Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: stř led 20, 2021 7:35 pm


Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
Další

Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvekod Toul » úte říj 13, 2015 10:02 am

Ahoj,
vím že se to tu řešilo, četl jsem to, a stále si nejsem jistej a bojím se zničení měniče.

Řeším manuální přepínání sítě vs. měnič Victron a nevím co si počít s ochraným vodičem pe (ŽLUTOZELENÝ).

Bude správné zapojení:
přepínám L+N samozřejmě s mezistupněm odpojení. PE (žlutozelený) spojím od DS, od zařízení a od měniče + ukostřím tělo měniče a přepnu v něm propoj na " Výstupní nulový vodič připojený k uzemnění".
Tedy PE nepřepínám a je trvale propojený mezi DS, měničem a zařízením?

Bude to funkční?
Díky za rady:-)
Uživatelský avatar
Toul
 
Příspěvky: 306
Registrován: čtv dub 21, 2011 1:46 pm

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvekod Viktor X » úte říj 13, 2015 10:22 am

PE bych nechal propojené; neznám Victron, ale vypadá to, že "propoj na Výstupní nulový vodič připojený k uzemnění" ti propojí PE měniče s N na PEN, takže vznikne soustava TN-C a přijdeš o možnost použít proudový chránič; asi bych "propoj" nepoužil.
Uživatelský avatar
Viktor X
 
Příspěvky: 112
Registrován: čtv črc 16, 2015 11:56 am
Bydliště: Praha a okolí

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvekod sitra » úte říj 13, 2015 11:45 am

PE musí být vždy PE, nejistit, nespínat, spojit s centrální zemí!
N je stále N, lze odpojovat společně s fázovým vodičem!
TN-C být může, ale ne v síťi kde už jednou bylo rozděleno rozděleno TN-S!
Chránič může být zapojen v TN-C, ale z něj už leze TN-S!
RT E2A
co nevím tak googlim... :-D
aktuálně experiment s Gridfree 1kW SUN-1000GH (45-90V) s 4x2x255Wp.

Původně: oplockého systém na přímý ohřev vody, 8x255Wp RENESOLA v sérii, boiler Dražice OKCE 200l. Úspora za rok 8tis Kč při D25d.Již po návratnosti investice...

Původně: 3,2kWp, Axpert MKS 3000/48, LiFePo 16x3,2V/200Ah. Napojen celý dům na 1f-úspora za rok 8tis Kč... S návratností nelze kalkulovat!
sitra
 
Příspěvky: 137
Registrován: ned led 25, 2015 12:28 pm

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvekod ota » úte říj 13, 2015 11:46 am

Axpert řeším tak, že jsem spojil N+PE vstupní i výstupní v rozvaděči Axperta. Přepínám pouze fázi vstup a výstup.

Pokud by se toto řešení někomu zdálo málo košer, tak lze přepínat i nulák ale zem je prostě zem, tam není co přepínat a správně by měly být spojené do jednoho uzlu.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 2200
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvekod abrams » úte říj 13, 2015 12:03 pm

Zdravím ,

pro úplnost popis posloupnosti , Máš to takhle ? :
od halvního jističe s DS hodinami 1xL (3xL) + PEN :arrow: rozvaděč s přepínáním , do téhož místa vede výstup z měniče 1xL + PEN a za přepínáním následuje proudový chránič který rozdělí PEN na N + PE , pak rozptyl do jističů ? Pokud ano , tak je zapotřebí přepínat pouze fázi(e) . Z DS lezou jen fáze + PEN . Měniče umí to samé - L + PEN = druhá DS .

Nic složitého na tom není ;) , právě sem toto řešil u Hurayze ::rolleyes:: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvekod Toul » úte říj 13, 2015 1:24 pm

A zase v tom začínám mít gulášek:-)
Od jističe DS mě vede 1x L (hnědá) N (modrá) a PE (žluto zelená)
Od měniče mám natažen také 1x L, N, PE
A samozřejmě spotřebič má také L,N, PE

Tak jsem si říkal že PE propojím a budu přepínat pouze L společně s N.
Proudový chránič za přepínačem nemám.
Uživatelský avatar
Toul
 
Příspěvky: 306
Registrován: čtv dub 21, 2011 1:46 pm

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvekod Viktor X » úte říj 13, 2015 1:40 pm

Nepoužít propojku, spojit PE a přepínat F a N něčím jako http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=20&t=2646. Obavám se, že při spojení PEN by obecně u některých měničů nemuselo být zaručeno galvanicke oddělení FV od DS, je to jen můj názor.
Uživatelský avatar
Viktor X
 
Příspěvky: 112
Registrován: čtv črc 16, 2015 11:56 am
Bydliště: Praha a okolí

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvekod abrams » úte říj 13, 2015 3:46 pm

Zdravím ,

se mi nějak nezdá aby z DS šli L + N + PE :sm1: protože vedení DS jsou tři fáze + PEN "vzniklá" u trafostanice a každých cca 100m uzeměná . N umí "udělat" jen proudový chránič rozdělením PEN na N + PE .

PEN není výlučnou součástí DS na úrovni fáze(í) :arrow: ke galvanickému oddělení a zamezení jakýchkoli nežádoucích vlivů (neodebírání el. z DS je žádoucí ;) ) FVE systému , přesnějí měniče na DS plně umožní přepínání pouze fází . V Toulově případě mi není moc jasné , kde se bere N vodič z hodin a hlavního jističe :dontknow: . Toto si dovedu představit u domu s jedním hlavním jističem + proudovým chráničem a u každého bytu podružný jistič + N + PE ... jenže ani tohle mi nepřipadá moc košér dle norem :sm1: .
Ikdyž , jak o tom teď přemýšlím , doma to takto vlastně mám :shock: 6kW měnič = L + PEN , DS = L + PEN :arrow: přepínač :arrow: proudový chánič = L + N + PE :arrow: spotřebiče . 500W měnič v mini FVE 125Wp na kuří noze mám přepínaný obyč relátkem s AC 230V cívkou se dvama přepínacími kontakty přepínající současně jak L tak i N , PE je nepřerušen = při chodu 500W měniče nejsou jím napájené spotřebiče chráněny domovním proudovým chráničem :eek2: ::facepalm:: .
Zpět k přepínání , pokud bych v domácí soustavě TN-s připojil 500W měnič jen přepínáním fáze a N i PE nechal přímo , tak by zřejmě okamžitě vybavil proudový chránič .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvekod Toul » úte říj 13, 2015 3:55 pm

No bude to tím že bydlím v paneláku a ne v RD. Tedy v bytě mám právě onen podružný jistič. A v bytě mám nově dělané rozvody třemi vodiči.
Uživatelský avatar
Toul
 
Příspěvky: 306
Registrován: čtv dub 21, 2011 1:46 pm

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvekod abrams » úte říj 13, 2015 4:17 pm

Jenže centrální proudový chránič na celou sroupačku by znamenal při poruše třeba u tebe , výpadek el. u všech ostatních sousedů napojených na onom proudovém chrániči :!: . Proto bys měl mít svůj vlastní proudový chránič (dále jen fíčko) buď v bytové rozvodnici , nebo veňku u hodin ... v jednofázovém provedení je široký jako dva 1f jističe (35mm) s jednou páčkou a jedním tlačítkem označeným "TEST" .
Je-li u hodin :arrow: budeš muset přepínat jak L tak i N , ale tím bude stávající fíčko vyřazeno z ochranné činnosti = nutné ozazení druhého fíčka za přepínání .
Je-li stávající fíčko v bytovém rozvaděči :arrow: přepínání by mělo být realizovatelné před ním a to jen na fázovém vodiči ;) . Kdyžtak postni foto situace :idea: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvekod Viktor X » úte říj 13, 2015 6:12 pm

abrams píše:N umí "udělat" jen proudový chránič rozdělením PEN na N + PE

Je to trochu jinak, N vzniká v "bodě rozdělení" nebo jak tomu říkají, kde se rozdělí na část PE a N; jde o to, že PE částí už neteče silový proud, zatímco N částí ano, takže síť TN-S vytvořím tímto rozdělením a proudový chránič je jen (dnes už povinná) šikovná fičura, kterou nebylo nutné použít, zapojená až za tímto rozdělením.
U nás jde od hodin s hlavním jističem na chodbě (paneláku) 3xF + PEN do bytového rozvaděče, (F do proudových chráničů a jističů přes hřeben, jedu na TN-C-S, ale o to teď nejde) PEN doprostřed sběrnice, a teď - na jednu stranu pokračuje jako PEN pro starý rozvod TN-C, a dál už pokračuje jen jako N do chráničů pro nově rekonstruované jádro a pár zásuvek. Od přívodu PEN na druhou stranu jde již o sběrnici PE, pro jádro TN-S a pár zásuvek, takže můj "bod rozdělení" je oblast mezi PEN vstupem a posledním PEN výstupem; někde se realizuje třeba tak, že se PEN přívod protáhne sběrnicemi, kde první se použijí jako N a ty konečné, kam PEN přívod směřuje, jako PE, takže "bodem rozdělení" bude ten kus drátu mezi N a PE sběrnicemi.
Uživatelský avatar
Viktor X
 
Příspěvky: 112
Registrován: čtv črc 16, 2015 11:56 am
Bydliště: Praha a okolí

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvekod abrams » úte říj 13, 2015 7:11 pm

Viktor X píše:
abrams píše:N umí "udělat" jen proudový chránič rozdělením PEN na N + PE

Je to trochu jinak, N vzniká v "bodě rozdělení" nebo jak tomu říkají, kde se rozdělí na část PE a N; jde o to, že PE částí už neteče silový proud, zatímco N částí ano, takže síť TN-S vytvořím tímto rozdělením a proudový chránič je jen (dnes už povinná) šikovná fičura, kterou nebylo nutné použít, zapojená až za tímto rozdělením.
U nás jde od hodin s hlavním jističem na chodbě (paneláku) 3xF + PEN do bytového rozvaděče, (F do proudových chráničů a jističů přes hřeben, jedu na TN-C-S, ale o to teď nejde) PEN doprostřed sběrnice, a teď - na jednu stranu pokračuje jako PEN pro starý rozvod TN-C, a dál už pokračuje jen jako N do chráničů pro nově rekonstruované jádro a pár zásuvek. Od přívodu PEN na druhou stranu jde již o sběrnici PE, pro jádro TN-S a pár zásuvek, takže můj "bod rozdělení" je oblast mezi PEN vstupem a posledním PEN výstupem; někde se realizuje třeba tak, že se PEN přívod protáhne sběrnicemi, kde první se použijí jako N a ty konečné, kam PEN přívod směřuje, jako PE, takže "bodem rozdělení" bude ten kus drátu mezi N a PE sběrnicemi.

Zdravím ,

popis naprosto do detailu ::rolleyes:: . Laický amatér jako já si to představuji zjednodušeněji : před fíčkem je L (3xL) + PEN alias TN-C a za fíčkem je L (3xL) + N + PE alias TN-S ;) .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvekod PavelR » úte říj 13, 2015 7:22 pm

jen bych rekl ze sit TN-S vznika pouze tim rozdelenim ficko tu sit nevytvari je to jen ochranny prvek. Ochrana uvedenim na stejny potencial je i bez ficka pres vodic PE.

Misto rozdeleni by take melo byt napojeno na hlavni uzemeni domu pokud si dobre vzpominam.
PavelR
 
Příspěvky: 2575
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvekod abrams » úte říj 13, 2015 7:33 pm

U Toula je směrodatné , kde má fíčko :arrow: pak můžeme radit konkrétněji ;) .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvekod Toul » úte říj 13, 2015 7:58 pm

Tak ještě upřesnění:
z chodby (jistič+hodiny) vedou pouze dva dráty. V bytové rozvodné skříni je to z dvou drátů "rozdvojeno" na tři. A to vše bez fíčka, rozvod je z r. 2005 kdy bylo fíčko povinné pouze pro koupelnu kde h i mám.
Další upřesnění.. nechci přepínat celý byt, ale pouze jednu zásuvku na které je lednice a TV. Tedy do této zásuvky vede TN-S rozvod chráněný pouze jističem.
Uživatelský avatar
Toul
 
Příspěvky: 306
Registrován: čtv dub 21, 2011 1:46 pm

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvekod tomas » úte říj 13, 2015 9:30 pm

abrams píše:popis naprosto do detailu ::rolleyes:: . Laický amatér jako já si to představuji zjednodušeněji : před fíčkem je L (3xL) + PEN alias TN-C a za fíčkem je L (3xL) + N + PE alias TN-S ;) .

Elektronům zdar *cloud*


Ne, před i za proudovým chráničem je stejná síť. Já používám proudové chrániče i v síti TNC, ale PEN se nesmí rozpínat ani jistit, takže se dají použít buď speciální proudové chrániče (které nevypínají PEN) nebo klasické proudové chrániče ale pouze pro spotřebiče které nepoužívají nulák (pracovní PEN) například motory.
Místo rozdělení PEN na PE + N (tedy přechod TNC na TNS) musí být uzemněné.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 2062
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvekod gupa » úte říj 13, 2015 10:06 pm

No a není to příchozí uzemnění - zelenožlutý tažený jinudy a nachází se tedy až na svorkovnici (zemnící ochranný můstek) na rozváděči bytu? Pokud ano, na Victrona se zvenku (Groud) připojí v tom případě zem-zelenožlutý ze zásuvky, k přepínači jdou fáze a nula a odchozí zem z měniče se může eventuálně propojit s příchozí zemí. Za měnič a případně propojení zemnícího vodiče, potom může dojít další proudový chránič, ale pro lednici a TV bych ho nedával.

Verze malých měničů 230V by se neměly automaticky propojovat zelenožlutý a zem s modrým - nulou. 120V americké verze to propojování dle návodu v angličtině dělají.

Compacty se přes VE configure programují a ta možnost je umne nepropojena, jinak mi vypne první proudový chránič a odpojím se tak nechtěně od hodin a DS. Druhý proudový chránič v případě výroby el. energie měniči a ochrany, je za měniči.
Jestli Vám pomáhají informace z mypower.cz jako mně podpořte ho třeba dobrovolnou rychlou QR platbou. Pro 50,-, 200,-, 500,- a 1000,- podporu stačí kliknout na částku. Já za poslední rok 1x 200,-, 1x 50,-
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1733
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvekod Viktor X » úte říj 13, 2015 10:14 pm

Toul - pokud jde zásuvka do rozvaděče, tak před jističem zásuvky přepínat F a N přepínačem ala viz odkaz co jsem dával, PE měniče (nepoužít tu propojku PE-N na měniči) přivést na PE do rozvaděče. Jestli se to větví někde po cestě, asi místo zásuvky dát krabici a přepínat to tam v krabici, ale nevím, zda by bylo korektní PE měniče píchnout do té krabice (nebo by se mělo táhnout do rozvaděče, přeci jen jde o zdroj a ne spotřebič) ale snad ano... v každém případě by to měl dělat elektrikář a po dokončení by měl vystavit kladnou revizi :lol:
Jen bych ještě upřesnil sám sebe, že pokud se při rozdělení PEN přívod vede PE a N sběrnicemi, první se použije PE a druhá N, kvůli snadnějšímu rozdělení při ověřování izolačního stavu.
Uživatelský avatar
Viktor X
 
Příspěvky: 112
Registrován: čtv črc 16, 2015 11:56 am
Bydliště: Praha a okolí

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvekod Toul » stř říj 14, 2015 8:19 am

Možná si to představuju moc jednoduše, zkrátka neodpálím měnič tímto zapojením?

schema.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
Toul
 
Příspěvky: 306
Registrován: čtv dub 21, 2011 1:46 pm

Re: Manuální přepínání sítí co s ochraným vodičem?

Příspěvekod abrams » stř říj 14, 2015 8:41 am

Toul píše:Možná si to představuju moc jednoduše, zkrátka neodpálím měnič tímto zapojením?

schema.png

Zdravím ,

to je přesně vono :yes: . Nejsou-li přepínané spotřebiče chráněny fíčkem , tak je jedno jestli jedou na DS či měnič :lol: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2755
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Další

Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'