak to mám odpozorovaný.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2863
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 191

Re: Midnite

Příspěvekod tomas » ned kvě 10, 2015 7:03 pm

abrams píše:Ending Amps je nastavení požadovaného proudu po dokončení nabíjení , tedy proud v režimu Float . V součinnosti s WhizBang Jr. lze nastavit na skutečných 0A :idea: .

Myslel jsem si to, ale ty popisy jsou strašně nepřesné. Kdyby tam napsali Float Amps a jednotku A, tak by to bylo jasné.
Zkoušel jsem to, ale nějak to nefunguje, nebo jsem to nepochopil.
Floats Volts jsem nastavil na 56V (3,5V na článek) a Absorb na 57,6V (3,6Vna článek), Ending Amps na 4A. Doufal jsem že po dosažení 56V Midnite sníží nabíjecí proud na 4A a ten bude udržovat až do 57,6V a články se přes balancéry vybalancují. Jenže Midnite i po překročení 56V stále tlačil do akumulátoru až 20A, napětí stále rostlo a proud nijak neomezoval. Možná jsem někde udělal chybu zkusím to ještě jednou, nebo je k tomu nutný WhizBang Jr.?

abrams píše:Rebulk je nastavení hranice napětí , pod níž regl přejde z Floatu zpět do Bulku :idea: .

A co tam nastavit při LiFePo akumulátorech? Bylo tam tuším 8V, nastavil jsem 0,1V. Co tam máš ty?
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1683
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 59

Re: Midnite

Příspěvekod abrams » ned kvě 10, 2015 7:45 pm

kodl69 píše:Já zkoušel v zimě, 2 stringy po 3ks polykrystal 250W. Nejlepší výsledky při nízkým osvětlení mělo micro hydro, ale pokud zasvítilo, nebylo to schopný najít skutečný mppt, bylo nižší napětí. Midnite v režimu solar si jednou za čas (dá se nastavit) měří napětí naprázdno a podle toho nastaví mppt napětí. Aspoň tak nějak to mám odpozorovaný.

Zdravím ,

ano , interval přehodnocení MPPT bodu se dá nastavovat - je to Sweep interval . Ten se uplatňuje jen při stabilním osvitu , při promněnlivém osvitu (zdivočelé stádo beránků na obloze) mění MPPT bod prakticky neustále .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2304
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 247

Re: Midnite

Příspěvekod abrams » ned kvě 10, 2015 8:11 pm

tomas píše:
abrams píše:Ending Amps je nastavení požadovaného proudu po dokončení nabíjení , tedy proud v režimu Float . V součinnosti s WhizBang Jr. lze nastavit na skutečných 0A :idea: .

Myslel jsem si to, ale ty popisy jsou strašně nepřesné. Kdyby tam napsali Float Amps a jednotku A, tak by to bylo jasné.
Zkoušel jsem to, ale nějak to nefunguje, nebo jsem to nepochopil.
Floats Volts jsem nastavil na 56V (3,5V na článek) a Absorb na 57,6V (3,6Vna článek), Ending Amps na 4A. Doufal jsem že po dosažení 56V Midnite sníží nabíjecí proud na 4A a ten bude udržovat až do 57,6V a články se přes balancéry vybalancují. Jenže Midnite i po překročení 56V stále tlačil do akumulátoru až 20A, napětí stále rostlo a proud nijak neomezoval. Možná jsem někde udělal chybu zkusím to ještě jednou, nebo je k tomu nutný WhizBang Jr.?

abrams píše:Rebulk je nastavení hranice napětí , pod níž regl přejde z Floatu zpět do Bulku :idea: .

A co tam nastavit při LiFePo akumulátorech? Bylo tam tuším 8V, nastavil jsem 0,1V. Co tam máš ty?

Zdravím ,

Ending Amps je až ve Floatu . Bulk jede na plný dostupný výkon , Absorb je omezován nastaveným limitem napětí , ale proud je odvislý dodržováním limitu napětí .
Já mám Absorb na 55,2V (3,45V/článek) 45minut ,
Equalize vypnuta (55,2V 0 minut) ,
Float na 54,4V (3,40V/článek) Ending Amps na 0A use WBj. a
Rebulk na 53,2V - pokles napětí pod tuto hranici přepne regl do Bulku - dlouho trvající Float při nastavení hodnoty které aku běžně nedosáhne může vést k poškození vlivem nebalancování při Absorbu .

Pro přesnější Ending Amps je třeba WBj. , bez něj regl nedovede přesně udržet nastavený proud - stav odhaduje jen z napětí .

Omezovat nabíjecí proud při Absorbu jentak nejde , ale nejen Kodl69 se tímto nedostatkem zabýval ;) .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2304
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 247

Re: Midnite

Příspěvekod kodl69 » pon kvě 11, 2015 1:21 pm

jo, teoreticky to mám zmáknutý - ale pokud by byl novej firmware pro tohle nastavení, bylo by to jednodušší.
Jde o to, že při napětí cca 55.1V mi začne napětí na některým článku překračovat 3,5V, balancer, co zvládne cca 3-4A to nedá, protože do baterek teče třeba 20A.... řešení 1: řízení přebytků - celkem jednoduchý, akorát co když už je boiler naplno, o klimatizaci není zájem a nikdo není doma....řešení 2: poslat do regulátoru příkaz k nastavení napětí pro absorb o 0,1 volt nižší - proud do aku se sníží, pokud je odběr, regulátor si to dorovná, a až balancer dorovná ten jeden článek, může se to napětí zas o 0,1V zvýšit, na původních 55,2 (u mě tedy 55.3V , ale to je skoro jedno). tohle samozřejmě může fungovat ve více stupních, když jsou baterky hodně rozhádaný (vyměnil jsem jeden článek za víc nabitý než ty ostatní) tak klidně první článek balancuje už při 55V.... Potřebuju jenom naučit arduino modbus a mám to hotový... Vyčítáte někdo data z midnite přes modbus ?
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2863
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 191

Re: Midnite

Příspěvekod tomas » úte říj 27, 2015 10:27 am

Ještě dotaz k tomu Whiz Bang Jr. +, když ho připojím a nakonfiguruji tak mi přibude další "budík" s proudem do a z akumulátoru? Nebo kde se ten proud zobrazuje, jen v grafech? Počítá a zobrazuje potom kolik energie (kWh) přenesl z a do akumulátoru a kde to zobrazuje? Jsou nějaká vylepšení a změny v nových firmwarech v souvislosti s Whiz Bang Jr. +?
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1683
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 59

Re: Midnite

Příspěvekod abrams » úte říj 27, 2015 12:23 pm

Zdravím ,

nejsem si jist zda-li nejnovější firmwere přidává zmíněná počítadla (kWk z do aku) , jen v zobrazení Status Overview se v pravém horním obdélníčku zobrazují data z WhizBangJr.
System: A (-xxA vybíjecí proud , xxA proud nabíjecí aku) Net Ah: A (to nevím k čemu je :dontknow: )
Remaining Ah: Ah (zbývající Ah v aku - resetuje se na zadanou hodnotu při Floatu)
SOC: % (to je jasný :D )

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2304
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 247

Re: Midnite

Příspěvekod tomas » úte říj 27, 2015 1:08 pm

Aha díky, a v tom webovém monitoringu www.mymidnite.com je něco z Whiz Bang Jr. + vidět?
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1683
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 59

Re: Midnite

Příspěvekod abphoto » sob led 09, 2016 4:48 am

mam otazku, kedze manual k midnite je nie moc vysvetlujuci aspon pre mna... aky ma prakticky zmysel funkcia LoMaX a PV Shading?
SunPower 1050Wp+MidNite150classic+WBjr, LPF4 12kWh@13,2V, skoro vsecko pekne na DC, 2400W DC/AC sinus
testovacia prevadzka - ostrov amorf 99,6kWp , 3F DC/AC Sinegry 12x5kW, SMA 6x 17kW, Pb 16000Ah@48V...


Revizie VTZ elektrickych E1 A B
Uživatelský avatar
abphoto
 
Příspěvky: 103
Registrován: pon srp 31, 2015 11:13 pm
Reputation: 5

Další

Zpět na Regulátory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'