Stránka 27 z 33

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: úte lis 26, 2019 10:25 pm
od kodl69
to kvako1: asi nemáš instalaci odpovídající dnešním normám. jenom pro info: plánovaný spotřebič nad 2kw samostatný obvod. I v jednopokojovým bytě je obvykle vývod pro: pračka, myčka, sušička, trouba, mikrovlnná trouba, sporák. a pak každejch 10 zásuvek samostatnej jistič. takže prakticky žádnej obyvatelnej prostor by neměl mít míň než 9 okruhů.
Norma dokonce předepisuje minimální počty zásuvek v místnostech, a i třeba na chodbě...
to Jahodovák: taky mám ten dojem. a to ještě není uzákoněná povinnost affd nebo jak se jmenujou ty "protiobloukový ochrany" - pro dřevostavby, ale podkroví je taky dřevostavba, a to, na rozdíl od chráničojističe za 500Kč, stojí cca 3kKč na okruh... Chráničojističe na jednotlivý okruhy jsou v Anglii standart už hromadu let, a nikomu to nepřijde divný...
To Vitek: jističochránič se prodává i v jednomodulové variantě, tvůj argument neobstojí...
A když se něco stane rodinnýmu příslušníkovi nebo návštěvě, tak u soudu taky ne... To je ta pseudosvoboda.

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: úte lis 26, 2019 11:29 pm
od youda
KubisKV,
je to presne jak pises. Pokud to dovoluje konstrukce menice tak technicky propojit nulaky lze, spravne by se ale mely prepinat. Vetsina lidi neprepina. Ja taky ne, z pohodlnosti.

Muj tip ohledne toho, ze ti obcas vypadne ficko: Chranic mas hned za Axpertem a vystup toho chranice pak mas privedenej na N mustek v podruznym rozvadeci, vid? A z toho samyho N mustku Axperta i krmis. Je to tak nejak?

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: úte lis 26, 2019 11:52 pm
od NOPARasito
KubisKV píše:
dumi píše:Hele ja nevim, driv se to tu resilo (propojit nebo.ne) a spousta lidi to propojeny ma. V cem je problem?


Já to mám propojený a problém je jen v tom, že při přepnutí axperta na DS, nebo z5 občas vybaví chránič v podružném rozvaděči. Některý axperty nemohli být propojený kvůli jejich vnitřnímu zapojení. Jiné tu Nulu vezmou jako by byla jejich vlastní a není problém. Pokud se dělá přepínač sítí, tak by měla být fáze i nula. Já přepínám axpertem a bez N.
Snad jsem nepobouřil mnoho elektromistrů a nedal návod nezkušeným na možný průser. Mluvím jen o svém zapojení.

Vypadnuti "ficka" by me osobne asi hodne s...lo, pac bych se nemohl hnout z domu, to by dle me nemelo delat ;-((((.

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: úte lis 26, 2019 11:56 pm
od mati
Muj tip ohledne toho, ze ti obcas vypadne ficko: Chranic mas hned za Axpertem a vystup toho chranice pak mas privedenej na N mustek v podruznym rozvadeci, vid? A z toho samyho N mustku Axperta i krmis. Je to tak nejak?[/quote]


To nebude tím , youdo . To by mu fíčko vybavovalo velmi často - stačilo by zapnout výkonný spotřebič připojený za fí a proudy by se v modrých rozdělily dle ohmova zákona a fí zareagovalo - 20mA - to je hned..

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: stř lis 27, 2019 12:06 am
od youda
Já bych přesto tipnul, že to tím bude, obzvláště když říká, že "nuláky má spojené":

Vnitřní relátko v Axpertovi, které přepíná bypass vs battery_mode, totiž nemá mezipolohu. Prostě najednou přepne L i N. Reálně se vždy jeden z těch kontaktů přepne o pár milisekund dřív, než ten druhý. Tudíž buď L nebo N během toho přepínání obchází fíčko přes "AC vstup" axperta. Pokud je ve chvíli přepínání zapnutý větší spotřebič, stačí fíčku na vybavení i těch pár milisekund.

Schválně si počkáme, třeba nám KubisKV namaluje schéma, jak to má zapojené.

PS: Když už někdo opravdu chce mít nuláky spojené (ačkoliv to fakt nedoporučuju), tak jediná možnost jak tam spolehlivě začlenit fíčko je tato:
chranic problem2.PNG

Pokud se při spojených nulácích fíčko nainstaluje kamkoliv jinam, tak to vždycky bude zlobit. Dokonce, ikdyž se namontuje před Axperta.

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: stř lis 27, 2019 1:08 pm
od KubisKV
Kolegové, akademici.
Mé vypadávání fíčka je z důvodu, že jsem prase. když jsem připojoval FVE do domovního rozvaděcě, měl jsem chránič na koupelnu a pračku. Před chránič jsem napojil axperta a víc se nestaral.
Vybavení chrániče je pouze tehdy, když axperta přepínám z BYPASSU, to není moc často a zatím jsem kroky k odstranění nečinil. Ale protože je hnusné počasí, možná to napravím. Docent Youda získává zlatého bludišťáka za odhalení :-)

Já osobně nejsem zastánce mít vše přes chránič, jak už nové normy žádají, ale základní prvky bezpečnosti schvaluji.

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: stř lis 27, 2019 1:35 pm
od youda
KubisKV píše:... je z důvodu, že jsem prase.

Vítej v klubu! Téměř každý velikán historie byl buď úchyl, psychopat, nebo aspoň prase.

Ještě si dovolím sadu intimních otázek, jelikož bych si rád doplnil znalosti:
  • Máš do všech příslušných svorek axperta zapojeno zelenožluté uzemnění, nebo jen do některých, nebo vůbec?
  • Ten chránič stále hlídá jen koupelnu a pračku, nebo jsi toho na něj navěsil už více?
  • Jaký typ Axperta je to konkrétně?
  • Můžeš si dát do podpisu odkaz na tvoji laboratoř, abych se furt dokola nemusel ptát na věci, které bych si tam mohl najít sám?

:P

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: stř lis 27, 2019 2:43 pm
od KubisKV
zemnění mám na přívodu do axperta a odvod jsem hodil pod šroub na obal.
Chránič hlídá koupelnu, pračku, myčku a sušičku.
Axpert VP 24V 3KW PF1 koupen zde na shopu.
PIP 2424GE- využívám zatím pouze na bojler.
Můžu, jen musím přijít na to jak.

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: stř lis 27, 2019 2:57 pm
od youda

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: stř lis 27, 2019 2:58 pm
od KubisKV
youda píše:Aha, díky.
Do podpisu takto: http://forum.mypower.cz/ucp.php?i=profile&mode=signature


OK, tak já to teda zkusím pane profesore. ;)

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: stř lis 27, 2019 3:14 pm
od youda
Paráda! Funguje to: máme přímé spojení do skoroostrova na Chebsku :P

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: stř lis 27, 2019 4:46 pm
od KubisKV
Náskok diky technice, pokrok nezastavíš. Jsem rád, že jsem zvládl tak složitou operaci a že se teď každý čtenář ujistí, jak mám svou ups zprasenou. Díky Youdo

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: stř lis 27, 2019 4:54 pm
od Vitek
KubisKV píše:Náskok diky technice, pokrok nezastavíš. Jsem rád, že jsem zvládl tak složitou operaci a že se teď každý čtenář ujistí, jak mám svou ups zprasenou. Díky Youdo

Nojo člověče, to si zase řekneme kdo to je ten kubis... jo to je ten s červenou střechou s panelama na všechny měry po třech :D

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: stř lis 27, 2019 10:03 pm
od KubisKV
jj ten s tou červenou střechou a republikou v ruce.

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: čtv lis 28, 2019 4:44 pm
od Kamil l
Dobrý den, jen takovy banalni dotaz kabely z baterii mate ukončeny jak do axperta? A jakou tloustku mate? Vlezou se tam nejaka lisovaci oka? Mám 50cya a ta se tam horko tezko vleze lisoval jsem ji z 50 na 35 a to tak tak ze vlezla ? Samotny 50cya se v axpertu na svorkach třepí a nejde tam dostat ... diky za info

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: čtv lis 28, 2019 4:48 pm
od Vitek
ahoj axpert baterie + a - CYA50mm2 na tom mam nalisovaný a zaletovaný kabelový oka 50 x 8mm ,
PV vstup mám 25mm2 ( vlezlo se bez třepení, ale odšmiknuto pár vláken) nedal jsem tam dutinku neměl sem 25mm2
ale ze mě si příklad neber....

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: čtv lis 28, 2019 4:59 pm
od diablo007
Malý detail a to že každý asi mluvíte o jiném axpertovi Vítek ma 5048MK a ten má úplně jiné terminály než třeba 3024msxe Kamil 48v myslím nemá

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: čtv lis 28, 2019 5:08 pm
od Kamil l
Axpert vm 3000w plus 1 24v

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: čtv lis 28, 2019 5:09 pm
od Kamil l
V obchode u mppsolaru me rikali ze mam dat lisovačky 6

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: čtv lis 28, 2019 5:15 pm
od Vitek
diablo007 píše:Malý detail a to že každý asi mluvíte o jiném axpertovi Vítek ma 5048MK a ten má úplně jiné terminály než třeba 3024msxe Kamil 48v myslím nemá

jasně jak jinak psal jsem příklad at si ze mě nebere příklad díky za upřesnění diablo!! :-)