Stránka 16 z 20

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: stř čer 19, 2019 9:19 am
od xmasin
lzahradil píše:Bylo by fajn když by to mělo možnost charge source priority a volbu OSO (only solár) jako tomu je u běžných Axpertu. Tuto možnost tam ale nevidím.

Jestli se nepletu, tak tohle nastavení je v sekci 16:
SbL: Solar energy for battery first UCB: Allow utility to charge battery (Default)
SbL: Solar energy for battery first UdC: Disallow utility to charge battery
SLb: Solar energy for load first UCb: Allow utility to charge battery
SLb: Solar energy for load first UdC: Disallow utilitytocharge battery,

Takže by mělo stačit nastavit druhou volbu a baterie by se z DS neměla dobíjet.

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: stř čer 19, 2019 12:09 pm
od lzahradil
Jj o tom vím. Ale to mi nejde přes watchpower na dálku nastavit. Hodí to chybu.
Vyzkouším to teda potom přes display

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: stř čer 19, 2019 2:45 pm
od nero
poradi nekdo?
zatim mam 12v system chtel bych prejit na 24v.
3x mono 290wp 37v 8a
1x poly 270wp 37v 8a
3x mono 195wp 37v 5a
1x epsolar 3215
1x epover 4210
3x 230ah olovo
1x 200ah olovo
2x 100ah lifepo
1x pj 3000
1x pj 5000
chtel bych koupit Kombi měnič Axpert VP 24V 3000W PF1 .pj nechcou utahnout ani 1500w. rozdeleno na 2vetve . jedna asi 800w a druha by mela vydrzet asi 2500w. nevim jak jeto s nabijenim axperta u lifepo baterii. jestli by to mohlo vyresit ty pj a nabijeni nabijeckama na olovo 20 a 30a.zatim poloostrov po zapadu a poklesu napeti baterii prepne na sit.

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: stř čer 19, 2019 3:03 pm
od josse
lzahradil píše:
josse píše:No jenže to má takovou malinkou vadu. Když nemá axpert AC IN negeneruje výstup ve fázi se sítí a tudíž připnutí chvíli trvá... Když má síť, tak i když jede z baterek, tak jede ve fázi a může přepnout kdykoliv, to je velká výhoda při přetížení prostě přepne kdykoliv to nastane. Nemusí se čekat až sepne stykač a opravu se fáze. Když není ve fázi, pak vypne, počká a pak zapne. Já mám sice staré axperty, ale tenhle princip je stejný. Takže zakázat síť, ale nechat ji připojenou, externí nabíječka řízená inteligentně a smířit se s malinko horší účinností... Přepínat spotřebič mezi měničem a sítí obyč přepínacím kontaktem...


To že připnutí chvíli trvá by v tomhle případě vůbec nevadilo. Jakmile dosáhneš u volby 12 k napětí pro přepnutí na ČEZ a sepne se DRY ( a tím se připne stykač s AC) tak axpert díky absenci AC na vstupu pojede stále z baterie až do napětí Cut-off. Mezi tím dojde k připnutí té DS, zfázování a pak bypass. K žádnému výpadku teda nedojde... V čem vidíš Josse problém?
Jistič je tolerantní k rozběhovým proudům motorů. Axpert nikoliv a v tento moment je to rozfázování problém. Žádný zdroj v PC ani v satelitu to nezvládne. Byl to strašný opruz od čerpadla vodárny. Od té doby mám dva paralelně, frekvenční měnič pro vodárnu, externí nabíjení a jsem maximálně spokojený. Nestávalo se to často, ale párkrát se to stalo. HDO mám do stykače jako předtím, ale nyní je na stykače napojeno 2-6 nabíječek podle ročního období a napětí.

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: čtv čer 20, 2019 10:36 pm
od lzahradil
xmasin píše:
lzahradil píše:Bylo by fajn když by to mělo možnost charge source priority a volbu OSO (only solár) jako tomu je u běžných Axpertu. Tuto možnost tam ale nevidím.

Jestli se nepletu, tak tohle nastavení je v sekci 16:
SbL: Solar energy for battery first UCB: Allow utility to charge battery (Default)
SbL: Solar energy for battery first UdC: Disallow utility to charge battery
SLb: Solar energy for load first UCb: Allow utility to charge battery
SLb: Solar energy for load first UdC: Disallow utilitytocharge battery,

Takže by mělo stačit nastavit druhou volbu a baterie by se z DS neměla dobíjet.


V menu 16 přes display volba SbL UdC nastavit jde. Bohužel to baterku z DS nabíjí pořád v případě že není výroba na soláru.

Nejspíš chce mít tenhle axpert baterii pořád plnou a tak ji dobíjí buďto ze soláru a nebo z DS.
Já bych to přirovnal k online UPS s podporou soláru na dobíjení.
Ale funkce invertoru pro ostrovní systém je teda jen v režimu SBU.
Režim SUB teda nebude vhodnej ani na zimu. Protože nepotřebuju aby mi to trvale drželo baterku ve floatu.

Režim SUB si dokážu představit ve dvou variantách.
1) na měnič připojit jen nějakou malou baterku aby byl spokojen že baterii má. Ta by byla z té DS i ihned dobitá. A pak by se přes den kdy bude svítit jen šetřilo tím co by solár vyrobil.

2) odpinat ten AC vstup na dobu kdy nebude slunce nějakým stykačem aby nedocházelo k tomu dobíjení.

Ono to ale smysl dává. V režimu SUB jede invertor stále z baterie a k nabíjení vedou 2 cesty. Solár nebo nabíječka z AC. Zde si vyberu v menu 16 co bude mít přednost v případě že budou obě cesty dostupné. Aby to fungovalo tak musí bejt baterie stále plná. Tím že se dobije tak teoreticky neodebírá žádný proud a funguje jen jako kondenzátor. Co si pak že zátěže vezmu to projde buďto ze soláru a nebo z DS.
To je celé ve funkci prisosavani. Takže pro nás nepoužitelné protože já baterii z DS večer nabíjet nechci.
To pojedu raději v módu SBU jako u Starého axperta a až baterie klesne tak ať se to přepne na bypass a jedu jen spotřebu do zátěže z DS. Baterie se mi dobijou zase ráno

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: ned čer 23, 2019 12:44 am
od lzahradil
Hlásím pokrok.
V menu 10 Operation logic je dobré nastavit volbu ECO.

Screenshot_20190623_012741.jpg


Defaultně je AUTomatika a problém je ten že měnič jede v módu ONLine. Takže trvale dobíjí baterii ať ze slunce nebo z DS.
Jakmile se to přepne do módu ECO tak z DS nenabíjí baterii a z DS pouští jen to co si beru na výstupu axperta.

Hodil jsem si před axperta PZEM-004T kterým loguju spotřebu na vstupu a to celé jsem si dal do grafu s hodnotou spotřeby kterou píše axpert na vystupu. Uvidíme co se nachytá za rozdíly během zítřka.

Aktuální stav je IN vs OUT 1:1 a vlastní spotřeba axperta jde z baterie (45W).

Tohle by mohl bejt dobrej stav na zimu.
Jedu z DS ale pokud mi dodají panely nějakou energii tak buďto dle nastavení v menu 16 dobíjí baterku a zbytek poníží spotřebu z DS, a nebo poníží spotřebu z DS a zbytek dobíjí baterku

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: ned čer 23, 2019 5:58 am
od rege
v starsich axpertoch eco mod znamenal ze znizil spotrebu ak nemal pripojenu zataz. tu je to ine? funguje eco mod aj so zatazou?

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: ned čer 23, 2019 9:04 am
od lzahradil
Graf jak to vypada hned po ranu kdy se zacinaji probouzet panely. Aktualne testujeme mod SUB v ECO modu.

graf.png


AC vstup a AC vystup je trochu zvlnene. Je to zpusobene chybou mereni mezi vstupem a vystupem kde vstup meri PZEM-004T a vystup meri primo Axpert. V detailu to poznat je, v celkovem grafu to poznat nebude.

DC spotreba je vystup z BMV-700 a meri to co jde Z a nebo DO baterie

Je zde zrejme ze nejprve zacina ze solaru pokrejvat vlastni spotrebu ktera je aktualne z baterie.

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: pon črc 08, 2019 10:03 pm
od diablo007
Takže potvrzeno 5048MG alias axpert VMIII má.pretoky změřené na oficiálním elektroměru od eon

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: úte črc 09, 2019 4:53 am
od lemra79
tak k tomu napis vic, je skoda si to nechavat pro sebe. ale urcite dik za info.

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: úte črc 09, 2019 6:40 am
od diablo007
Klasický starý mechanický elektroměr plomba a ofiko montaz. v dílně kde se ten týden nedělalo a pravidelně zapisování elektroměru na kterém se objevila kWh jen tak ze vzduchu. Kamarád zapisuje jen celé kWh takže to klidně je skok jen o pár 10w že to bylo na hraně ale ten skok tam je tím že to je starej elektroměr tak to má skok do plusu a nebude s tím mít zatím problém

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: úte črc 09, 2019 8:34 am
od jahodovák
diablo007 píše:Klasický starý mechanický elektroměr plomba a ofiko montaz. v dílně kde se ten týden nedělalo a pravidelně zapisování elektroměru na kterém se objevila kWh jen tak ze vzduchu. Kamarád zapisuje jen celé kWh takže to klidně je skok jen o pár 10w že to bylo na hraně ale ten skok tam je tím že to je starej elektroměr tak to má skok do plusu a nebude s tím mít zatím problém

nevím ale starý nechanický elektroměr bez brzdy při přetoku do sítě se točil obráceně a odčítal,ověřeno s připojením centrály .Slyšel jsem že každý elměr má vlastní spotřebu kterou i zapisuje...

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: úte črc 09, 2019 11:37 am
od diablo007
Byli dva druhy jeden odecital druhý spotřebu přičítal

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: úte črc 09, 2019 11:56 am
od youda
Diablo, neměl bys schéma, jak to je u toho kamaráda v dílně zapojené?
Jestli jsem tě pochopil správně, tak je to elektroměr v dílně, a na jeho výstupu jsou zapojeny nepoužívané stroje a pak taky PIP5048MG v režimu bypass+přicucávání? A co bylo na výstupu PIPa?

Ten PIP má přece taky vlastní spotřebu a ta bude větší, než nějaký chvilkový přetok.

Jsem zmaten.

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: úte črc 09, 2019 11:58 am
od mobilik
Sakra, a tak to dobre vizeralo. Ešte aj Kolarik píše ze je to bez pretokov.
Som zvedavý kedy si to tu všimne a prepise to.

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: pon črc 15, 2019 7:40 am
od kofilka
Používáte někdo u Axpert VM III battery equalization? Jestli jsem to pochopil správně tak je to něco jako desulfator, nebo se pletu?

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: pon črc 15, 2019 1:59 pm
od mobilik
Nie, equalizacia je vyrovnávanie napätí článkov olovené batérie. Mala by sa robiť 1x za 30 dní na vyššie napätie. :wink:

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: pon črc 15, 2019 2:36 pm
od rege
treba robit aj u gelovych Pb? alebo len pre flooded?

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: pon črc 15, 2019 2:41 pm
od dumi
Jen pro flooded. AGM a gel by nemel mit ani absorbci co vim. Protoze je nici.

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: sob črc 20, 2019 8:59 pm
od hurvayz
Je nějaký měnič, který mě vydrží? :lol: