Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je úte srp 20, 2019 1:57 am


jeden string na 2 axperty

Měniče Axpert

jeden string na 2 axperty

Příspěvekod lzahradil » pát zář 07, 2018 9:51 pm

Rad bych se zeptal zda jste nekdo nezkousel zapojit jeden string na 2 regulatory soucasne.

Mam celkem 3 Axperty a 2 oddelene FVE kde je kazda slozena z 2 stringu.
Jedna FVE pracuje s NiCD (1x Axpert a 1x epsolar 4215bn) a druha FVE pracuje s Lifepo4 (2x Axpert a 1x epsolar4215bn).
U FVE s Lifepo mam jeden string pripojen na jednoho axperta (druhy funguje jen jako menic) a druhy string na epsolar.
Protoze mam problem s dobijenim Lifepo pomoci Axperta (nahodne si prepne do float a baterky nedobije) tak me napadlo vyuzit pro nabijeni i druheho axperta kde bych nastavil vyssi napeti pro float nez u prvniho axperta a ve chvili kdyz by prvni axpert omezil nabijeni, tak by to druhy axpert dotahl do konce a pote bych mu nejakym automatem panely odpojil takze by byly pripojene po odpojeni jen k prvnimu axpertu.
Jednoduse by byl jeden string pripojen na 2 axperty soucasne s tim ze u jednoho z nich by se v pripade dobiti string odpojil

Dnes jsem to zkousel, slunko uz bohuzel zastinil destovy mrak. Chovat se to chovalo tak, ze pri tomto svetle co zrovna bylo byl vykon z panelu na obou axpertech cca stejny.
Potrebuji vedet, zda v tomto zapojeni nehrozi nejaka katastrofa. Preci jen v dobe testu uz zadne slunko nebylo.
Predpokladam ze se vykon bude delit mezi oba axperty.. Mozna se muze prat napeti s mppt, to by ale mohlo bejt jako simulace pripadneho mraku takze by asi snad nic hrozit nemelo. Nebo se pletu ?
Diky za info.

Zitra to mohu otestovat, nejake slunce by bejt melo.
FVE 5,84kWp [10x Scheuten 210Wp, 6x ShuttenPoly 260Wp@Axpert MSXE 2400W, 4x Kyocera 140Wp@EPSolar 4215BN(1), 2x EinnovaSolarline 270Wp@EPSolar 4215BN(2), 4x EinnovaSolarline 270Wp@Axpert MKS 2400W Plus], NiCd 800Ah@24V + LiFePO4 200Ah@24V
lzahradil
 
Příspěvky: 296
Registrován: sob dub 11, 2015 1:28 am
Bydliště: CZ
Reputation: 19

Re: jeden string na 2 axperty

Příspěvekod youda » sob zář 08, 2018 5:29 pm

Ahoj lzahradil,

tuším, že jsi narazil na chybu, která je ve všech Axpertech i jejich klonech. Ve firmware SCC části je špatně ošetřena jedna z podmínek nabíjení, takže pokud nastana určitá specifická situace, Axpert přechází z Bulku do Floatu příliš rychle a baterky tudíž nedobije doplna. Jesli si to pamatuji správně, tak ta specifická situace byla, že mrak před koncem nabíjení SCC vyhodnotí, jako že baterka už je plná.

Ta chyba existuje už strašně dlouho a dva kluci z austrálie pravidelně vydávají opravený firmware, který nabíjení řeší. Popis chyby i jednotlivých releasů je zde: http://forums.aeva.asn.au/viewtopic.php ... start=1600

Jeden z těch kluků (Coulomb) už dokonce komunikoval přímo s Voltronicem, ale číňani to prostě nedokázali opravit ani tak.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1980
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 455

Re: jeden string na 2 axperty

Příspěvekod lzahradil » sob zář 08, 2018 6:06 pm

Je to tak jak píšeš. Jakmile se napětí dostane nad nastavenou hodnotu float a přijde mrak, tím pádem začne klesat proud, axpert si myslí že jsou baterky plné a přejde z fáze nabíjení na fázi udržovaci. Ona to není ani až tak chyba. Pro Pb baterie je to správně. Tam proud u konce dobíjení klesá a na to axpert reaguje právě tím mrakem který mu klesání proudu nasimuluje.

U lifepo je to ale jiné.

Dnes jsem testoval ono zapojení které jsem popisoval. Tedy připojit jeden string na 2 axperty s tím že na jednom axpertu jsem nastavil napětí float jaké má být a na druhém jsem jej nastavil na napětí určené k nabíjení.
O žádný výkon jsem tímto nepřišel. Dokonce bych řekl že tam byl vyšší výkon než při jednom regulátoru. Výkon byl mezi oba regulátory rozdělen, pokud proběhlo hledání mppt tak si vzal z panelů více ten na kterém byl zrovna větší odběr a pak se to zase vyrovnalo.
Ve chvíli kdy první axpert přešel do float, druhý axpert baterku dotáhl do nabitého stavu.

Toto fórum na které odkazuješ sem tam sleduji. Resp dost často na něj strýček Google odkáže. Takže toto jsem četl už dříve. Nicméně já mám u lifepo axperta 2424MSXE a 2424MFA Plus. Zmíněný FW je pro 48V verzi a dle popisu ji nelze použít pro 24V systém.



youda píše:Ahoj lzahradil,

tuším, že jsi narazil na chybu, která je ve všech Axpertech i jejich klonech. Ve firmware SCC části je špatně ošetřena jedna z podmínek nabíjení, takže pokud nastana určitá specifická situace, Axpert přechází z Bulku do Floatu příliš rychle a baterky tudíž nedobije doplna. Jesli si to pamatuji správně, tak ta specifická situace byla, že mrak před koncem nabíjení SCC vyhodnotí, jako že baterka už je plná.

Ta chyba existuje už strašně dlouho a dva kluci z austrálie pravidelně vydávají opravený firmware, který nabíjení řeší. Popis chyby i jednotlivých releasů je zde: http://forums.aeva.asn.au/viewtopic.php ... start=1600

Jeden z těch kluků (Coulomb) už dokonce komunikoval přímo s Voltronicem, ale číňani to prostě nedokázali opravit ani tak.
FVE 5,84kWp [10x Scheuten 210Wp, 6x ShuttenPoly 260Wp@Axpert MSXE 2400W, 4x Kyocera 140Wp@EPSolar 4215BN(1), 2x EinnovaSolarline 270Wp@EPSolar 4215BN(2), 4x EinnovaSolarline 270Wp@Axpert MKS 2400W Plus], NiCd 800Ah@24V + LiFePO4 200Ah@24V
lzahradil
 
Příspěvky: 296
Registrován: sob dub 11, 2015 1:28 am
Bydliště: CZ
Reputation: 19

Re: jeden string na 2 axperty

Příspěvekod youda » sob zář 08, 2018 6:13 pm

Aha, to jsem netušil, že máš 24V modely. Jinak ten upravený firmware je opravdu hodně rozšířený, třeba v Jižní Africe ho používá celkem dost uživatelů. Sám se divím, že tady v CZ jsem takovou diskusi ještě nezaznamenal.

Pokud jde o to spojení MPPT vstupů, tak jsi asi první kdo se do toho profesionálně pustil :) Teď už jen vyřešit to odpínání při dobití. Držím palce!
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1980
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 455

Re: jeden string na 2 axperty

Příspěvekod lzahradil » sob zář 08, 2018 6:33 pm

youda píše:Aha, to jsem netušil, že máš 24V modely. Jinak ten upravený firmware je opravdu hodně rozšířený, třeba v Jižní Africe ho používá celkem dost uživatelů. Sám se divím, že tady v CZ jsem takovou diskusi ještě nezaznamenal.

Pokud jde o to spojení MPPT vstupů, tak jsi asi první kdo se do toho profesionálně pustil :) Teď už jen vyřešit to odpínání při dobití. Držím palce!


Odpojení při dobití jsem vyřešil prozatím softwarově. Když jsou baterie dobité tak pošlu na axperta skrze USB/RS232 příkaz na změnu float napětí. Ale rád bych to vyřešil i nějak hardwarově. Co když se rpi zasekne a příkaz na změnu napětí neprojde.. drahej špás.
Čím odpinate panely? Nějaké relé? Jaké? Přeci jen když pripojuju panely na regl tak to pěkně prskne. Takže obyčejné relatko by se asi brzo speklo
FVE 5,84kWp [10x Scheuten 210Wp, 6x ShuttenPoly 260Wp@Axpert MSXE 2400W, 4x Kyocera 140Wp@EPSolar 4215BN(1), 2x EinnovaSolarline 270Wp@EPSolar 4215BN(2), 4x EinnovaSolarline 270Wp@Axpert MKS 2400W Plus], NiCd 800Ah@24V + LiFePO4 200Ah@24V
lzahradil
 
Příspěvky: 296
Registrován: sob dub 11, 2015 1:28 am
Bydliště: CZ
Reputation: 19

Re: jeden string na 2 axperty

Příspěvekod youda » ned zář 09, 2018 10:21 am

Stačí silnější relátko či stykač a zapojit více kontaktů do série, aby se matematicky zvětšila vzduchová mezera. Dále se pak dá připojit paralelně k relátku kondenzátor, který se při rozpojení kontaktů začne nabíjet a tím zhasne oblouk dříve, než se stačí vůbec natáhnout. Po nabití je kondenzátor pro DC nevodivý. Ještě by to pak chtělo zajistit jeho vybití, aby se při opětovném sepnutí relé zbytečně nevybíjel přes jeho kontakty...

Někde na youtube na to byl pěkný experiment...
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 1980
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 455

Re: jeden string na 2 axperty

Příspěvekod Martin P » ned zář 09, 2018 11:20 am

Dobrý den.
Bylo by možné ke kondenzátoru paralelně připojit malý odpor s větší hodnotou? Myslím to tak, že se relátko odpojí, přitom se kondenzátor nabije a poté se kondenzátor přes odpor postupně vybije. Malý odpor mne napadlo proto, aby ztráta ee byla co nejmenší. Když se bude kondenzátor vybíjet několik minut, tak si myslím že to ničemu vadit nebude.
Snad tento můj nápad k něčemu bude.

Plné *batt* přeji a jsem s pozdravem. Martin P.
S-UPS. Tři FV moduly ( východ 4x3/240Wp, jih 3x3/240Wp, západ 3x3/235Wp =7155Wp). Tři regly PCM 60X, dvě baterie (první Pb vrla 200Ah, druhá Lifepo4 nominál 200Ah, skutečně tak 100Ah). Měnič Victron multiplus 5000VA, vytěžování do bojleru.
Martin P
 
Příspěvky: 175
Registrován: ned úno 25, 2018 5:04 pm
Bydliště: Havlíčkův Brod
Reputation: 20

Re: jeden string na 2 axperty

Příspěvekod NOPARasito » ned zář 09, 2018 12:52 pm

Přesně jak to popisujete je vyuzito u CNC stroju ;-), jak zapojeni na vice kontaktu a rozbití oblouku a dodatecny kondenzator s vybijecim odporem (vybiji v radech 4minut). ;-)
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 1207
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan
Reputation: 66

Re: jeden string na 2 axperty

Příspěvekod NOPARasito » ned zář 09, 2018 10:42 pm

Omlouvám se, ale odpor je hrozen vůči zemi na vybití.
Zítra přihodím foto, jeli potřeba :-).
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 1207
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan
Reputation: 66

Re: jeden string na 2 axperty

Příspěvekod NOPARasito » pon zář 10, 2018 12:09 pm

[attachment=0]IMG_20180910_130217.jpg
Takto je to schematicky na obalu, aby bylo videt ze nekecam.
Ps.: jde o 600V DC
Přílohy
IMG_20180910_130217.jpg
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 1207
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan
Reputation: 66

Re: jeden string na 2 axperty

Příspěvekod lzahradil » stř zář 12, 2018 5:03 pm

Tak jsem zase pokročil a přišel na zajímavou věc jak by se dobíjení dalo řešit.
Novější axperti podporují 3fazove dobíjení. Float, boost a equalize. Právě funkce equalize k dobíjení pomůže. Vzhledem k tomu že lze nastavit napětí, čas jak dlouho má běžet a jak často se má opakovat. Tento mód lze vyvolat i ručně. Tedy i v případě že je axpert již ve floatu a dobiji udržovacím proudem na nastavené napětí.
Teď jen musím projít protokol zda lze možnost manuálního spuštění provést i pomocí příkazu a tedy automatizovaně a ne jen pomocí tlačítek na měniči pod menu 36.
Pokud by to bylo možné jako že v to doufám tak bych nastavil čas equalize na rozumnou délku v řádech minut a příkazem bych v případě nedobite baterky jen poslal příkaz. Tímto by bylo zajištěno že v případě že baterka nebude plná, bude docházet automatizovaně k spouštění equalize módu nastavene na nabíjecí napětí a pak se vždy po pár minutách ukončí. Tím se zajistí i vypnutí dobíjení a přechod do float módu v případě nabité baterky. Protože v tomto případě už nedojde k zaslání příkazu na spuštění equalize a není nutné řešit odpojování panelů atd.

Co se týče FW pro 24V axperty. Zkusím napsat tomu typkovi co to upravuje pro 48V axperty zda by nevydal verzi i pro 24V. Koukal jsem že dělal i speciály pro různá jiná napětí. Ty FW budou pro 24V a 48V funkčně stejné jen tam budou jiné napětí. Si myslím.
Pokud by se povedlo a upravil jej, vyzkouším u sebe a pak by asi bylo u dosti lidí po problemu
FVE 5,84kWp [10x Scheuten 210Wp, 6x ShuttenPoly 260Wp@Axpert MSXE 2400W, 4x Kyocera 140Wp@EPSolar 4215BN(1), 2x EinnovaSolarline 270Wp@EPSolar 4215BN(2), 4x EinnovaSolarline 270Wp@Axpert MKS 2400W Plus], NiCd 800Ah@24V + LiFePO4 200Ah@24V
lzahradil
 
Příspěvky: 296
Registrován: sob dub 11, 2015 1:28 am
Bydliště: CZ
Reputation: 19


Zpět na Axpert

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'