Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pát zář 21, 2018 9:19 pm


Grid tie a Axpert

Měniče Axpert

Grid tie a Axpert

Příspěvekod volente » úte pro 12, 2017 9:24 pm

Mám dotaz,jak se bude chovat Grid tie invertor zapojený v síti s Axpertem?
Co se bude dít při menším odběru než dodá Grid tie?
4x Solartec mono 180Wp + 12x Calyxo 70Wp amorf + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 12kWh Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 915
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 94

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod rva » stř pro 13, 2017 8:06 am

Už jsme to tu někde uváděli. Takže u mne postupně stoupá napětí až dosáhne úrovně, při které se Axpert odpojí. Tím dojde krátce k výpadku napájení a znovu naskočí Axpert, ke kterému se po chvíli přifázuje GridTie a vše se opakuje tak s 30s periodou.
Takovému stavu bych se snažil zabránit.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 880
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 71

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod ota » stř pro 13, 2017 9:16 am

Mě 230W Involar způsobil to, že se vyhodil AC jistič na Axpertu.
Axpert to přežil ale dlouhodobě bych to nezkoušel.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1299
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 192
 
  • 0


Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod volente » stř pro 13, 2017 5:49 pm

Já si to myslel, že to tak nějak bude. Díky.
4x Solartec mono 180Wp + 12x Calyxo 70Wp amorf + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 12kWh Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 915
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 94

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod emsi88 » čtv pro 21, 2017 2:16 pm

Tiez som skusal, axpert sa vypol, potom som hned vypol ja, viac som ho netrapil.
2.7kWp Poly + GTI 2kW + Axpert 3kW 24V + 2x180Ah Varta olovo
Uživatelský avatar
emsi88
 
Příspěvky: 103
Registrován: pon čer 23, 2014 5:05 pm
Bydliště: SK-Vychod
Reputation: 3

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod FRSO » čtv pro 21, 2017 3:35 pm

Zdravím, to je divné že to nejde, to by mělo jít se přifázovat ke každému sinus měniči, u Victronu není problém s přifázováním, jedině že by tam byla nějaká (vychytávka) v tom Grid tie měniči. :o
FRSO
 
Příspěvky: 752
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 31

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod kodl69 » čtv pro 21, 2017 4:16 pm

Jestli to není tím, že Akspert je HF a Victron LF, jestli se nepletu.
ostrov 3000Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2651
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 180

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod gupa » čtv pro 21, 2017 4:39 pm

Victron má cosi jako nastavení výkonu nebo odepnutí přes nastavitelnou frekvenci sítě za měniči, tz. pro gridy které se za měnič připojují. Má něco takového Axpert?
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1610
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod rva » čtv pro 21, 2017 4:58 pm

Ale tady je snad problém ten, že grid tie vyrábí více, než je spotřeba. A proto Axpert snižuje svou výrobu a zvyšuje výstupní napětí až k limitu, při kterém se odpojí a přestane generovat sinus pro grid tie. Jinak pokud je spotřeba vyšší, než vyrábí grid tie, tak to funguje bez problému.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 880
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 71

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod abrams » čtv pro 21, 2017 5:49 pm

Zdravím ,

rva píše:Ale tady je snad problém ten, že grid tie vyrábí více, než je spotřeba. A proto Axpert snižuje svou výrobu a zvyšuje výstupní napětí až k limitu, při kterém se odpojí a přestane generovat sinus pro grid tie. Jinak pokud je spotřeba vyšší, než vyrábí grid tie, tak to funguje bez problému.

přesně tak , GTI zvyšuje napětí aby mohl dodávat max co může , což u rozumných měničů spustí Output Over Volatge Protection :arrow: čímž GTI přijde o nosnou vlnu a spadne .
Připomáhat DC / AC měniči GTIčkem jen pokud je zaručeno spotřebování více jak 150% výkonu GTI :idea: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2257
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 233

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod FRSO » čtv pro 21, 2017 6:50 pm

rva píše:Ale tady je snad problém ten, že grid tie vyrábí více, než je spotřeba. A proto Axpert snižuje svou výrobu a zvyšuje výstupní napětí až k limitu, při kterém se odpojí a přestane generovat sinus pro grid tie. Jinak pokud je spotřeba vyšší, než vyrábí grid tie, tak to funguje bez problému.


A proč by měl Axpert zvyšovat napětí, když nemá spotřebu, to snad zvyšuje napětí ten grig tie měnič a pak to Axpert odpojí, nějak mi to nesedí. :dontknow:
FRSO
 
Příspěvky: 752
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 31

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod FRSO » čtv pro 21, 2017 6:57 pm

kodl69 píše:Jestli to není tím, že Akspert je HF a Victron LF, jestli se nepletu.

Ahoj kodl, to by neměl být problém, sinus jak sinus, mělo by fungovat stejně to přifázování.
FRSO
 
Příspěvky: 752
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 31

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod rva » čtv pro 21, 2017 7:10 pm

FRSO píše:
rva píše:Ale tady je snad problém ten, že grid tie vyrábí více, než je spotřeba. A proto Axpert snižuje svou výrobu a zvyšuje výstupní napětí až k limitu, při kterém se odpojí a přestane generovat sinus pro grid tie. Jinak pokud je spotřeba vyšší, než vyrábí grid tie, tak to funguje bez problému.


A proč by měl Axpert zvyšovat napětí, když nemá spotřebu, to snad zvyšuje napětí ten grig tie měnič a pak to Axpert odpojí, nějak mi to nesedí. :dontknow:

Třeba to dělají oba dva a zkouší, kdo dýl vydrží, jestli Axpert držet sinusovku, nebo grid tie dodávat. ;)
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 880
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 71

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod FRSO » čtv pro 21, 2017 7:37 pm

Měnič to určitě nedělá, nemá důvod, ten dává nastavené výstupní napětí aspoň Victron ano, ale měří si na výstupu napětí, které právě zvyšuje ten grid tie měnič a pak se nejspíš odpojí, dle mě by se Victron neodpojil a jelo by to v pohodě dál dle odběru z toho grid měniče.
FRSO
 
Příspěvky: 752
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 31

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod gupa » čtv pro 21, 2017 8:28 pm

Má tedy Axpert od výrobce nastavení frekvence pro grid na výstupu nebo ne?
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1610
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod FRSO » čtv pro 21, 2017 8:33 pm

gupa píše:Má tedy Axpert od výrobce nastavení frekvence pro grid na výstupu nebo ne?

Pokud se umí zasíťovat a přisávat tak jo, ale dle mě tuto funkci nemá, je to jen něco jako UPS, však tady má spousta lidí ten měnič Axpert, tak se může vyjádřit.
FRSO
 
Příspěvky: 752
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 31

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod abrams » čtv pro 21, 2017 8:56 pm

Zdravím ,

GTI potřebuje k činnosti AC napětí , nerozlišuje (je mu to jedno) zda-li je z DS (bezedná studna a napěťově tvrdá ) nebo z ňákýho pár kW-ovýho chcípáčka . Jeho cílem je přetlačit dostupný DC zdroj do AC výstupu - při malém odběru spotřebičů se onoho plného výkonu snaží docílit zvýšením napětí . Kompresor taky musí vyvinou vyšší tlak než je v pneumatice aby ji dofouknul :idea: .

Další věc co je nutné zmínit - pokud DC/AC měnič toleruje GTIčkem zvýšené napětí přes 230V AC , je to špatně páč toto přepětí může zničit napájené spotřebiče :shock: . Takže pokud DC/AC měnič na přepětí reaguje restartem AC výstupu , je to dobrý měnič .
Opakuji , GTI používat jen pokud je zaručena spotřeba spotřebičů výrazně nad max výkonem GTI . Zapnout GTI k měniči na trvalo a jít večer chrápat je pořádný nerozum hraničící s debilitou :evil: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2257
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 233

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod Botas » čtv pro 21, 2017 9:15 pm

Uz sem to tu nekde psal.
Me laicke zkusenosti mam akspert mks 2400 a na to jsem mel nejakou dobu pripojen gti s limitere tu kilovatovou verzi na jedny aku a vse slapalo celkem v pohode gti jelo axpert dodaval jen zanedbatelnych par vatu pokud bylo potreba jelo to spolu az do max vykonu.
Jedinej problem parkrat nastal pri max zatizeni a rychlem odpadnuti zateze.pak se mnenic hodil do chyby.pripisuji to tomu ze na skokove rychle snizeni odbjeru nestihlo gti limiter takrychle zareagovat a prece jen se neco snazilo vnutit axpertu a ten zareagoval tim ze se vypl po manualnim restartu vse ok.muselo se ale jednat treba o topna telesa a tak.gti bez limiteru bych mu asi necpal.
Botas
 
Příspěvky: 224
Registrován: pon pro 03, 2012 8:53 pm
Reputation: 9

Re: Grid tie a Axpert

Příspěvekod emsi88 » pát pro 22, 2017 9:41 pm

Moc spekulujete, ved je to jednoduche. Je jedno ci GTI s limiterom alebo bez, ak je vecsi odber ako vyroba funguje dobre aj obycajny GTI, vyskusal som. Proste treba zabezpecit ten vyssi odber ako pise abrams, inak sa Axpert vypne a tak to ma byt, aby sa neznicili prepatim spotrebice.
2.7kWp Poly + GTI 2kW + Axpert 3kW 24V + 2x180Ah Varta olovo
Uživatelský avatar
emsi88
 
Příspěvky: 103
Registrován: pon čer 23, 2014 5:05 pm
Bydliště: SK-Vychod
Reputation: 3


Zpět na Axpert

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'