Stránka 7 z 13

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: úte úno 26, 2019 11:16 pm
od vk_1
Promin, ale pouziti jednoho patentu v ramci nejakejho zarizeni je neco uplne jineho nez 1:1 zkopirovani produktu od A do Z vcetne firmwaru a manualu. Ale to si uz musi kazdy ve svoji hlave obhajit sam. Pokud by Cinan pouzil jednu technickou vychytavku ze Studera a postavil na tom svuj produkt se svym vlastnim ksichtem a ovladanim, nerekl bych ani popel.

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: stř úno 27, 2019 1:24 am
od volente
Kde by lidstvo bylo, kdyby první pračlověk kterého napadlo vykopat jámu na lov mamuta si toto patentoval?
Asi by nebylo, ale že si předávolo zkušenosti, tak jako to děláme my tady, tak přežilo.
Jenže to už se dlouho nenosí, dneska je nejdůležitější zisk. Jak na straně Studeru, tak na straně plagiátora.
Žijeme už hold v takové společnosti.
Osobně nevěřím že je ve Studeru použita nějaká zásadní, nová a revoluční myšlenka zapojení, jen pečlivá optimalizace všeobecně známých zapojení a výběr součástek které jsou schopny pokrýt 10 let záruky.
A vzhledem k tomu že to není zboží denní potřeby tak je to prostě drahé. Číňan to bude mít levnější, ale bez té záruky na 10 let. Je to jako rozdíl mezi pračkou Miele a Candy.

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: stř úno 27, 2019 5:08 am
od brin
Osobně mi současná podoba patentů dost vadí, podle mého názoru by průmyslové vzory apod. neměly mít tak dlouhou ochranu, jako mají. 5 let a dost. Brzdí to pokrok. To ovšem nic nemění na tom, že když máte produkt, který neustále vylepšujete, investujete do něj značné prostředky a rozvíjíte jeho možnosti, tak přijde nějaký otrapa, celé to obšlehne i s vaším softwarem a prodává to za půlku a ještě by ideálně chtěl využívat vaši infrastrukturu... To mi přijde už přes čáru.

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: stř úno 27, 2019 6:23 am
od PavelR
Volente: No vidis uhel pohledu. Pokud by moji vyladenou past na mamuty nekdo prachsproste obslehl a sam z toho prosperoval bez kousku mamuti flakoty pro me tak me osobne by to velmi demotivovalo v jakemkoliv dalsim badani ohledne technologie lovu mamutu. :D

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: stř úno 27, 2019 7:04 am
od marko250
A PROTO MUSÍŠ VYMYSLET LEPŠÍ JÁMU A NEZŮSTAT NA MÍSTĚ :-)A hlavně si uvědomit,že né každý má švýcarský příjem a taky by jsme mohli zabruslit do historie zbohatnutí této země že a začít v tomto směru chválit třeba Adolfa,ale tohle není téma.

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: stř úno 27, 2019 10:12 am
od willcz
Tak mam prvni testy, zasadni info je ze jsem nevyhorel :-)

tady je mereni, napeti na DC je 54V
Vypnuto - 0,04A
Zapnuto 0W spotreba - 0,26A
Zapnuto rezim load search - 0,15-0,1A
Topna spirala 950W - 18,9A DC
Topna spirala 1860W - 37,5A DC

po pripojeni k origo HW to jede, fw verze 1.6.28, HW verze desek CMD 2.2, PWR 2.1
Hrube srovnani s origo kusem - trafo stejne velke, relatka a kondiky jine znacky (to bylo asi jasne), Plosnaky uplne stejne vcetne masky a popisu, mozna jina tlouska medi.

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: stř úno 27, 2019 11:18 am
od mobilik
Zaujímavé, nevizera to vôbec zle.
Otázka je co by sa stalo ak by si aktualizoval časom SW na novší, či by to šlo. Šikmáčov si sa na to nepýtal?

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: stř úno 27, 2019 3:22 pm
od marko250
Super 93% účinnost,ještě zkus pověsit na něj jen něco malého 100W a pak maximum .Menu je identické?

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: stř úno 27, 2019 9:04 pm
od willcz
Zitra zkusim udelat test s ruznou zatezi. problem bude ji najit, ale zkusim to. (klasickou zarovku doma zadnou nemam)
a taky testnu paralelni provoz s origo kusem.
Ohledne menu, je stejne protoze RCC jen po canbusu vycita parametry a dela jejich vizualizaci. ony ty XCOM-232, XCOM-CAN, a kupodivu I RCC jsou v podstate jen bridge mezi interni a verejnou sbernici.

FW podle me aktualizovat pujde, tam neni duvod aby to neslo, kdyz uz to ma stejny fw.
jen pozor pro kupujici, cinan neposlal CAN kabel :-) na tom jsem dnes pohorel ja.

Kdyz vse pojede, tak planuju menic rozebrat, opravim tu desku a pocitam ze vymenim ty cinske rele za stejne jako ma origo kus. Taky porovnam jake jsou fety v origo a jestli maji stejny design popisu.

tzn je trosku jako psal youda - DoDo (dodelej doma) :-)

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: čtv úno 28, 2019 9:02 am
od mopadzi
CAN kabel: já to propojil normálními patch kabely RJ45 CAT5

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: čtv úno 28, 2019 9:04 am
od willcz
to jo, ale musi to byt 1-1 propoj :-)

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: čtv úno 28, 2019 4:44 pm
od willcz
Dneska jsem chvilku zkousel paralelni provoz a jelo to v pohode.
Jen je pak sranda rozpojit. Protoze se puvodni samostatny menic nejak nechce rozjet a hleda kamarada :-)

taky jsem zkousel mensi zatez, nasel jsem ale jen stolni brusku, zarovku fakt nemam a leda ze bych koupil.

takze motor 200W, napeti 52.7, proud 4,4A

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: sob bře 02, 2019 10:25 am
od milhaus
Malé info, po 27 měsících mi na 4Q elměru naskočila dodávka do sítě 1kWh !!!
Takže i Studer má přetoky do sítě. :)
Otázka kolik let budu muset počkat na další kWh. Nevím zda nemohl mít elměr např 0,9kWh předem , než jsem přešel na Studer z Infinity a před tím z ongrid měniče.

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: sob bře 02, 2019 10:55 am
od youda
Navrhuji napsat dopis na ČEZ, že jsi zjistil, že oni od tebe neoprávněně odčerpávají energii a přitom nemáte uzavřenou smlouvu od odběru. Jedná se tedy o černý odběr z jejich strany a ať to koukají napravit! :lol:

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: sob bře 02, 2019 12:57 pm
od ota
Mě když montovali nový 4Q elměr a rovnou mi tam u nového svítilo 1kWh přetok.

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: sob bře 02, 2019 1:55 pm
od PavelR
Cau majitele studeru. Mel bych dotaz ke studerum obecne ale zkusenost mam s modelem xtm4000 48V.
Na jedne instalaci jsme je pouzili, jakoze to je proste spicka v oboru a necekali jsme zadny problemy. Bohuzel jsou.
Jedna se o 3f instalaci kus na fazi. Baterie Litium BYD box 15kwh - tedy BMS, ktera si sama po CANu nastavuje parametry systemu ktere ji nalezi. Toto funguje fajne. Plus 1x Vario string 60A a 1x Variostring 120A k tomu nejakych 9kwp. Proste krasnej novej hybrid...

Po vetsinu casu vse slape ok, ale hlavne v noci a pri minomalnim odberu se cas od casu nekolikrat denne deje divny zvuk. Jeden nekdy dva stridace si zacnou "drnkat" na frekvenci 50Hz popsal bych to jako velmi silne drknuti do struny kytary. ze zacatku slabe ale po chvili velmi velmi silne, ze to pres dvoje dvere a zed slyset je a chlapa to vzbudi. Reklamace ve Svajcu nic vse pry ok - ale pry to rozhodne nema delat.

V siti jsme analyzatorama taky nic zvlastniho nenamerili. Katalogove zapojeni. Konfigurace bude ok pac po vetsinu casu system slape jak ma. S kolegem jsme prochazeli parametr po parametru jestli nenajdeme neco spatne, nebo co by s tim mohlo souviset

Mam vysledovano pouze pri jemnem drnkani:
Vystupni proud je konstantni rekneme 1,45A
Vstupni AC proud vs aku DC proud se meni - klesne vstupni vzrusote DC a naopak. nejdrive pri jemnem drnknuti v radech 100mA a drnkani se zhlasituje ja zaznamenal vykyv az 2A na DC. A to pri stale konstatnim vystupnim proudu. Takze pri minimalnim odberu houpe odber z aku vs. ze site. Coz je divny.

Proste se to zacne dit a pomalu se to rozhoupe az do extremni hlasitosti. Toto trva dle info majitele prerusovane klidne 20minut a pak ticho. Po nejake dobe se to opakuje.

Kolega ma podezreni na to, ze maji ve FW nejak blbe nebo moc citlive nastaveny nejaky SW regulator, ktery je schopen se rozhoupat.

Setkal se s tim nekdo z Vas mistnich odborniku?

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: sob bře 02, 2019 3:56 pm
od milhaus
Tady se asi nenajde moc lidí co budou mít třífáz instalaci na Studeru, ikdyž to nemusí být přímo podmínka pro daný problém.
Mě nic takového tedy XTM4000 nedělá, pouze při přifázované siťi a minimálním odberu (např30W ) se odepne stykač od baterie v měniči a to v něm cvakne a je to trochu slyšet. Potom jak se zvětší odběr tak zase cvakne a jede zase v hybridu.Tento stav je ale tak jednou za měsíc a to pouze v zimních měsících.
Možná blbost , ale nemůže být problém něco podobného jako u Victronu při signálu od distribuce HDO ? Taky to prý nějak rozhoupe a bzučí a vydává zvuky. Studer tím ale prý netrpí , tak nevím. Vysledovat zda to není v noci při změně nočního proudu.

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: sob bře 02, 2019 4:01 pm
od milhaus
youda píše:Navrhuji napsat dopis na ČEZ, že jsi zjistil, že oni od tebe neoprávněně odčerpávají energii a přitom nemáte uzavřenou smlouvu od odběru. Jedná se tedy o černý odběr z jejich strany a ať to koukají napravit! :lol:

Bohužel v ČR je to naopak a jednalo by se o černou dodávku pod pohrůžkou pokuty !!! :lol:

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: sob bře 02, 2019 6:45 pm
od willcz
PavelR - za odbornika se rozdhodne nepovazuju, ale zni to jako hodne zajimavy problem.
Jak je to propojene na DC strane? vse vede na nejaky spolecny bod?
Predpokladam ze se to deje v ramci smartboostu funkce.

Neni mozne ze to dela nejaky "blby" spotrebic v dome, kde pravidelne nabiha napajeci zdroj. Nebo spinany zdroj ktery ma vadny kondik za usmernovacem, tzn ze by nabihal pri kazde pulvlne. (takto jsou udelane napriklad spinane zdroje pro halogenky)

Re: Studer informacie

PříspěvekNapsal: sob bře 02, 2019 8:33 pm
od PavelR
Milhaus - o problemu victronu a HDO jsem tu psal i ja. To mame analyzatorem vysledovane reaguje to pri 4 napetove harmonicke coz je skoro tech 216,6Hz u nas. A jde to slyset ze to je 4 harmonicka. Stejny zvuk jde slyset i na olejovych trafech na velkych FVE. Tam jsem z ongridu problem nezaznamenal. Toto je problem victronu. A dela to casto pres den i v nocií no hodne casto pac HDO vysila pomerne hodne.

Studer na HDO nijak nereaguje. Ani to nebude problem s harmonickyma drnka to na 50Hz.
Jakou funkci je ovlivnovano odpojeni baterie? Nam se baterie neodpojuje - mozna to je ten problem ze by se z aku bralo od XX W a tento jev by to eliminovalo.

willcz - DC strana je pres pojistky na DC siny. Vsechny stridace na stejny siny.
Teorie blbych spotrebicu se uz obsáhle resila. Meli jsme to cely oveseny nekolika analyzatory site i DC stranu a nenasli jsme ani zadny podivny prechodovy jevy. Proste nic zvlastniho. Dela to v dobe kdy se neda jakykoliv spotrebic vysledovat a nahodne. A hlavne Vystupni AC proud je konstatni a mezi sebou houpe vstupni AC a DC proud. Takze vlastne menic houpe dodavanym vykonem. Jakoby neumel pri prifazovane siti dodavat stabilne napr 80W.