Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte led 26, 2021 4:11 pm


Nastaveni Infini 3f 10 kW

Měniče InfiniSolar
PředchozíDalší

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod fandachess » úte čer 23, 2020 4:01 pm

Ahoj!
Jsem tu nový apotřeboval bych od zdejších expertů poradit.Již půl roku se trápím z FTE od Ekotechniku - 18 panelů/310kWh,
InfiniSolar 3F 10kw a baterie Pylontek 7,4kwh,EASTRON SDM630-Modbus.Mám již třetí střídač a druhý watrouter!!?Firma nebyla schopná vyřešit odpojování střídače!Po přečtšní tohoto fóra jsem to předevčírem vyřešil dvěma kliky myší,takže velký dík!!Další problém mám s EASTRON SDM630-Modbus,je asi špatně nastaven nebo zapojen - při měsíční výrobě 400 kWh mám 100 kWh přetok a to v nastavení nemám přetoky povolené!Je to normální stav nebo ne?Jaký by měl být akceptovatelný přetok?Zjistil jsem,že na střídači mám EC-ON1,což špatně jak jsem zde vyčetl.Přenastavil jsem to na EC-ON2 a čekal zlepšení,bohužel se nedostavilo spíše naopak,střídač do baterek neposíla skoro nic a tak ráno byly odpojené a hláška E15!!Po dvou zapnutí a vypnutí se to rozběhlo a poté co střídač trochu nakrmil baterie tak normálně vyráběl,ale z dopolední výroby 4,5 kWh odešlo do sítě dle elektroměru 3 kWh,což je hrůza,tak jsem to raději vrátil na EC-ON1,kde my to baterie nevybylo do E15.Jsem už z toho zoufalý,dokáže my někdo poradit prosím,díky moc.
fandachess
 
Příspěvky: 3
Registrován: pon čer 22, 2020 6:13 pm

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod youda » stř čer 24, 2020 1:51 pm

Mám již třetí střídač a druhý watrouter!!?Firma nebyla schopná vyřešit odpojování střídače!Po přečtšní tohoto fóra jsem to předevčírem vyřešil dvěma kliky myší,takže velký dík!!

    Třetí střídač a řešení nakonec bylo jen v nastavení? Tak to je mazec. O jaké "odpojování střídače" konkrétně šlo a co bylo řešením?
Další problém mám s EASTRON SDM630-Modbus,je asi špatně nastaven nebo zapojen - při měsíční výrobě 400 kWh mám 100 kWh přetok a to v nastavení nemám přetoky povolené!Je to normální stav nebo ne?Jaký by měl být akceptovatelný přetok?

    100kWh přetok ze 400kWh výroby je úplně špatně. Akceptovatelné by bylo tak 1kWh denně.
Zjistil jsem,že na střídači mám EC-ON1,což špatně jak jsem zde vyčetl.Přenastavil jsem to na EC-ON2 a čekal zlepšení,bohužel se nedostavilo spíše naopak,střídač do baterek neposíla skoro nic a tak ráno byly odpojené a hláška E15!!Po dvou zapnutí a vypnutí se to rozběhlo a poté co střídač trochu nakrmil baterie tak normálně vyráběl,ale z dopolední výroby 4,5 kWh odešlo do sítě dle elektroměru 3 kWh,což je hrůza,tak jsem to raději vrátil na EC-ON1,kde my to baterie nevybylo do E15.

    Je skutečně potřeba mít EC-ON2, tedy asymetrické vyrovnávání každé fáze zvlášť. V tomto režimu bude měnič každou fázi regulovat na nulový přetok. Pozor, tento režim funguje pouze, je-li měnič nastaven v režimu "GridTie with Backup II". Ve všech ostatních režimech nebude spolupráce s Eastronem fungovat správně. Zároveň je nutné v nastavení měniče zkalibrovat každou fázi (R-S-T) na nulový, nebo jen velmi malý, přetok.
    Bohužel, v tomto konkrétním případě do problému ještě bude vstupovat Wattrouter, jelikož ten pro svoji funkci potřebuje, aby byl vždy alespoň nějaký přetok, například 50-100W. Podle směru toku energie Z/DO DS totiž Wattrouter pozná, že má začít vytěžovat. V první fázi řešení problému bych tedy doporučil Wattrouter zcela odstavit a nejprve samostatně odladit kombinaci Eastron+Infini. Teprve poté, co budou minimální přetoky a zároveň bude správně nabíjena baterie, se dá začít řešit jak do toho napárovat i Wattrouter.
    Ohledně nabíjení baterie je docela dobře možné, že jsou vybrané špatné parametry chování měniče na záložce "My Power Management". Tam se volí, z jakého zdroje se má baterie nabíjet (DS, PV atd.), kdy je povoleno baterii vybíjet. A také, je-li povoleno baterii vybíjet i do DS, což je samozřejmě v ČR nežádoucí.
Jsem už z toho zoufalý,dokáže my někdo poradit prosím,díky moc.

    Rád bych poradil, ale sám provozuji tyto měniče v režimu OffGrid, logicky tedy bez interakce s DS a bez Eastronu. Ideální by bylo, pokud by se ozval někdo z uživatelů, kterým jsem radil v minulosti a kteří provozují InfiniSolar v režimu GridTie with Backup + Eastron. Pak by šlo velmi snadno porovnat screenshoty obrazovek s nastavením.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3035
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod oldwest » stř čer 24, 2020 3:26 pm

Ahoj všichni, nevím_ ale já musel hodit default a nastavit jednotlivé parametry znovu, aby měnič si vše řádně zmapoval v opakovaném nastaveních jednotlivých parametru, které nechtěl jen tak pobrat _ nakonec se úspěch dostavil,až vše řádně načetl a zapamatoval. . V každém případě režim GridTie with Backup + Eastron, musí být nastaveno EC ON-2.Přetoky mám zakázané, max přetok 1kW při denním maximu výkonu, jak tady zmiňoval youda,AKB nabíjeny jen z PV max proudem 60A. Vybíjení, čili další podmínka _ PV,DS,AKB, max proud 100A. Můj problém byl, že jsem neměl min.napětí 350V pro PV charge startup voltage , kde výkon PV balancoval kolem několika watů, díky podlimitmímu napětí kolem 340V, což bylo skutečně málo. .Musel jsem nouzově spojit18 panelů do serie, tak že dnes je napětí při orientaci panelů JV a JZ až 650 V, což je v poho.Výkon nejde při běžném slunečném dni pod 3kW, s denním výkonem 15 až 17kW. Musím navýšit panely na každý string _ zatím o šest kusů, tak abych splnil podmínku min. napětí pro PV charge startup voltage 350V. Pak to pojede nezávisle, každý string s napětím min 450V až 550V. To bude limitně stačit, tak aby FVE s deklarovaným výkonem 5,4kW konečně naplnila mé očekáváni. Snad to málo pomůže někomu odlehčit trápení.
Všechno to se nám zdá a nebo vidíme, je jenom sen ve snu.
E.A.Poe
Uživatelský avatar
oldwest
 
Příspěvky: 47
Registrován: čtv led 30, 2020 5:45 pm
Bydliště: Podbořany

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod fandachess » stř čer 24, 2020 6:02 pm

Ahoj,díky moc za vaše odpovědi,rady a snahu my pomoci,moc si toho vážím.
Třetí střídač a řešení nakonec bylo jen v nastavení? Tak to je mazec. O jaké "odpojování střídače" konkrétně šlo a co bylo řešením?
Střídač se neustále odpojoval od sítě a byl ve stavu inverter,a to pravděpodobně nekvalitní elektřinou.Pomohlo tato rada ze zdejšího fora:Někdy stačí jen povolit Wide AC input range, případně nastavit, že AC je z generátoru. Měnič by pak měl být benevolentnější k fluktuacím vstupního AC:
Je skutečně potřeba mít EC-ON2, tedy asymetrické vyrovnávání každé fáze zvlášť. V tomto režimu bude měnič každou fázi regulovat na nulový přetok. Pozor, tento režim funguje pouze, je-li měnič nastaven v režimu "GridTie with Backup II". Ve všech ostatních režimech nebude spolupráce s Eastronem fungovat správně. Zároveň je nutné v nastavení měniče zkalibrovat každou fázi (R-S-T) na nulový, nebo jen velmi malý, přetok.
Bohužel, v tomto konkrétním případě do problému ještě bude vstupovat Wattrouter,

TAdy to musím uvést na pravou míru,myslel jsem že Eastron = wattrouter,alespoň jsem to tak pochopil od techniků Ekotechniku,budiš my polechčující okolnost že jsem strojař a o elektrice nic nevím a momentálně do ní fušuji z čírého zoufalství.:o)Možná to tedy bude malinko jednoduší když nemám wattrouter,ale jenom Eastron.
Nechápu proč my při nastavení na EC ON-2,posilal většinu do sítě a teď při nastavení EC ON-1 při výrobě 15 kW jse do sítě 3-4 kw.
Dovolím si přidat fotky nastavení,možnáněkdo z toho něco někdo vyčte a ještě poradí,díky moc všem.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
fandachess
 
Příspěvky: 3
Registrován: pon čer 22, 2020 6:13 pm

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod oldwest » stř čer 24, 2020 6:45 pm

..mám nastaveno _ pokud je PV dostupné, priorita PV-DS-AKB, netrápím AKB a snížily se mi přetoky, nejspíš jde o zpožděný drift, který nelze zcela ovlivnit v absolutních hodnotách "0"
Všechno to se nám zdá a nebo vidíme, je jenom sen ve snu.
E.A.Poe
Uživatelský avatar
oldwest
 
Příspěvky: 47
Registrován: čtv led 30, 2020 5:45 pm
Bydliště: Podbořany

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod fandachess » čtv črc 02, 2020 9:11 am

Ahoj,tak včera po půl roce trápení snad byly všechny problémy vyřešeny a vše jede tak jak má.Do tlačil jsem Ekotechnik k daší návštěvě a byl konečně vyřešen i problém s EASTRON SDM630-Modbus. Technik uznal že má být nastaveno EC-ON2,pak též uznal že i v tomto režimu to pracuje divně a nakonec našel přehozené fáze.Od té doby žádné přetoky skoro žádná spotřeba vše pokryvá FVE,tak začínám být s tím spokojený.Ještě jednou všem díky za pomoc.
fandachess
 
Příspěvky: 3
Registrován: pon čer 22, 2020 6:13 pm

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod Véskovák » úte črc 28, 2020 9:26 pm

Zdravím, k tomu můžu přídat info. Má taktéž Infini 3F 10 kW, jedu cca 3 týdny na ostrov a dle mě ty procenta naznačují zatížení měniče. Zapnul jsem topení, klasické spriály 6kw, FVT cca 4kW baterie cca 3kw a byl jsem na 140%. Dle mě transformace z baterií je dost náročná?
Véskovák
 
Příspěvky: 5
Registrován: pon črc 06, 2020 5:37 pm

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod Véskovák » úte črc 28, 2020 9:38 pm

Infinisolar10 píše:No u me je uplne jedno zda mam zatez 5kW nebo 200W, stridac stale hlasi 5% na AC output.

Zdravím, mám taky Infini 3f 10kW a mám za to, že ty % naznačují zatížění měniče. Jedu asi 3 týdny na ostrov, na zkoužku jsem zapnul topení, klasická spirála 6kW, FVT cca 4kW, zbytek šel z baterie cca 3kW a výkon cca 140 %. Za normálního provozu 2-14%. Mám za to, že transformace z baterií do spotřeby je náročná?
Véskovák
 
Příspěvky: 5
Registrován: pon črc 06, 2020 5:37 pm

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod Lucano88 » ned srp 23, 2020 9:35 am

Ahoj,
Rychlý dotaz... Je možné infini 10k používat bez baterií?
Příští měsíc budu postupně zapojovat, ale baterie ještě nejsou... Samozřejmě bych se rád vyhnul pretokum.

Díky moc.
Lucano88
 
Příspěvky: 116
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod dub042 » ned srp 23, 2020 10:47 am

Ahoj, rychlá odpověď: JO
dub042
 
Příspěvky: 234
Registrován: pát kvě 09, 2014 7:11 pm

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod youda » ned srp 23, 2020 11:49 am

Lucano88 píše:Je možné infini 10k používat bez baterií?

Ano.
Mode Grid-Tie.
Lucano88 píše:Samozřejmě bych se rád vyhnul pretokum.

Ne.
U prifazovaneho menice neni mozne provoz bez pretoku spolehlive garantovat. Pokud se dokonce jedna o prifazovany menic bez baterii, tak tam jsou pretoky uz z principu.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3035
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod Véskovák » čtv zář 03, 2020 6:52 am

Ahoj,
když jsem Infinisolar zapínal poprvé, tedy ještě bez baterie, po třech dnech začal házet chyby. Sehnal jsem baterii a od té doby funguje bez problémů. Jen mi to shazuje zapnutí 2 kW kompresor v dílně. Snad to vyřeší, když vyměním 2 kW 1 fázový motor za 2 kW 3 fázový motor.
Véskovák
 
Příspěvky: 5
Registrován: pon črc 06, 2020 5:37 pm

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod diablo007 » čtv zář 03, 2020 6:58 am

U elektromotorů to lze řešit i softstartem že bys nemusel měnit motor
Uživatelský avatar
diablo007
 
Příspěvky: 3201
Registrován: stř lis 28, 2018 7:57 pm
Bydliště: Vyškov

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod Véskovák » pon říj 26, 2020 4:41 pm

Díky za info, prostuduji to.
Véskovák
 
Příspěvky: 5
Registrován: pon črc 06, 2020 5:37 pm

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod Infinisolar10 » ned lis 08, 2020 1:40 pm

Zdravim, s podzimem bych rád vyřadil baterii Pylontech z provozu a fungoval pouze se stridacem Infinisolar. Naprostou většinu vygenerované energie stejně ihned spotřebuji a baterie se v podstatě pohybuje nekolik mesiců ve stavu nízkého nabití, což ji předpokládám moc svědčit nebude. Dotaz zní:
Jak prosím postupovat pro šetrné odpojení beterie od střídače, pokud ji chci fyzicky úplně vypnout a odpojit od střídače krok za krokem. Je potřeba menit nastavení střídače na Grid Tie only? Aktuálně nastaveno na Gride Tie with backup II.
Děkuji!!
Infinisolar10
 
Příspěvky: 18
Registrován: pát led 24, 2020 3:08 pm

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod josse » ned lis 08, 2020 8:21 pm

Proč ji odpojovat? Lixxx může klidně být uskladněna vybitá, nejvíce jim svědčí cca 50% SOC

Doporučil bych pouze změnit v jakých mezích má měnič baterie udržovat a nechal bych to všechno zapojené.
15x GWL Poly 300Wp 72 cells, 1-2x Axpert MKS 48V 4000W, 3x80P14S 18650 (~640Ah/34kWh), https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
josse
 
Příspěvky: 1113
Registrován: úte úno 14, 2017 9:35 pm

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod youda » ned lis 08, 2020 8:32 pm

Infinisolar10 píše:Zdravim, s podzimem bych rád vyřadil baterii Pylontech z provozu a fungoval pouze se stridacem Infinisolar. Naprostou většinu vygenerované energie stejně ihned spotřebuji a baterie se v podstatě pohybuje nekolik mesiců ve stavu nízkého nabití, což ji předpokládám moc svědčit nebude. Dotaz zní:
Jak prosím postupovat pro šetrné odpojení beterie od střídače, pokud ji chci fyzicky úplně vypnout a odpojit od střídače krok za krokem. Je potřeba menit nastavení střídače na Grid Tie only? Aktuálně nastaveno na Gride Tie with backup II.
Děkuji!!



Pokud to máš v režimu Grid Tie with Backup a tedy i přifázované k síti, tak to všecko nech jak to je. Pouze otevři nastavení a sniž maximální povolenou hodnotu vybíjecího proudu v hybridním režimu. Například 10A bude znamenat, že baterie se bude vybíjet proudem max cca 500W. Takže i relativně malá baterka vydrží docela dlouho nabitá, protože všechny větší výkony se buď vykryjí přímo z panelů, nebo dotáhnou z DS.

Pokud chceš baterku konzervovat ještě víc, tak v nastavení zakaž volbu "allow battery to discharge when PV unavailable". V tomto setupu to přes noc nebude baterku vybíjet (skoro) vůbec.

maxampshybrid.PNG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 3035
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod Infinisolar10 » úte led 19, 2021 3:39 pm

Díky, ale pokud se nastaví dle vašich doporučení, stejně bude střídač v noci baterii vytěžovat pro svůj vlastní provoz a každý den dochází k dle mého názoru zbytečnému vybíjení/nabíjení. Vyřešil jsem nakonec softwarovým vypnutím baterie Pylontech přidržením červného tlačítka na masteru. Celý battery set se uspí, střídač hlásí nenalezenou beterii a dokud na jaře manuálně nezapnu, je vyřazená z provozu. Dle předchozích příspěvků by měl mít i v tomto režimu střídač bez backupu menší spotřebu, což je v zimním období poměrně žádoucí.
Infinisolar10
 
Příspěvky: 18
Registrován: pát led 24, 2020 3:08 pm

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod frogale » čtv led 21, 2021 1:07 am

Tenhle problem s vybijenim baterky ted resim take. Stridac si sam o sobe vezme i 200W, ale nebere si je z DS, ale z baterie. Pulku moji 7kWh baterky kazdy den vysosne jen na svuj provoz. Takove mrhani zivotnosti Pylontechu mi neleze do hlavy. Neni nejaka jina moznost, jak tohle resit softwarove a ne tlacitkem na baterkach?
frogale
 
Příspěvky: 2
Registrován: sob led 02, 2021 12:35 pm

Re: Nastaveni Infini 3f 10 kW

Příspěvekod Lucano88 » čtv led 21, 2021 11:48 pm

youda píše:
Lucano88 píše:Je možné infini 10k používat bez baterií?

Ano.
Mode Grid-Tie.
Lucano88 píše:Samozřejmě bych se rád vyhnul pretokum.

Ne.
U prifazovaneho menice neni mozne provoz bez pretoku spolehlive garantovat. Pokud se dokonce jedna o prifazovany menic bez baterii, tak tam jsou pretoky uz z principu.


Děkuji za odpověď. Je možné infini používat bezpečne v režimu, kdy neni trvale sfazovano s DS, aby se pretokum dalo vice zabránit?

Pripadne jakou minimalni kapacitu baterie - asi olovo :-/ - doporucite?

Jde o to, ze u nas baterie nedávají smysl. A davaly by asi az od dost vysoke kapacity a to je nesmyslná investice... A kdyz vidim, kolik si to vezme pres noc samo z baterii...

Zaroven budu rad pokud mi doporucite postup jak nasledne fve prihlasit / zaregistrovat. Schema/projekt samozrejme ke, vcetne revize, apod. FVE je stale vypnuta, vzhledem k nedostatku casu a neprizni pocasi. Nechci nutně prodávat, spíše mi jde jenom o to, aby nekdo neprskal, ze je neco na střeše...
Diky moc!
Lucano88
 
Příspěvky: 116
Registrován: pon srp 22, 2016 1:36 pm

PředchozíDalší

Zpět na InfiniSolar

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'