Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát lis 15, 2019 10:33 am


Automatický prepínač FVE a Public power

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
Další

Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod Michael_jasom » pát čer 21, 2019 12:04 pm

Ahojte, používal som približne rok automaticky prepínač medzi fotovoltaikov a sietov, slapalo to fajn pokial sa nieco neudialo a zhoreli relé a stretla sa mi zrejme fáza sieťová s fázou meniča co zničilo cinsky menič...

Neviete poradiť nejaký kvalitnejší automaticky prepínač podla napatia batérie? Dik Miso
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Balkónovica - 250Wp poly, 1x NordStar Pure Lead 100Ah, Epever 30A, menič Victron 12/500VA
Michael_jasom
 
Příspěvky: 50
Registrován: čtv led 04, 2018 8:11 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod Michael_jasom » pon čer 24, 2019 8:32 am

Nikto nič?
Balkónovica - 250Wp poly, 1x NordStar Pure Lead 100Ah, Epever 30A, menič Victron 12/500VA
Michael_jasom
 
Příspěvky: 50
Registrován: čtv led 04, 2018 8:11 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod youda » pon čer 24, 2019 9:44 am

V poslední době se nám tu rozmohlo nasazení těchto ATS:
https://de.aliexpress.com/item/CXS4P-10 ... 15070.html

Nepřepíná podle napětí baterie, ale podle stavu AC.

HTB18IOtSYrpK1RjSZTEq6AWAVXaK.jpg_q50.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2197
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod Michael_jasom » pon čer 24, 2019 11:33 am

Ci že ked je ac na strane z meniča prepne tú vetvu a ked nie je ac na strane z meniča tak prepne na sieť?

Ci ako?
Balkónovica - 250Wp poly, 1x NordStar Pure Lead 100Ah, Epever 30A, menič Victron 12/500VA
Michael_jasom
 
Příspěvky: 50
Registrován: čtv led 04, 2018 8:11 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod youda » pon čer 24, 2019 11:38 am

Áno tak.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2197
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod Sesijama » pon čer 24, 2019 12:32 pm

Dobrý den,

můžu se zeptat na co toto zařízení je? Nějak mi to jako laikovi nedochází. Děkuji :)
Sesijama
 
Příspěvky: 19
Registrován: čtv kvě 02, 2019 7:32 am

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod Michael_jasom » pon čer 24, 2019 12:42 pm

To prvé, ci to druhé? V podstate obidve zariadenia su na prepinanie dvoch rôznych drojov napätia. Buď normalnym sieťovým napätím alebo napätím z meniča ktorý je z vasej fotovoltaiky.
Balkónovica - 250Wp poly, 1x NordStar Pure Lead 100Ah, Epever 30A, menič Victron 12/500VA
Michael_jasom
 
Příspěvky: 50
Registrován: čtv led 04, 2018 8:11 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod Michael_jasom » pon čer 24, 2019 12:58 pm

Youda vedel by si mi poradiť /povedať na co su tie zelene svorkovnice... Asi na ovladanie toho stykača... Pripadne poradiť ako to zapojiť aby som dosiahol co potrebujem..? Asi najlepšie v SS ak sa ti bude dat. Dik miso
Balkónovica - 250Wp poly, 1x NordStar Pure Lead 100Ah, Epever 30A, menič Victron 12/500VA
Michael_jasom
 
Příspěvky: 50
Registrován: čtv led 04, 2018 8:11 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod Sesijama » pon čer 24, 2019 1:24 pm

Michael_jasom píše:To prvé, ci to druhé? V podstate obidve zariadenia su na prepinanie dvoch rôznych drojov napätia. Buď normalnym sieťovým napätím alebo napätím z meniča ktorý je z vasej fotovoltaiky.



Takže je to v podstatě tohle ale bez měniče?
https://www.i4wifi.cz/cs/210758-konvert ... un-1000g2h
Sesijama
 
Příspěvky: 19
Registrován: čtv kvě 02, 2019 7:32 am

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod jkl2n » pon čer 24, 2019 2:34 pm

ja na prepinanie sieti pouzivam
Elko ep VS425-2, alebo F&F ST25-22, ale je to na 1 fazu
jkl2n
 
Příspěvky: 25
Registrován: úte dub 24, 2018 8:56 am

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod Michael_jasom » pon čer 24, 2019 3:14 pm

Sesijama. To co si poslal je iné zariadenie... Dava prebytky rovno do distribucnej sieti... Zdá sa mi že v podstate to ani nesmieš robíš bez súhlasu distribútora EE. Ja potrebujem jednoduchšie zariadenie, ktoré prepína len medzi 230V mnou vyrobeným a 230 sieťových ( ked nemam dosť energie vlastnej)
Balkónovica - 250Wp poly, 1x NordStar Pure Lead 100Ah, Epever 30A, menič Victron 12/500VA
Michael_jasom
 
Příspěvky: 50
Registrován: čtv led 04, 2018 8:11 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod youda » pon čer 24, 2019 4:09 pm

Ahoj Mišo,

moc rád bych ti dal bližší info k tomu přepínači, ale já osobně ho nepoužívám. Nicméně na fóru se tento typ rozmohl hodně, používají jej třeba Tomas, Kvako1,Tom_007. Tak snad někdo z nich bude mít přesné schéma zapojení.

Přibližný princip je, že:
Na zelené svorkovnice přivedeš fáze a nuláky z obou zdrojů a pomocí nich ten přepínač detekuje, jestli daný zdroj funguje. Automatickou prioritu má na straně "síť", takže pokud chceš mít prioritu na FVE, pak musíš výstup z měniče zapojit na svorky "síť" a DS zapojit na svorky "generátor".
Další kontakty na té zelené svorkovnici jsou indikační - patří tam zapojit nějaké žárovičky.

Co stím přesně potřebuješ udělat ty, to nevím - jen jsem viděl že původní přepínač jsi aktivoval na základě napětí baterie. Tenhle je standardně atomatický na základě AC. Pokud bys jej chtěl přepínat dle baterie, pak bys k němu přidělal ještě relátko, ovládané nějakým snímačem napětí baterky.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2197
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod ferdinand » pon čer 24, 2019 6:31 pm

koukni na https://www.youtube.com/watch?v=7r4nu61WKIk Dělaj i jednofazove mam ho asi měsíc zatím ok.Ovládám to sonoff wifi relatkem. Jinak popis od youdy je přesný.Tento odkaz má i plánek. https://www.youtube.com/watch?v=XPIiJE31hUU
ferdinand
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte dub 19, 2016 9:37 am

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod willcz » pon čer 24, 2019 7:38 pm

Dival jsem se na video a musi byt celkem dobry raz kdyz to takto prepne a nahodou nejsou ty zdroje ve fazi.
Cekal bych nejakou mezipolohu a prodlevu.
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe 15S + Batrium s CAN + 4x Pylontech US3000
willcz
 
Příspěvky: 561
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod PavelR » pon čer 24, 2019 7:55 pm

S prodlevou je to k prdu... vse se povypina. Ja to mam stejne ale se stykacema a asi to supa bude. Ale uz to par let a par set prepnuti udelalo a zatim na toto nic neodeslo.
Kdyz se to nesejde tak to jde slyset na kompresoru lednicky jak si poskoci.

Napada nekodo jak udelat hlavne jednoduse nejakej synchro check ??? ze by se povel k prepnuti pozdrzel nez ty dve site k sobe ujedou.

edit:
nejdriv googlit pak se ptat :-D
Elko neco dela VRSC1-28 za slabou dvojku. Otazkou je jak by to fungovalo - jak rychle ty site ujizdi vuci sobe, jak dlouho trva nez se prijatelne potkaji.
Naposledy upravil PavelR dne pon čer 24, 2019 8:00 pm, celkově upraveno 1
PavelR
 
Příspěvky: 1974
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod ferdinand » pon čer 24, 2019 7:59 pm

No je to celkem hlučný ale rychlý.Zatím se nic nespeklo a ty spotřebiče co tam mam to přepne bez výpadku . Uvidíme jak se to bude chovat časem. Zatím OK.
ferdinand
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte dub 19, 2016 9:37 am

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod luge » pon čer 24, 2019 8:09 pm

Pri obhliadke interieru mi to pripominalo velke bistabilne rele,dve velke cievky,tusim som to aj meral a po prepnuti ziadny odber,skoda ze video a foto neviem najst.
luge
 
Příspěvky: 628
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod youda » pon čer 24, 2019 8:50 pm

Pokud tim clovek prepina Axperta, Victorina nebo Infini, tak problem nenastane nikdy, jelikoz tyhle menice automaticky synchronizuji svuj vystup se sinusovkou na AC vstupu :idea:
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2197
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod willcz » pon čer 24, 2019 8:58 pm

Jaky vyznam ma prepinat tim Axperta nebo Infini?

Cekani pomuze k tomu ze klesne odber, prestane tect proud a po prehozeni na druhy zdroj, tak se vse rozjede od nuly.

Na tom motoru musi byt celkem sranda prechodovy jev. At uz pro motor, tak pro fety v tom menici a taky na ty cinske kontakty relatka. Bezne potkavam zapecene kontakty relatek od spinani zdroju pro LEDpasky ...
Neverim ze tady ten prepinac je staveny na prepinani kazdy den.
6.8kWp poly + 2x XTM 4000-48 + 330Ah LiFe 15S + Batrium s CAN + 4x Pylontech US3000
willcz
 
Příspěvky: 561
Registrován: úte zář 06, 2016 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Automatický prepínač FVE a Public power

Příspěvekod PavelR » pon čer 24, 2019 9:22 pm

U hybridu to moc vyznam nema. Jedine u victronu by to zamezilo temu jejich FW bugu v ESS ktery reaguje na hdo signal a prestava invertovat/nabijet v hybridnim rezimu. V offgridu se tak samozrejme nedeje. Ale to jde vyresit i virtual switchem takze to asi u hybridu neni k nicemu.
PavelR
 
Příspěvky: 1974
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Další

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'