Stránka 1 z 1

Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

PříspěvekNapsal: čtv lis 19, 2020 12:34 pm
od lumiror
Zdravim, mal by som otázku ohľadne prepínania OFF grid systému a existujúcej DS sieti . Plánujem nejaký Axpert 2ks 5Kw zapojene paralelne ..Mám takú myšlienku že by som prepínal menič s DS takýmto niečim (foto)čo tu už bolo popisovane .Pripojil by som meniče na všetky 3 kable (faze) teda by sa výkon rozložil na všetky spotrebiče . Nikdy som nemal odber väčší ako 7Kwh naraz tak predpokladám že by to nemal byť problém. Ale neviem ako pripojiť PE a N kábel. Či ich spojiť spolu DS+ menič alebo úplne samostatne ? Alebo len PE spolu? Poraďte prosím ako na to.

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

PříspěvekNapsal: čtv lis 19, 2020 1:05 pm
od diablo007
A chceš automatické zařízení nebo si to jsi schopen přepnout ručně?

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

PříspěvekNapsal: čtv lis 19, 2020 1:14 pm
od Majkl
Ahoj, já provozuji 2 Axperty v paralelním zapojení a mám to udělané tak, že PEN mám přivedený k FV jako odbočku z podružného rozvaděče z domu. Nic jiného mi moc nezbývalo, protože FV je cca 30m od domu na opačnou stranu než je přívod z DS. Takže na vstup i výstup z měniče je přiveden PEN jedním vodičem. Funguje to....
Nějakou dobu to jelo jen takhle, pak jsem ale jednou za bezesné noci přišel s následující konstrukcí - co když někdy přijedou ČEZáci měnit elektroměr, nebo dělat nějakou opravu a odpojí mi na baráku u el. měru nulu? Vždyť já bych je mojí výrobou, která nemá vlastní nulu krásně mohl zabít :idea: Takže jsem v místě výroby přidal do FV rozvaděče paralelně s tou zemí od DS i připojení ze mnou vyrobeného zemnícího bodu.
Teď už mne nenechává spát jen přes 30kWh Lithia ve stodole :?

PS - schéma je zjednodušené. Ve skutečnosti jdou do baráku 3f a ručním přepínačem sítí to přehazuju z 3f DS na 1f FV. Tak to chce ostatně dělat i zakladatel tohoto vlákna, jestli jsem to správně pochopil. Nevím, jak rychlej je tenhle přepínač, ale já mám zkušenost, že ten manuální co mám se dá přepnout tak rychle, že ani nevypadne TV / hodiny na troubě neztratí nastavení času.

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

PříspěvekNapsal: čtv lis 19, 2020 1:16 pm
od lumiror
Ak mysliš ten automat (prepinač) on ma aj ručne prepinanie ta červena páčka ale inak prepina automaticky podla siete.

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

PříspěvekNapsal: čtv lis 19, 2020 1:21 pm
od mypower.cz
Duplicitní téma: viewtopic.php?f=117&t=2702 a spousta dalsich informaci na toto tema: viewforum.php?f=117

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

PříspěvekNapsal: čtv lis 19, 2020 1:22 pm
od lumiror
Majkl píše:Ahoj, já provozuji 2 Axperty v paralelním zapojení a mám to udělané tak, že PEN mám přivedený k FV jako odbočku z podružného rozvaděče z domu. Nic jiného mi moc nezbývalo, protože FV je cca 30m od domu na opačnou stranu než je přívod z DS. Takže na vstup i výstup z měniče je přiveden PEN jedním vodičem. Funguje to....
Nějakou dobu to jelo jen takhle, pak jsem ale jednou za bezesné noci přišel s následující konstrukcí - co když někdy přijedou ČEZáci měnit elektroměr, nebo dělat nějakou opravu a odpojí mi na baráku u el. měru nulu? Vždyť já bych je mojí výrobou, která nemá vlastní nulu krásně mohl zabít :idea: Takže jsem v místě výroby přidal do FV rozvaděče paralelně s tou zemí od DS i připojení ze mnou vyrobeného zemnícího bodu.
Teď už mne nenechává spát jen přes 30kWh Lithia ve stodole :?


Takže ak tomu dobre rozumiem, mas spojenu zem z DS + tvoja zem a N maš odelene FV od DS?

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

PříspěvekNapsal: čtv lis 19, 2020 1:33 pm
od Majkl
N oděluju až v podružném rozvaděči v domě, tedy až za bodem, kde přepínám L zdroj (DS / FV). Do té doby mám stále jen PEN.
Přepínač sítí je samozřejmě typ I/0/II

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

PříspěvekNapsal: čtv lis 19, 2020 1:46 pm
od shuty
Majkl píše:N oděluju až v podružném rozvaděči v domě, tedy až za bodem, kde přepínám L zdroj (DS / FV). Do té doby mám stále jen PEN.
Přepínač sítí je samozřejmě typ I/0/II


a ako mas pripojeneho axperta ked mas do neho dovedeny len pen a L1? predsa axpert ma vstup pre PE, N, L...

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

PříspěvekNapsal: čtv lis 19, 2020 1:49 pm
od Majkl
Nin + Nout + PE na obalu jsou všechny spojeny na jeden PEN v FV rozvaděči....

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

PříspěvekNapsal: čtv lis 19, 2020 5:07 pm
od lumiror
Stale v tom nemam jasno ,prečital som aj to druhe vlakno ,niektory hovoria ze spojit iny ze nie tak neviem. asi to bude tym kto ma ake rozvody v dome.Opýtam sa inak ak by som mal počas fungovania na FV odpojene všetk kable od DS bude to problem ? Alebo necham spojene aspom PE? mne idu z hlaneho rozvádzača na ulici už samostatne všetky kable teda L1 L2 L3 PE N.

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

PříspěvekNapsal: čtv lis 19, 2020 5:46 pm
od Majkl
Pokud je to možné, taky bych velice doporučoval zachovat správnou logiku zapojení. To znamená na přívod do domovního rozvaděče přepínač typu I/0/II (jedno jestli manuální, nebo servo) a přepínat L1,L2,L3,N z DS / L1, N z FV. PE v žádném případě nepřepínat, nepřerušovat. Naopak spojit všechno s vším. Zároveň vřele doporučuji (z důvodu mnou výše popsaného) na PE připojit i vlastní zemnící bod.
Moje zapojení rozhodně není optimální :!: Ale i tak to funguje ;)
PS - pro případné detailisty. Ve schématu jsem samozřejmě v rámci zjednodušení vynechal potřebná jištění ....

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

PříspěvekNapsal: čtv lis 19, 2020 6:02 pm
od lumiror
No to už vyzera ako riešenie ktore sa mi pozdava a dava aj logiku. len sa chcem ešte spytať ,doporučuješ spojiť s PE z DS aj uzemnenie ktore mam na paneloch (1,2 m tyč v zemi) + všetky spotrebiče .

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

PříspěvekNapsal: čtv lis 19, 2020 6:51 pm
od Majkl
No, nejsem odborník na hromosvody, na to jsou tu jiní. Ale obávám se, že jestli tohle přečetl kolega kodl , tak právě dostal infarkt :D

Nic ve zlém, ale z tvých dotazů je celkem jasné, že rozvody elektřiny až tak úplně tvůj šálek kávy nejsou. Hromosvody (ač se to na první pohled nezdá) jsou docela složitá záležitost, když mají být udělané správně a nenadělat víc škody než užitku.

Jestli se ti ozve kodl , tak vysvětlí co a jak. Pokud ne, tak na fóru toho o uzemnění je už celkem dost, jen budeš muset hledat.

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

PříspěvekNapsal: čtv lis 19, 2020 6:53 pm
od Dagus
A nemělo by to být připojeno na L1 ten in? Někde jsem četl že když je elektrárna jednofáz, tak musí být na L1. Ale nemám ověřeno, ale je mi jasný že to k ČEZu připojené bude neoficiálně.

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

PříspěvekNapsal: čtv lis 19, 2020 7:04 pm
od kodl69
všechny PE a uzemnění spojit. Asi si to dám do podpisu. Už to píšu postý, takovýhle posty :)
-jak se pozná L1? je to jedno, ony jdou ty fáze pořád dokola, akorát je pro motory důležitej směr otáčení... Naopak v Bytovce nemůžeš připojit 30 bytů na L1 a na další fáze nic ...

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

PříspěvekNapsal: čtv lis 19, 2020 7:58 pm
od lumiror
Majkl píše:No, nejsem odborník na hromosvody, na to jsou tu jiní. Ale obávám se, že jestli tohle přečetl kolega kodl , tak právě dostal infarkt :D

Nic ve zlém, ale z tvých dotazů je celkem jasné, že rozvody elektřiny až tak úplně tvůj šálek kávy nejsou. Hromosvody (ač se to na první pohled nezdá) jsou docela složitá záležitost, když mají být udělané správně a nenadělat víc škody než užitku.

Jestli se ti ozve kodl , tak vysvětlí co a jak. Pokud ne, tak na fóru toho o uzemnění je už celkem dost, jen budeš muset hledat.


Ja nechcem pripajat k PE hromozvot . Ten ma samostatne uzemnenie ,pýtal som sa na panely.

Re: Prepínanie FV a DS ako spojit (nespojiť) kable

PříspěvekNapsal: čtv lis 19, 2020 7:59 pm
od lumiror
kodl69 píše:všechny PE a uzemnění spojit. Asi si to dám do podpisu. Už to píšu postý, takovýhle posty :)
-jak se pozná L1? je to jedno, ony jdou ty fáze pořád dokola, akorát je pro motory důležitej směr otáčení... Naopak v Bytovce nemůžeš připojit 30 bytů na L1 a na další fáze nic ...


Ok to som potreboval vediet dik