Stránka 14 z 20

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: pát čer 14, 2019 9:17 am
od xmasin
O víkendu proběhne testování Axperta dle propozic výše, pokud jsou ještě nějaké nápady, co mám změřit, tak sem s nimi.

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: pát čer 14, 2019 10:41 am
od lzahradil
Já už ho mám také v autě. Dnes mi ho PPL předala. Už se těším až ho zapnu i když to bude ve finále v mém případě hodně složité a nákladné protože půjde o změnu z 24 na 48. Tzn zrušit obě autonomní elektrárny co u sebe mám a postavit z nich jednu. Takže spoustu profilů na střechu atd... Nu prostě od nuly

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: pát čer 14, 2019 1:56 pm
od lzahradil
IMG_20190614_143919.jpg


Zatím smrdí tou klasickou novotou. Doufám že nebude smrdět po spáleném křemíku :)

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: pát čer 14, 2019 2:00 pm
od xmasin
lzahradil píše:Já už ho mám také v autě. Dnes mi ho PPL předala. Už se těším až ho zapnu i když to bude ve finále v mém případě hodně složité a nákladné protože půjde o změnu z 24 na 48. Tzn zrušit obě autonomní elektrárny co u sebe mám a postavit z nich jednu. Takže spoustu profilů na střechu atd... Nu prostě od nuly

A to nejde jen přepojit stávající panely bez úpravy montáže? Nebo se budou přidávat další?

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: pát čer 14, 2019 2:33 pm
od diablo007
Pokud máš stringy do 150v i ve stávající montáží tak stačí jen dopojit

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: pát čer 14, 2019 2:57 pm
od macherko
Len si dobre pozri či je galvanicky oddelený

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: pát čer 14, 2019 3:28 pm
od lzahradil
Bohužel nejde. Na baráku mám sice dost panelů ale vedou do 5 regulátorů. (2x axpert, 3x epsolar 4215bn) a instalace probíhala stylem jak každej zná. Postupně se přidává. Takže teď vše komplet rozeberu a sundám i z druhé autonomní elektrárny která obsahuje 1x axpert a 2x Epsolar. Nainstaluju nové konstrukce Al tak aby byly panely v řadách jednotné a budu dělat stringy po 3S.
Ono to asi nejde moc dobře popsat. Výsledek by měla bejt jedna elektrarna na 48V s tím že baterie teď aktualne poskladam co dům dá a pak přejdu na pylontech a až bude potřeba tak se jen dopripoji paralelně další měnič případně další pylony.
To bude věcí na 24V :(

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: pát čer 14, 2019 6:15 pm
od lzahradil
Z těch co už MK mají v provozu. Máte propojen N vstup s N výstupem jako to mám u všech ostatních Axpertu? Přežije tenhle?
Ptám se proto že mám u každého axperta nyní 1-0-2 přepínač kde přepínám jen L v případě potřeby bypassovani celého měniče ať už z důvodu údržby nebo případné poruchy

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: pát čer 14, 2019 6:31 pm
od hurvayz
Cau, mam tu schematko od pana docenta Youdy. Tak jsen zapojil a vše OK

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: pát čer 14, 2019 7:02 pm
od diablo007
Kolik ti ten axpert utáhne hádám 5kw máš nějak ošetřeno aby se ti v baráku neseplo více jak 5kw? Uvědom si že ten axpert i když půjde do bypasu tak dá jen co dovolí jistič a většina lidí má 16A což je ve výsledku méně než dá axpert s prisosavani

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: pát čer 14, 2019 7:06 pm
od lzahradil
Jestli to čtu správně tak zde dochází i k přepínání N.
Pokud bych měl 4p přepínač pro 3f tak jo. Já mám ale současně jen 1p a přepínám jen L vodič. Z měniče je teda N vstup i výstup propojené na jedné svorkovnici.
Takhle by to určitě mělo bejt správně. Za měničem oddělená síť. Ale spoustu lidí to má zapojeno právě jak píšu tak mě zajímalo zda už to někdo vyzkoušel u MK.

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: pát čer 14, 2019 7:13 pm
od diablo007
Musel by jsi spojit 3f a 1f přepínač sítí určitě to fyzicky bude řešitelné spojit ovládací prvky a bude z toho 4 fázový přepínač

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: pát čer 14, 2019 9:03 pm
od Matess
diablo007 píše:Kolik ti ten axpert utáhne hádám 5kw máš nějak ošetřeno aby se ti v baráku neseplo více jak 5kw? Uvědom si že ten axpert i když půjde do bypasu tak dá jen co dovolí jistič a většina lidí má 16A což je ve výsledku méně než dá axpert s prisosavani


co mě říkal jeden známy, tak axpert se dá opravdu hodně přetížit a když nemá síť tak nepřepne na bypass. Takže nějaká drobná logika která připojí síť jen když jsou baterie vybiťejší asi není špatný nápad... Sám to otestované nemám. Používám je jen jako UPS.

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: pát čer 14, 2019 9:11 pm
od diablo007
Jde mi spíše o to že do axperta ti vede jedná fáze a z jedné fáze krmis komplet celý barák jelikož to za něm opět dopojujes zpět na 3 fáze tak by mě zajímal výkonnostní souběh co v baráku jede protože pokud máš do axperta přívod 5cx2,5 odjištěný 3f jisticem což by bylo špatně tak 16a jistič ti pustí necelé 4kw

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: ned čer 16, 2019 4:20 pm
od lzahradil
Tak jsem axperta zapojil. Při studeném startu jen z baterie kde na výstupu nic není zapojeno bere 70W.
Zkoušel jsem zda je měřitelné nějaké napětí mezi N na vstupu a N na výstupu. Není tam ani volt. Z čehož mi vyplívá že je možné nechat v rozvaděči N na stejném můstku a k ničemu by dojít nemělo. Že to bude stejné jako u ostatních Axpertu.
Nebo mám vyzkoušet ještě něco? Než to zkusím ;)

USER_SCOPED_TEMP_DATA_MSGR_PHOTO_FOR_UPLOAD_1560693102034.jpeg

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: ned čer 16, 2019 4:58 pm
od youda
Tak to je super zjištění!

Můžeš si to preventivně změřit ještě v jiných režimech, například v bypassu, nebo při nabíjení baterie z panelů. V Axpertovi je totiž relátko, které podle situace propojuje výstupní N+PE.

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: ned čer 16, 2019 5:12 pm
od lzahradil
Tak jsem asi první z tohohle fóra kdo si troufl to "vyzkoušet".

Světe div se. Nic neschořelo.
Tím mi to značně usnadnilo přepojování a tímto můj barák jede už z Kinga ;)

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: ned čer 16, 2019 6:39 pm
od youda
Propojene Nulaky potrebuji hlavne ti, kteri chteji mit moznost prepinat mezi FVE/DS jednotlive okruhy.

On je totiz rozdil nacpat do rozvodnice 12jednopolovych prepinacu, nebo dvoupolovych.

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: ned čer 16, 2019 6:55 pm
od diablo007
King má galvanicky spojený vstup a výstup nulaku nebo sem to blbě pochopil?

Re: Axpert

PříspěvekNapsal: ned čer 16, 2019 7:14 pm
od lzahradil
Rozebírat jsem ho nerozebíral. Ale mezi N na vstupu a N na výstupu není ani volt. U starých Axpertu tam napětí bylo ale přesto neodešel při propojení.
Zkoušel jsem i fáze proti N vstup a N výstup a bylo jedno na kterém N to bylo. Ještě to ale vyzkouším proměřit při nějaké zátěži a hlavně změřím spotřebu z AC pro různé režimy.
Zatím vím že bez připojené AC to bere z baterek na prázdno rovných 70W. Ale myslím že bude dost brát ten display. Vyzkouším ho odpojit zda se spotřeba nějak rapidně nezmenší.
Pokud to bez něj vůbec pojede když je na něm i zapínací tlačítko.
To vyzkouším až v noci. Až odejde rodina spát.. tím že jsem na to přepl barák tak se mi možnosti pokusů trochu zužují.