Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: sob pro 14, 2019 2:44 am


Studer informacie

Regulátory Studer
PředchozíDalší

Re: Studer informacie

Příspěvekod vk_1 » úte úno 26, 2019 11:16 pm

Promin, ale pouziti jednoho patentu v ramci nejakejho zarizeni je neco uplne jineho nez 1:1 zkopirovani produktu od A do Z vcetne firmwaru a manualu. Ale to si uz musi kazdy ve svoji hlave obhajit sam. Pokud by Cinan pouzil jednu technickou vychytavku ze Studera a postavil na tom svuj produkt se svym vlastnim ksichtem a ovladanim, nerekl bych ani popel.
vk_1
 
Příspěvky: 133
Registrován: ned čer 28, 2015 6:31 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod volente » stř úno 27, 2019 1:24 am

Kde by lidstvo bylo, kdyby první pračlověk kterého napadlo vykopat jámu na lov mamuta si toto patentoval?
Asi by nebylo, ale že si předávolo zkušenosti, tak jako to děláme my tady, tak přežilo.
Jenže to už se dlouho nenosí, dneska je nejdůležitější zisk. Jak na straně Studeru, tak na straně plagiátora.
Žijeme už hold v takové společnosti.
Osobně nevěřím že je ve Studeru použita nějaká zásadní, nová a revoluční myšlenka zapojení, jen pečlivá optimalizace všeobecně známých zapojení a výběr součástek které jsou schopny pokrýt 10 let záruky.
A vzhledem k tomu že to není zboží denní potřeby tak je to prostě drahé. Číňan to bude mít levnější, ale bez té záruky na 10 let. Je to jako rozdíl mezi pračkou Miele a Candy.
4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 1977
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: Studer informacie

Příspěvekod brin » stř úno 27, 2019 5:08 am

Osobně mi současná podoba patentů dost vadí, podle mého názoru by průmyslové vzory apod. neměly mít tak dlouhou ochranu, jako mají. 5 let a dost. Brzdí to pokrok. To ovšem nic nemění na tom, že když máte produkt, který neustále vylepšujete, investujete do něj značné prostředky a rozvíjíte jeho možnosti, tak přijde nějaký otrapa, celé to obšlehne i s vaším softwarem a prodává to za půlku a ještě by ideálně chtěl využívat vaši infrastrukturu... To mi přijde už přes čáru.
brin
 
Příspěvky: 585
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod PavelR » stř úno 27, 2019 6:23 am

Volente: No vidis uhel pohledu. Pokud by moji vyladenou past na mamuty nekdo prachsproste obslehl a sam z toho prosperoval bez kousku mamuti flakoty pro me tak me osobne by to velmi demotivovalo v jakemkoliv dalsim badani ohledne technologie lovu mamutu. :D
PavelR
 
Příspěvky: 2048
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod marko250 » stř úno 27, 2019 7:04 am

A PROTO MUSÍŠ VYMYSLET LEPŠÍ JÁMU A NEZŮSTAT NA MÍSTĚ :-)A hlavně si uvědomit,že né každý má švýcarský příjem a taky by jsme mohli zabruslit do historie zbohatnutí této země že a začít v tomto směru chválit třeba Adolfa,ale tohle není téma.
JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1704
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Studer informacie

Příspěvekod willcz » stř úno 27, 2019 10:12 am

Tak mam prvni testy, zasadni info je ze jsem nevyhorel :-)

tady je mereni, napeti na DC je 54V
Vypnuto - 0,04A
Zapnuto 0W spotreba - 0,26A
Zapnuto rezim load search - 0,15-0,1A
Topna spirala 950W - 18,9A DC
Topna spirala 1860W - 37,5A DC

po pripojeni k origo HW to jede, fw verze 1.6.28, HW verze desek CMD 2.2, PWR 2.1
Hrube srovnani s origo kusem - trafo stejne velke, relatka a kondiky jine znacky (to bylo asi jasne), Plosnaky uplne stejne vcetne masky a popisu, mozna jina tlouska medi.
willcz
 
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod mobilik » stř úno 27, 2019 11:18 am

Zaujímavé, nevizera to vôbec zle.
Otázka je co by sa stalo ak by si aktualizoval časom SW na novší, či by to šlo. Šikmáčov si sa na to nepýtal?
mobilik
 
Příspěvky: 2050
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: Studer informacie

Příspěvekod marko250 » stř úno 27, 2019 3:22 pm

Super 93% účinnost,ještě zkus pověsit na něj jen něco malého 100W a pak maximum .Menu je identické?
JZ-50°/20xChaori 230<dává 5360W>,JV-90°/12xJinkoSolar 225<davá2700W>,MakeSkyBlue <60A>, Midnite Classic 150<89A>,baterka 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič PJ 10 kW<dává stále 8600W>
Uživatelský avatar
marko250
 
Příspěvky: 1704
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Bydliště: Hlučín

Re: Studer informacie

Příspěvekod willcz » stř úno 27, 2019 9:04 pm

Zitra zkusim udelat test s ruznou zatezi. problem bude ji najit, ale zkusim to. (klasickou zarovku doma zadnou nemam)
a taky testnu paralelni provoz s origo kusem.
Ohledne menu, je stejne protoze RCC jen po canbusu vycita parametry a dela jejich vizualizaci. ony ty XCOM-232, XCOM-CAN, a kupodivu I RCC jsou v podstate jen bridge mezi interni a verejnou sbernici.

FW podle me aktualizovat pujde, tam neni duvod aby to neslo, kdyz uz to ma stejny fw.
jen pozor pro kupujici, cinan neposlal CAN kabel :-) na tom jsem dnes pohorel ja.

Kdyz vse pojede, tak planuju menic rozebrat, opravim tu desku a pocitam ze vymenim ty cinske rele za stejne jako ma origo kus. Taky porovnam jake jsou fety v origo a jestli maji stejny design popisu.

tzn je trosku jako psal youda - DoDo (dodelej doma) :-)
willcz
 
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod mopadzi » čtv úno 28, 2019 9:02 am

CAN kabel: já to propojil normálními patch kabely RJ45 CAT5
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
BMW i3 BEV
mopadzi
 
Příspěvky: 513
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am

Re: Studer informacie

Příspěvekod willcz » čtv úno 28, 2019 9:04 am

to jo, ale musi to byt 1-1 propoj :-)
willcz
 
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod willcz » čtv úno 28, 2019 4:44 pm

Dneska jsem chvilku zkousel paralelni provoz a jelo to v pohode.
Jen je pak sranda rozpojit. Protoze se puvodni samostatny menic nejak nechce rozjet a hleda kamarada :-)

taky jsem zkousel mensi zatez, nasel jsem ale jen stolni brusku, zarovku fakt nemam a leda ze bych koupil.

takze motor 200W, napeti 52.7, proud 4,4A
willcz
 
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod milhaus » sob bře 02, 2019 10:25 am

Malé info, po 27 měsících mi na 4Q elměru naskočila dodávka do sítě 1kWh !!!
Takže i Studer má přetoky do sítě. :)
Otázka kolik let budu muset počkat na další kWh. Nevím zda nemohl mít elměr např 0,9kWh předem , než jsem přešel na Studer z Infinity a před tím z ongrid měniče.
STUDER XTM 4000-48V,VS-120,RCC-02,BSP-500,XCOM-LAN.
5,3kwp , 12kWh bat.
milhaus
 
Příspěvky: 108
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod youda » sob bře 02, 2019 10:55 am

Navrhuji napsat dopis na ČEZ, že jsi zjistil, že oni od tebe neoprávněně odčerpávají energii a přitom nemáte uzavřenou smlouvu od odběru. Jedná se tedy o černý odběr z jejich strany a ať to koukají napravit! :lol:
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2262
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod ota » sob bře 02, 2019 12:57 pm

Mě když montovali nový 4Q elměr a rovnou mi tam u nového svítilo 1kWh přetok.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1756
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Studer informacie

Příspěvekod PavelR » sob bře 02, 2019 1:55 pm

Cau majitele studeru. Mel bych dotaz ke studerum obecne ale zkusenost mam s modelem xtm4000 48V.
Na jedne instalaci jsme je pouzili, jakoze to je proste spicka v oboru a necekali jsme zadny problemy. Bohuzel jsou.
Jedna se o 3f instalaci kus na fazi. Baterie Litium BYD box 15kwh - tedy BMS, ktera si sama po CANu nastavuje parametry systemu ktere ji nalezi. Toto funguje fajne. Plus 1x Vario string 60A a 1x Variostring 120A k tomu nejakych 9kwp. Proste krasnej novej hybrid...

Po vetsinu casu vse slape ok, ale hlavne v noci a pri minomalnim odberu se cas od casu nekolikrat denne deje divny zvuk. Jeden nekdy dva stridace si zacnou "drnkat" na frekvenci 50Hz popsal bych to jako velmi silne drknuti do struny kytary. ze zacatku slabe ale po chvili velmi velmi silne, ze to pres dvoje dvere a zed slyset je a chlapa to vzbudi. Reklamace ve Svajcu nic vse pry ok - ale pry to rozhodne nema delat.

V siti jsme analyzatorama taky nic zvlastniho nenamerili. Katalogove zapojeni. Konfigurace bude ok pac po vetsinu casu system slape jak ma. S kolegem jsme prochazeli parametr po parametru jestli nenajdeme neco spatne, nebo co by s tim mohlo souviset

Mam vysledovano pouze pri jemnem drnkani:
Vystupni proud je konstantni rekneme 1,45A
Vstupni AC proud vs aku DC proud se meni - klesne vstupni vzrusote DC a naopak. nejdrive pri jemnem drnknuti v radech 100mA a drnkani se zhlasituje ja zaznamenal vykyv az 2A na DC. A to pri stale konstatnim vystupnim proudu. Takze pri minimalnim odberu houpe odber z aku vs. ze site. Coz je divny.

Proste se to zacne dit a pomalu se to rozhoupe az do extremni hlasitosti. Toto trva dle info majitele prerusovane klidne 20minut a pak ticho. Po nejake dobe se to opakuje.

Kolega ma podezreni na to, ze maji ve FW nejak blbe nebo moc citlive nastaveny nejaky SW regulator, ktery je schopen se rozhoupat.

Setkal se s tim nekdo z Vas mistnich odborniku?
PavelR
 
Příspěvky: 2048
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod milhaus » sob bře 02, 2019 3:56 pm

Tady se asi nenajde moc lidí co budou mít třífáz instalaci na Studeru, ikdyž to nemusí být přímo podmínka pro daný problém.
Mě nic takového tedy XTM4000 nedělá, pouze při přifázované siťi a minimálním odberu (např30W ) se odepne stykač od baterie v měniči a to v něm cvakne a je to trochu slyšet. Potom jak se zvětší odběr tak zase cvakne a jede zase v hybridu.Tento stav je ale tak jednou za měsíc a to pouze v zimních měsících.
Možná blbost , ale nemůže být problém něco podobného jako u Victronu při signálu od distribuce HDO ? Taky to prý nějak rozhoupe a bzučí a vydává zvuky. Studer tím ale prý netrpí , tak nevím. Vysledovat zda to není v noci při změně nočního proudu.
STUDER XTM 4000-48V,VS-120,RCC-02,BSP-500,XCOM-LAN.
5,3kwp , 12kWh bat.
milhaus
 
Příspěvky: 108
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod milhaus » sob bře 02, 2019 4:01 pm

youda píše:Navrhuji napsat dopis na ČEZ, že jsi zjistil, že oni od tebe neoprávněně odčerpávají energii a přitom nemáte uzavřenou smlouvu od odběru. Jedná se tedy o černý odběr z jejich strany a ať to koukají napravit! :lol:

Bohužel v ČR je to naopak a jednalo by se o černou dodávku pod pohrůžkou pokuty !!! :lol:
STUDER XTM 4000-48V,VS-120,RCC-02,BSP-500,XCOM-LAN.
5,3kwp , 12kWh bat.
milhaus
 
Příspěvky: 108
Registrován: úte úno 05, 2013 8:32 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod willcz » sob bře 02, 2019 6:45 pm

PavelR - za odbornika se rozdhodne nepovazuju, ale zni to jako hodne zajimavy problem.
Jak je to propojene na DC strane? vse vede na nejaky spolecny bod?
Predpokladam ze se to deje v ramci smartboostu funkce.

Neni mozne ze to dela nejaky "blby" spotrebic v dome, kde pravidelne nabiha napajeci zdroj. Nebo spinany zdroj ktery ma vadny kondik za usmernovacem, tzn ze by nabihal pri kazde pulvlne. (takto jsou udelane napriklad spinane zdroje pro halogenky)
willcz
 
Příspěvky: 590
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm

Re: Studer informacie

Příspěvekod PavelR » sob bře 02, 2019 8:33 pm

Milhaus - o problemu victronu a HDO jsem tu psal i ja. To mame analyzatorem vysledovane reaguje to pri 4 napetove harmonicke coz je skoro tech 216,6Hz u nas. A jde to slyset ze to je 4 harmonicka. Stejny zvuk jde slyset i na olejovych trafech na velkych FVE. Tam jsem z ongridu problem nezaznamenal. Toto je problem victronu. A dela to casto pres den i v nocií no hodne casto pac HDO vysila pomerne hodne.

Studer na HDO nijak nereaguje. Ani to nebude problem s harmonickyma drnka to na 50Hz.
Jakou funkci je ovlivnovano odpojeni baterie? Nam se baterie neodpojuje - mozna to je ten problem ze by se z aku bralo od XX W a tento jev by to eliminovalo.

willcz - DC strana je pres pojistky na DC siny. Vsechny stridace na stejny siny.
Teorie blbych spotrebicu se uz obsáhle resila. Meli jsme to cely oveseny nekolika analyzatory site i DC stranu a nenasli jsme ani zadny podivny prechodovy jevy. Proste nic zvlastniho. Dela to v dobe kdy se neda jakykoliv spotrebic vysledovat a nahodne. A hlavne Vystupni AC proud je konstatni a mezi sebou houpe vstupni AC a DC proud. Takze vlastne menic houpe dodavanym vykonem. Jakoby neumel pri prifazovane siti dodavat stabilne napr 80W.
PavelR
 
Příspěvky: 2048
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

PředchozíDalší

Zpět na Studer

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 1 návštěvník

Reputation System ©'