Stránka 1 z 3

Multiplus II

PříspěvekNapsal: pát úno 08, 2019 8:23 pm
od el_salvadore
Jedna sa o novinku od Victronu tak by ma zaujmalo ci ju nahadou uz niekto nema, pripadne tiez zvazuje jeho obstaranie. Uvazujem konkretne o Multiplus II 48v-3000va-35a-32a.

Pre zaujimavost pridavam par foto Multiplus II (resp. Multigrid II) obdrzanych z Neosolaru.

IMG_20180515_100208.jpg

IMG_20180515_100237.jpg

IMG_20180515_100257.jpg

IMG_20180515_100308.jpg

IMG_20180515_100336.jpg

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: pát úno 08, 2019 8:28 pm
od FRSO
Tu dílnu znám, občas tam jsem s technikem, konkrétně jsem si prohlížel testovací vzorek toho měniče naposledy někdy loni v létě.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: sob úno 09, 2019 7:52 pm
od el_salvadore
@FRSO, myslite, ze by tam boli nakloneni nejakemu jednoduchemu testu ucinnosti tychto menicov?

Nieco na sposob testu uzivatelov z tohto fora http://forum.mypower.cz/download/file.php?id=9284&mode=view

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: pát bře 01, 2019 5:49 pm
od dracekvo
Test účinnosti vám potom klidně udělám. Zatím sem ho jen zkusil zapnout. Na 46V si na volnoběh bral 0,2A. Takže spotřeba pod 10W. Za mě výborný výsledek. Ideální pro zimní provoz, kde je volnoběžná spotřeba většinou problém.
Při zátěži 46W podle infa z měniče tam teklo 1.5A. Měřeno klešťákem.

Jen bych měl otázku. V jiném vlákně viewtopic.php?f=5&t=4718&start=40#p87064
sem řešil, jak ho nastavit, aby byl v ostrovním režimu a k siti se připojil jen pokud bude přetíženej. Kvůli přetokům. Bylo
mi doporučeno si pohrát s nastavením ignore AC input.

V tomto režimu jen fakt odpojenej od sítě přes relé a pokud se připojí k siti, tak se vypne invertor?
Podlě me by funkci běhu v ostrovním režimu a přepínání zpět mohl krásně umět, HW vybavení na to má. Jen asi SW nebude na tuto možnost úplně připravenej.

A teď jsem byl koukat na elektroměr. Žil jsem v domění, že máme digiální, ale máme ještě ten s kolečkem. Tudíž při testech bych mohl být celkem v klidu, ne? Pokud to nastavení teda nezblbnu tak, že by začal natvrdo dodávat do sítě.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: pon bře 11, 2019 4:39 pm
od xmasin
Zkoušel už někdo měřit přetoky do DS u Multiplusu II při náhlém odpojení zátěže? Dostala se ke mně informace, že díky proudovému čidlu by měl být bezpřetokový.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: pon bře 11, 2019 4:53 pm
od dracekvo
Čím to změřit?
A nevěřím tomu. I sám dodavatel říká, že přetoky jsou.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: pon bře 11, 2019 5:05 pm
od xmasin
Já jsem přemýšlel, že bych je změřil pomocí proudových kleští a osciloskopu. Měřil jsem takhle s elektrikářem záběrný proud elektromotoru a trafa.
Já tomu taky nevěřím, proto bych to chtěl ověřit.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: pon bře 11, 2019 5:33 pm
od dracekvo
Nemám paměťovej osciloskop. Jestli by to šlo změřit hračkou typu DSO138 netuším.
Testům se nebráním. Jen na to asi nemám vybavení.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: pon bře 11, 2019 7:57 pm
od FRSO
xmasin píše:Zkoušel už někdo měřit přetoky do DS u Multiplusu II při náhlém odpojení zátěže? Dostala se ke mně informace, že díky proudovému čidlu by měl být bezpřetokový.


Máš špatné informace,
Mám informace od technika, ta proudová sonda není za účelem snížení přetoků do sítě nebo vylepšení HUB-1. Ta tam slouží ke zjištění přetoků/odběrů na AC vstupu MultiPlusu II. Pokud je zjištěn přetok do sítě ze síťového invertoru na AC vstupu, tak adekvátní přetok MultiPlus II "odklání" do baterie a s ohledem na síť se snaží udržet 0W odběr/dodávku. A naopak. Pokud je na vstupu spotřeba spotřebiči a tudíž odběr ze sítě, tak pomocí proudové sondy tento odběr ze sítě MultiPlus II vydetekuje a snaží se přes svůj AC vstup napájet spotřebiče, které jsou na tomto AC vstupu. Opět se snaží s ohledem na síť udržet 0 W.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: pon bře 11, 2019 11:14 pm
od rasto
xmasin píše:Zkoušel už někdo měřit přetoky do DS u Multiplusu II při náhlém odpojení zátěže? Dostala se ke mně informace, že díky proudovému čidlu by měl být bezpřetokový.


Zdravím,

pre zlepšenie zamedzenia prietokov multiplusu sa da použit merak 1F carlo gavazzi ET112 alebo 3F ET340. Napojený na AC vstup multiplusu.
Z mesačného celkového prietoku mi to robilo bez ET112 cca 2kWh až 5kWh na terajších mesačne cca na grafoch VRM je nula :lol: ale v skutočnosti zmerané presne ešte nemám, ale bude do cca 0,5kWh.
Bez názvu2.jpg

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: úte bře 12, 2019 9:45 am
od xmasin
Takže mě vychází, že Multiplus II bez přihlášení nejde provozovat bez garance přetoků, takže holt musím použít Axpert King, kde to je zaručeno.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: úte bře 12, 2019 6:33 pm
od RRR
Já nevím proč si nenastavíte asistenta nebo virtual switch - ignore AC input. Hybridní funkce (grid assist) snad slouží k posílení přetíženého měniče. V momentě kdy se sníží výstupní výkon už snad AC in není potřeba. Já mám např. nastaveno: pokud je výstupní výkon nižší než 200W (blíží se hrozba přetoku) ignoruj AC vstup. K žádnému přetoku nedochází. U AC vazby to může trochu dělat problémy (restart GTI měničů atd.), ale u DC vazby nemůže být problém (možná probliknou klasické žárovky).

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: úte bře 12, 2019 8:08 pm
od rasto
RRR píše:Já nevím proč si nenastavíte asistenta nebo virtual switch - ignore AC input. Hybridní funkce (grid assist) snad slouží k posílení přetíženého měniče. V momentě kdy se sníží výstupní výkon už snad AC in není potřeba. Já mám např. nastaveno: pokud je výstupní výkon nižší než 200W (blíží se hrozba přetoku) ignoruj AC vstup. K žádnému přetoku nedochází. U AC vazby to může trochu dělat problémy (restart GTI měničů atd.), ale u DC vazby nemůže být problém (možná probliknou klasické žárovky).


Zdravím,
pretože používam asistenta ESS, ktorý mi plne vyhovuje tak isto spotrebičom ;) a v ňom nieje možné použiť virtual switch. :cry:

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: stř bře 13, 2019 5:46 pm
od RRR
Ok, virtual switch ne, ale přidat dalšího asistenta přece není problém, např:

iACi+ESS.PNG


A znovu opakuji. Pokud je relé rozeplé nemůže k žádnému přetoku docházet. Pokud se zvedne zátěž, relé připne DS a ta začne vypomáhat dle nastavení. Nevidím v tom žádný problém.

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: stř bře 13, 2019 10:27 pm
od rasto
RRR píše:A znovu opakuji. Pokud je relé rozeplé nemůže k žádnému přetoku docházet.

Presne tak, súhlas :handshake2:

skúšal som nastavnie podľa doporučenia,aj iné ktoré ma napadli, ale nefunguje mi to, neodpája ACin, Ďakujem za nádej. ESS je asi prioritné, alebo to neviem. Zatiaľ v prípade potreby ráno odpájam istič na foto(edit sorry v inom prispevku) v ľavo dole červený, ktorý je pred ACin, večer pri SOC30% zapínam ručne(mobilom) ::cry2:: ale čoskoro na jar vypnem a v zime zapnem :celebrate2: (Myslím, že "Set relay on" ma byť na OFF nie na ON.)

RRR píše: Pokud se zvedne zátěž, relé připne DS a ta začne vypomáhat dle nastavení. Nevidím v tom žádný problém.

Tu vidím trochu problém prietoku, kedže je DS pripojená...ak tá záťaž napr. 3000W skončí v tej chvíli je prietok, nestihne assistent odpojiť ACin a v prípade, že by odber ostal nad nastavenú hodnotu 250W tak by ACin ani neodpájal = prietok, alebo sa mýlim?

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: sob bře 16, 2019 4:37 pm
od RRR
Ono hrozně záleží na pořadí asistentů, zkusil bych jako první tři asistenty dát něco takového:

ignore%20ACin.PNG


Když jsem to zkoušel asistent vždy odpojil relé včas, žádný přetok nebyl!

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: sob bře 16, 2019 8:19 pm
od rasto
RRR píše:Ono hrozně záleží na pořadí asistentů, zkusil bych jako první tři asistenty dát něco takového:

Když jsem to zkoušel asistent vždy odpojil relé včas, žádný přetok nebyl!


Zdravím RRR a victron uživateľov. ;)
Vec sa má zatiaľ tak:
1) buď používame preferovaný ESS a prietoky aj keď malé budú vždy, nedá sa tomu naozaj zabrániť ::cry2:: Jediné riešenie je vypnúť ACin aj v ESS ak nieje antiostrovné relé, alebo sa nepoužíva napr. multigrid. (mne ESS funguje aj vypnutie/zapnutie ACin bez toho, aby to zaznamenal nejaký spotrebič,žiarovka...)

2)Pri použití HUB1 (HUB2,HUB4) je možné nastavovať napr. aj ako doporučuje RRR. Len pri varení na indukčnej doske by to bolo prepínaní a prepínani a k tomu možnosti, ktoré dokáže aspoň moja manželka vykúzliť tak nenastavím s virtual switch ani assistentom, skúšal som to, ale vzdal som to hneď na začiatku :lol:

Takže z môjho pohľadu je:
1) ESS = nemusím sa naozaj o nič starať všetko funguje. :yes:
2) HUB1 = stále ma niečo hnalo meniť nastavovať a v podstate som chcel donastavovať už vymyslené ESS. :shock:

Čas keď VSD bude riešit prietoky príde, tak to budem riešit aj ja, zatiaľ som ich minimalizoval ;)
Ak niekto má niečo iné lepšie nastavené môže mi poslať súbor *.vsc rád sa nato pozriem ;)

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: sob bře 16, 2019 10:23 pm
od gupa
1. Lepší nastavení oproti čemu? Nevidím .vsc, který by měl jako vzor k lepšímu.
2. ESS zní skvěle, jak jsou natom led diody, zajímá mne jestli pracuje stejně jako při výchozím nastavení, tj. oranžová, LineOut propojeno s LineIn nebo nafázován měnič, dále zelená dioda, čistá dodávka pouze z měniče.
3. ESS znovu napíšu zní svěle, ale nepovažuji se za nějakého nastavovače ale nastacit nějaký časovač aby rélé neblblo a necyklovalo není tak hrozné.
4. Jak je natom spotřeba měniče naprázno přes noc při vybité baterii?
Díky

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: ned bře 17, 2019 9:47 am
od rasto
gupa píše:1. Lepší nastavení oproti čemu? Nevidím .vsc, který by měl jako vzor k lepšímu.
2. ESS zní skvěle, jak jsou natom led diody, zajímá mne jestli pracuje stejně jako při výchozím nastavení, tj. oranžová, LineOut propojeno s LineIn nebo nafázován měnič, dále zelená dioda, čistá dodávka pouze z měniče.
3. ESS znovu napíšu zní svěle, ale nepovažuji se za nějakého nastavovače ale nastacit nějaký časovač aby rélé neblblo a necyklovalo není tak hrozné.
4. Jak je natom spotřeba měniče naprázno přes noc při vybité baterii?
Díky

Zdravím
1) Myslené oproti návrhom čo dával RRR vo vlákne vyššie. Nepridával som tu moje nastavenie pretože mám ESS a tam v assistentoch je len ESS nič viac. ;)
2) Vysvetlenie stavu LED diód sú v aplikacii pre mobil android aj apple VICTRON TOOLKIT. Nieje tam, ale vysvetlené ako to je pri paralellnom napojení. Tak ak to niekoho zaujíma tak foto. (upresním: oranžová dióda nieje LINE out, zelená charger svieti ked je zapnutý a bliká pri prietokoch, zelená inverter áno ak dodáva ele.)
11.jpg

22.jpg

V zime ak chcem dobiť batt a slnko dáva menej ako vlastná spotreba multiplusov, tak pri vypnutom multipluse a zapnutom CCGX o nabíjanie a spoluprácu s MPPTregulátorom sa stará BMS od batt BYD, ktorá s victronom spolupracuje.
33.jpg

3)časové relé vyrieši z časti problém cyklovania, ale nevyriešie prietoky. Podľa mňa správne riešenie, je odpájať ACin podľa SOC.
4) Vlastná spotreba ktorú udáva victron multiplus pre 3000VA je 25W sa v podstate zhoduje so spotrebou, ktorú som nameral. Vlastnú spotrebu pri ESS a ACin zapnutom berie z DS čiže batérie to neohrozí.(je tu jedno ALE, ale platí pri SOC presnosti BYD batt). Ak, ale ACin je vypnuté to už áno, dojde batt je blackout :lol:

Re: Multiplus II

PříspěvekNapsal: ned bře 17, 2019 11:20 am
od gupa
Díky za foto ledek a ostatní info.

1.Oranžovou neblikající chápu jako bypas propoj In Out, nebo nafázován menič.

2.AC In Off je stav ESS nebo je něco, co spíná DS (generátor) jako Line In?

Před konfigurací ESS se přes VE Bus System configurator toto paralelní spojení dvou takto blikajících easysolarů nakonfigurovalo jako 1AC a 1 fáze a jsou na Line In a Line Out paralelně propojený?
Díky za trpělivost.