Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je úte lis 13, 2018 10:57 pm


Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Diskuze na téma solárních, větrných a ostatních regulátorů, datové komunikace mezi regulátory a PC, instalace software, zapojení regulátorů, chování a zkušenosti s různými typy regulátorů.
Další

Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod TyTycko » pon bře 10, 2014 11:43 am

zdravím ,
mám tu MPPT 60A a přestal mi fungovat LAN port.Nabíjení funguje normálně.Tristar jsem zkoušel odpojit od panelů,od baterií,dokonce i batery sezne,nechat ho cca 15min bez proudu a stále mi nechodí LAN.LED levá na konektoru svítí ,pravá občas téměř pravidelně problikne ale to je celé.
Zkoušel jsem ho najít i na základní defaultní adrese jestli se mi nesmazal nabo tak něco ale nikde neni k nalezení.Mám ho připojený jen k PC přes router,zkoušel jsem i napřímo s PC - bez výsledku.SW MSview ho taky nenajde.Ping také nulový.
Jak ho dostanu do základu bez LAN ??? Má někdo nějaký nápad? Nerad bych ho hned zasílal na reklamaci.Díky za jakoukoli pomoc.
Ještě doplním že mi přetížením nejdříve odešel měnič,protože se mi kousl motor od čerpadla a trochu pobouchali 6xmosfety,2xtransily a 6x odpůrky na gate.Souvislost by to ale mít nemělo,žádnou v tom nevidím.Tak nějak v tu dobu umřela komunikace +-
Polánka 1560W (24v),8 x MoserBaer 195w,Tristar MPPT 60,NiCd 4x160Ah + 1x120Ah, PowerJack LF 5kW by Matěj
TyTycko
 
Příspěvky: 105
Registrován: pon zář 03, 2012 7:47 pm
Reputation: 1

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod solárník » pon bře 10, 2014 12:24 pm

Nějaká přepěťová špička něco zlikvidovala.
Zkuste vypojit LAN z Tristaru a zapojit na ní něco jiného, jestli pojede ping. Abychom měli 100% jistotu, že je to opravdu v Tristaru.
solárník
 
Příspěvky: 1421
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputation: 51

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod TyTycko » pon bře 10, 2014 12:46 pm

Však sem tohle všechno vyzkoušel.Ping = vypršel časový limit žádosti.Skenováno na mojí síti IP scanerem (192.168.111.101) = 0 .Najde jen IP PC(192.168.111.10).Skenováno na default (192.168.0.50) = 0.(najde jen lokalni IP PC(192.168.0.10) .Jediný co jsem netestoval je reset tristaru do defaultu,ale jen protože to numim:-(.
Odešel někomu už takhle Tristar ?
Polánka 1560W (24v),8 x MoserBaer 195w,Tristar MPPT 60,NiCd 4x160Ah + 1x120Ah, PowerJack LF 5kW by Matěj
TyTycko
 
Příspěvky: 105
Registrován: pon zář 03, 2012 7:47 pm
Reputation: 1

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod vata » pon bře 10, 2014 8:43 pm

Myslím, že solárník navrhoval vyzkoušet kabel :) V kabelech a konektorech se občas skrývají pěkné záludnosti... Moje SDS v rozvaděči má např. pozichrovaný LAN kabel sirkou v konektoru a od té doby žádné potíže se záhadnou nestabilitou připojení :)
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1366
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 59

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod brumlaj » pon bře 10, 2014 9:44 pm

no vidíš vato, a nás přesvědčovali, že RJ45 je lepší řešení než šroubky. Pravda, v izolované krabici, ale zato do venkovního prostředí. Inu jak říkám, jiný kraj, jiný krav.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1448
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 92

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod TyTycko » úte bře 11, 2014 7:06 am

No je pravda ze ten modrej patch kabel co má délku asi tak metr jsem tam měl vždy pripojenej.No už je to fakt poslední věc která může bejt v háji.Kablík je celkem novej,no o víkendu to testnu,nemam to zrovna blízko.Když to nepůjde, tak to hold demontuju a poslu někam na reklamačku.Ach jo,ani na dálku nevidím jaké je napětí, proud a tak.Nebo tam hodím hotovej mikrolog2 s bočnikama, ale to je na dlouho,nemam to zkalibrovany.
Díky za názory....
Polánka 1560W (24v),8 x MoserBaer 195w,Tristar MPPT 60,NiCd 4x160Ah + 1x120Ah, PowerJack LF 5kW by Matěj
TyTycko
 
Příspěvky: 105
Registrován: pon zář 03, 2012 7:47 pm
Reputation: 1

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod solárník » úte bře 11, 2014 7:48 am

Ano tak jsem to myslel - vyzkoušet kabel, lépe řečeno to samotné LAN připojení. Vždycky totiž bývá v ethernetu ještě něco po cestě - právě ty kabely a switch. I když je kabel dost nepravděpodobný, tak to může být i výstup switche/routeru, nebo odkud je ta LANka tažená. Sice jste psal, že jste to zkoušel připojit přímo, ale nejsem si jistý, že by to fungovalo bez použití překříženého kabelu, který jste asi nepoužil. Málokterá zařízení to umějí detekovat a přizpůsobit se na přímé připojení do PC normálním nepřekříženým kabalem.
solárník
 
Příspěvky: 1421
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputation: 51

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod TyTycko » úte bře 11, 2014 3:05 pm

Notebook má siťovku která má Mdix auto,takže křížení by měl zapnout.Pokud bude v háji kabel,tak mi to ale moc nepomůže :-).Jinak jak jsem uvedl,tak jsem měl tristara zapojenyho přímo do notebooku tím modrým patch kabelem a zkoušel sem to i přes router po lan portech jestli si tam pingnu.Se zapnutým DHCP i bez.Bohužel nic.No uvidím o víkendu.....
Polánka 1560W (24v),8 x MoserBaer 195w,Tristar MPPT 60,NiCd 4x160Ah + 1x120Ah, PowerJack LF 5kW by Matěj
TyTycko
 
Příspěvky: 105
Registrován: pon zář 03, 2012 7:47 pm
Reputation: 1

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod vata » stř bře 12, 2014 10:05 pm

Zdravím, tak jsme to přivolali i ke mě - dnes v 18:38 vydoloval ValcLogger z Tristaru poslední vzorek, načež Tristar zmizel z dohledu. Dost mě to vyděsilo, samozřejmě obligátní restart a nic :(
U mě to ale vypadá na síťový spoj - jednak jsem jej sama opatřovala konektory, takže jsem si vědoma té spousty kompromisů, jednak se nepřipojil ani noťas zapojený místo TS. No, zítra to přecvakám a dám vědět. Nacvakávání UTP konektorů mě značně nebaví, takže už tuším, v jaké budu zítra náladě :( Můj běžný výkon v této disciplíně je 1:4 (dobrý konektor ke zmetkům), takže kabel se pomalu zkracuje, zásoby konektorů se tenčí a frustrace roste...
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1366
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 59

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod brumlaj » stř bře 12, 2014 10:32 pm

Zapojit noťas s dobrým kabelem do portu switche, kam Ti mířil TS jsi zkoušela? S jakým výsledkem? A pokud by nefungoval, tak resetovat switch. Až zase bude nějaký sluneční blesk, tak vezmi s sebou kleště, konektor a kus kabelu (používáš drát(solid), nebo lanko(stranded)?) určitě se najde důvod nepřijatelné zmetkovitosti.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1448
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 92

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod vata » stř bře 12, 2014 10:52 pm

Na druhém konci kabelu je Mikrotik router, u kterého je reset vyjádřením krajního zoufalství, tak daleko ještě nejsem :)
Důvod nepřijatelné zmetkovosti je ve mě :) Jsem nepřijatelně nezručná na jakékoliv práce vyžadující šroubovák nebo kleště. Kabel je lanko, možná je kousek problému i v krimpovacích kleštích (jsou to takové ty šunty za dvě stovky), a možná i v kabelu, který má hnusnou tuhou vnější izolaci. Jenže ten kabel je dlouhý asi 15m a vede z routeru až dolů do rozvaděče, a vyměnit jej by pro mě byla práce na celý víkend... Na noťasu se nerozsvítila ani ledka lan, ostatně ani v TS nesvítila, takže jsem si docela jistá, že je to v káblu. No, zítřek ukáže.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1366
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 59

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod JML... » stř bře 12, 2014 11:20 pm

Nekolikrat jsem nefunkcni ethernet kabel "spravil" znovu domacknutim rj45 v krimpovacich klestich, aniz bych musel davat novej. Ani tester kabelu neprotestoval. Takhle opravene kabely slouzi dodnes. Vyzkousej, treba to pomuze.
Investicí do FVE chci ušetřit, né okrádat národ na odpustcích za výkup a nějaký barevný bonus!
2.8kWp + Vertex/InfiniSolar 3kW + 100Ah 48V LiFeYPO + A20mikroserver = moje FVE
Uživatelský avatar
JML...
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte lis 06, 2012 12:33 pm
Reputation: 5

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod PavelR » čtv bře 13, 2014 8:04 am

jiz nekolikrat jsem ozivil nefunkcni utp kabel cvaknutim na jine ve 100mb pary. sice je to amaterismus ale nemusel jsem menit kabel. Dokonce jsem jednim utp tahl i dve oddelene site svete div se funguje to do ted.
PavelR
 
Příspěvky: 1684
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 66

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod brumlaj » čtv bře 13, 2014 1:26 pm

vata píše:Na druhém konci kabelu je Mikrotik router,
tak ten noťas zanoř dobrým kabelem přímo do mikrotiku. Ať máš jasno zda kabel překrimpovávat. Výměna dobrého konektoru za lepší nic neřeší. Ale je možné, že je mikrotik v nepřístupném místě (už jsem viděl hodně lidí, kterí cpou elektroniku tak aby se k ní nedostali a pak se diví ;-) ) Kde máš mikrotik a jak je napájený?
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1448
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 92

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod TyTycko » čtv bře 13, 2014 4:41 pm

No držím všem palce,aby to byl jen kabel,včetně mě.......
Polánka 1560W (24v),8 x MoserBaer 195w,Tristar MPPT 60,NiCd 4x160Ah + 1x120Ah, PowerJack LF 5kW by Matěj
TyTycko
 
Příspěvky: 105
Registrován: pon zář 03, 2012 7:47 pm
Reputation: 1

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod vata » čtv bře 13, 2014 7:42 pm

Takže u mě to nakonec kábl nebyl - odešel port switche routeru :( Stejně jsem si to martirium s přecvakáváním neušetřila, protože jsem, stejně jako PavelR vedla v jednom káblu dvě linky, teď jsem to musela nacvakat na jedinou a rozvedla jsem to dalším switchem. Tristar je naštěstí v pořádku, chválabohu. Router - no, půjde na reklamaci, co s ním...
TyTycko - a ledka síťového rozhraní v TS svítí, když jej spojíte s nb napřímo?
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1366
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 59

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod TyTycko » čtv bře 13, 2014 8:21 pm

No právě že svítí ! Levá furt,pravá jednou za cca 5 vteřin problikne.Proto sem to původně nepřipisoval tomu že to může být vadný kabel ,ale může bejt načatej ! Sám tedy tomu nevěřim,spíš se připravuju na reklamaci.
Polánka 1560W (24v),8 x MoserBaer 195w,Tristar MPPT 60,NiCd 4x160Ah + 1x120Ah, PowerJack LF 5kW by Matěj
TyTycko
 
Příspěvky: 105
Registrován: pon zář 03, 2012 7:47 pm
Reputation: 1

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod TyTycko » sob bře 15, 2014 7:18 am

Tak jsem testoval.Výsledky nic moc.Mam tristar asi trtošku načatej.Jediný s čím komunikuje napřímo je můj notebook.Jakmile dám něco mezi jako switch nebo router komunikace jde do háje - občas se stane že ho pingnu s cca 500ms latencí ale ne přes klasickej ping ale přes advanced IP scanner.
Nemáte někdo ponětí jestli na rozhraní LAN tristaru jsou nějaké transily ,varistory nebo tak něco co by mohlo být nakřáplý?
Vidím hold souvislost s tím jak mi odešel měnič a jak říkal "solárník" - Nějaká přepěťová špička něco zlikvidovala.
chjo.....
Polánka 1560W (24v),8 x MoserBaer 195w,Tristar MPPT 60,NiCd 4x160Ah + 1x120Ah, PowerJack LF 5kW by Matěj
TyTycko
 
Příspěvky: 105
Registrován: pon zář 03, 2012 7:47 pm
Reputation: 1

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod Pan Taum » sob bře 15, 2014 2:43 pm

Napiš si ticket do morningstaru http://morningstarcorp.force.com/?cu=1& ... Us&l=en_US třeba ti něco poradí.
Pan Taum
 
Příspěvky: 529
Registrován: sob úno 25, 2012 9:36 pm
Reputation: 14

Re: Problém Tristar MPPT 60A - nejde LAN

Příspěvekod TyTycko » ned bře 16, 2014 4:19 pm

Tak jsem napsal,uvidíme jestli odpoví a co ..........
Polánka 1560W (24v),8 x MoserBaer 195w,Tristar MPPT 60,NiCd 4x160Ah + 1x120Ah, PowerJack LF 5kW by Matěj
TyTycko
 
Příspěvky: 105
Registrován: pon zář 03, 2012 7:47 pm
Reputation: 1

Další

Zpět na Regulátory

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'