Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte úno 25, 2020 8:27 pm


Grid tie a Axpert

Měniče Axpert

Grid tie a Axpert

Příspěvekod volente » úte pro 12, 2017 9:24 pm

Mám dotaz,jak se bude chovat Grid tie invertor zapojený v síti s Axpertem?
Co se bude dít při menším odběru než dodá Grid tie?
4,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 2217
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod rva » stř pro 13, 2017 8:06 am

Už jsme to tu někde uváděli. Takže u mne postupně stoupá napětí až dosáhne úrovně, při které se Axpert odpojí. Tím dojde krátce k výpadku napájení a znovu naskočí Axpert, ke kterému se po chvíli přifázuje GridTie a vše se opakuje tak s 30s periodou.
Takovému stavu bych se snažil zabránit.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1656
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod ota » stř pro 13, 2017 9:16 am

Mě 230W Involar způsobil to, že se vyhodil AC jistič na Axpertu.
Axpert to přežil ale dlouhodobě bych to nezkoušel.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1850
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod volente » stř pro 13, 2017 5:49 pm

Já si to myslel, že to tak nějak bude. Díky.
4,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 2217
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod emsi88 » čtv pro 21, 2017 2:16 pm

Tiez som skusal, axpert sa vypol, potom som hned vypol ja, viac som ho netrapil.
2.7kWp Poly + GTI 2kW + Axpert 3kW 24V + 2x180Ah Varta olovo
Uživatelský avatar
emsi88
 
Příspěvky: 103
Registrován: pon čer 23, 2014 5:05 pm
Bydliště: SK-Vychod

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod FRSO » čtv pro 21, 2017 3:35 pm

Zdravím, to je divné že to nejde, to by mělo jít se přifázovat ke každému sinus měniči, u Victronu není problém s přifázováním, jedině že by tam byla nějaká (vychytávka) v tom Grid tie měniči. :o
FRSO
 
Příspěvky: 1104
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod kodl69 » čtv pro 21, 2017 4:16 pm

Jestli to není tím, že Akspert je HF a Victron LF, jestli se nepletu.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4338
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod gupa » čtv pro 21, 2017 4:39 pm

Victron má cosi jako nastavení výkonu nebo odepnutí přes nastavitelnou frekvenci sítě za měniči, tz. pro gridy které se za měnič připojují. Má něco takového Axpert?
Jestli Vám pomáhají informace z mypower.cz jako mně podpořte ho třeba dobrovolnou rychlou QR platbou. Pro 50,-, 200,-, 500,- a 1000,- podporu stačí kliknout na částku. Já za poslední rok 1x 200,-, 1x 50,-
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1725
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod rva » čtv pro 21, 2017 4:58 pm

Ale tady je snad problém ten, že grid tie vyrábí více, než je spotřeba. A proto Axpert snižuje svou výrobu a zvyšuje výstupní napětí až k limitu, při kterém se odpojí a přestane generovat sinus pro grid tie. Jinak pokud je spotřeba vyšší, než vyrábí grid tie, tak to funguje bez problému.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1656
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod abrams » čtv pro 21, 2017 5:49 pm

Zdravím ,

rva píše:Ale tady je snad problém ten, že grid tie vyrábí více, než je spotřeba. A proto Axpert snižuje svou výrobu a zvyšuje výstupní napětí až k limitu, při kterém se odpojí a přestane generovat sinus pro grid tie. Jinak pokud je spotřeba vyšší, než vyrábí grid tie, tak to funguje bez problému.

přesně tak , GTI zvyšuje napětí aby mohl dodávat max co může , což u rozumných měničů spustí Output Over Volatge Protection :arrow: čímž GTI přijde o nosnou vlnu a spadne .
Připomáhat DC / AC měniči GTIčkem jen pokud je zaručeno spotřebování více jak 150% výkonu GTI :idea: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2588
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod FRSO » čtv pro 21, 2017 6:50 pm

rva píše:Ale tady je snad problém ten, že grid tie vyrábí více, než je spotřeba. A proto Axpert snižuje svou výrobu a zvyšuje výstupní napětí až k limitu, při kterém se odpojí a přestane generovat sinus pro grid tie. Jinak pokud je spotřeba vyšší, než vyrábí grid tie, tak to funguje bez problému.


A proč by měl Axpert zvyšovat napětí, když nemá spotřebu, to snad zvyšuje napětí ten grig tie měnič a pak to Axpert odpojí, nějak mi to nesedí. :dontknow:
FRSO
 
Příspěvky: 1104
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod FRSO » čtv pro 21, 2017 6:57 pm

kodl69 píše:Jestli to není tím, že Akspert je HF a Victron LF, jestli se nepletu.

Ahoj kodl, to by neměl být problém, sinus jak sinus, mělo by fungovat stejně to přifázování.
FRSO
 
Příspěvky: 1104
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod rva » čtv pro 21, 2017 7:10 pm

FRSO píše:
rva píše:Ale tady je snad problém ten, že grid tie vyrábí více, než je spotřeba. A proto Axpert snižuje svou výrobu a zvyšuje výstupní napětí až k limitu, při kterém se odpojí a přestane generovat sinus pro grid tie. Jinak pokud je spotřeba vyšší, než vyrábí grid tie, tak to funguje bez problému.


A proč by měl Axpert zvyšovat napětí, když nemá spotřebu, to snad zvyšuje napětí ten grig tie měnič a pak to Axpert odpojí, nějak mi to nesedí. :dontknow:

Třeba to dělají oba dva a zkouší, kdo dýl vydrží, jestli Axpert držet sinusovku, nebo grid tie dodávat. ;)
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1656
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod FRSO » čtv pro 21, 2017 7:37 pm

Měnič to určitě nedělá, nemá důvod, ten dává nastavené výstupní napětí aspoň Victron ano, ale měří si na výstupu napětí, které právě zvyšuje ten grid tie měnič a pak se nejspíš odpojí, dle mě by se Victron neodpojil a jelo by to v pohodě dál dle odběru z toho grid měniče.
FRSO
 
Příspěvky: 1104
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod gupa » čtv pro 21, 2017 8:28 pm

Má tedy Axpert od výrobce nastavení frekvence pro grid na výstupu nebo ne?
Jestli Vám pomáhají informace z mypower.cz jako mně podpořte ho třeba dobrovolnou rychlou QR platbou. Pro 50,-, 200,-, 500,- a 1000,- podporu stačí kliknout na částku. Já za poslední rok 1x 200,-, 1x 50,-
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1725
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod FRSO » čtv pro 21, 2017 8:33 pm

gupa píše:Má tedy Axpert od výrobce nastavení frekvence pro grid na výstupu nebo ne?

Pokud se umí zasíťovat a přisávat tak jo, ale dle mě tuto funkci nemá, je to jen něco jako UPS, však tady má spousta lidí ten měnič Axpert, tak se může vyjádřit.
FRSO
 
Příspěvky: 1104
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod abrams » čtv pro 21, 2017 8:56 pm

Zdravím ,

GTI potřebuje k činnosti AC napětí , nerozlišuje (je mu to jedno) zda-li je z DS (bezedná studna a napěťově tvrdá ) nebo z ňákýho pár kW-ovýho chcípáčka . Jeho cílem je přetlačit dostupný DC zdroj do AC výstupu - při malém odběru spotřebičů se onoho plného výkonu snaží docílit zvýšením napětí . Kompresor taky musí vyvinou vyšší tlak než je v pneumatice aby ji dofouknul :idea: .

Další věc co je nutné zmínit - pokud DC/AC měnič toleruje GTIčkem zvýšené napětí přes 230V AC , je to špatně páč toto přepětí může zničit napájené spotřebiče :shock: . Takže pokud DC/AC měnič na přepětí reaguje restartem AC výstupu , je to dobrý měnič .
Opakuji , GTI používat jen pokud je zaručena spotřeba spotřebičů výrazně nad max výkonem GTI . Zapnout GTI k měniči na trvalo a jít večer chrápat je pořádný nerozum hraničící s debilitou :evil: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2588
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod Botas » čtv pro 21, 2017 9:15 pm

Uz sem to tu nekde psal.
Me laicke zkusenosti mam akspert mks 2400 a na to jsem mel nejakou dobu pripojen gti s limitere tu kilovatovou verzi na jedny aku a vse slapalo celkem v pohode gti jelo axpert dodaval jen zanedbatelnych par vatu pokud bylo potreba jelo to spolu az do max vykonu.
Jedinej problem parkrat nastal pri max zatizeni a rychlem odpadnuti zateze.pak se mnenic hodil do chyby.pripisuji to tomu ze na skokove rychle snizeni odbjeru nestihlo gti limiter takrychle zareagovat a prece jen se neco snazilo vnutit axpertu a ten zareagoval tim ze se vypl po manualnim restartu vse ok.muselo se ale jednat treba o topna telesa a tak.gti bez limiteru bych mu asi necpal.
Botas
 
Příspěvky: 239
Registrován: pon pro 03, 2012 8:53 pm

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod emsi88 » pát pro 22, 2017 9:41 pm

Moc spekulujete, ved je to jednoduche. Je jedno ci GTI s limiterom alebo bez, ak je vecsi odber ako vyroba funguje dobre aj obycajny GTI, vyskusal som. Proste treba zabezpecit ten vyssi odber ako pise abrams, inak sa Axpert vypne a tak to ma byt, aby sa neznicili prepatim spotrebice.
2.7kWp Poly + GTI 2kW + Axpert 3kW 24V + 2x180Ah Varta olovo
Uživatelský avatar
emsi88
 
Příspěvky: 103
Registrován: pon čer 23, 2014 5:05 pm
Bydliště: SK-Vychod


Zpět na Axpert

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'