Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát črc 10, 2020 2:06 pm


Axpert

Měniče Axpert
PředchozíDalší

Re: Axpert

Příspěvekod shuty » ned kvě 17, 2020 5:09 pm

diablo007 píše:MK ma ten filtr s tak velkej na dirama že tím musí projít hromadu prachu dál koukal sem na to a je vidět bez problémů durch


mas pravdu. MK co som mal aj MSXE co mam teraz maju take iste riedke filtre. rozmyslam ci ho nenahradit napriklad filtrom pre vysavace, len ci sa potom neznizi prietok vzduchu a axpert sa bude prehrievat.
Uživatelský avatar
shuty
 
Příspěvky: 199
Registrován: ned úno 05, 2017 7:21 pm

Re: Axpert

Příspěvekod lemra79 » ned kvě 17, 2020 5:40 pm

Vitek píše:
lemra79 píše:jj, je v technickej, ale mam nonstop otevřenou ventilačku, ve dne by se upekl. V noci tam bude do 20 °C, ve dne o něco víc. Vsázim na to, že ty stroje mají jinak umístěný čidlo teploty, vzhledem k tomu, že RPi mají teplotu podobnou.

Teplota rpi je teplota v raspberry nema to nic spolecneho s menici. Ale urcite je potreba porovnavat hrusky s hruskama a ne 2 odlisne stridace



;) no samo, ale chtěl jsem tím naznačit, že teplota mého a tvého okolí bude podobná, když máme podobný stupně na RPi
Jinko 225 W / 6 kWp, PIP 5048 MG, li ion 350 Ah@58V, ICC@rpi3+ + emoncms
Uživatelský avatar
lemra79
 
Příspěvky: 220
Registrován: sob bře 09, 2019 5:30 pm
Bydliště: Orlickoústecko

Re: Axpert

Příspěvekod rasto1 » ned kvě 17, 2020 5:49 pm

Mozes este skusit filtracnu tkaninu, co sa pouziva na rekuperacie.
Kupis to na m2 a nastrihad na pozadovany rozmer
pricom to budes len vymienat a nemusis sa s tym trtosit s cistenim.
7425Wp-J, 4125Wp-Z - SUN275-60P; Li-ion 38kWh CATL; zatial vsetko v garazi :-)
rasto1
 
Příspěvky: 332
Registrován: pon lis 11, 2019 2:48 pm

Re: Axpert

Příspěvekod Tom_007 » pon kvě 18, 2020 1:06 pm

Jelikož mám experta umístěného v garáži, kde je možnost zvýšené prašnosti, tak o této filtraci taky uvažuji. Uvažoval jsem ještě, že bych na boky našrouboval nějaké stříšky z plechu, aby zabránily aspoň viřívému prachu. Což by asi trochu zpomalilo proudění vzduchu. Nevím, jaké přesně tam budou teploty, ale zkusím nejspíš vymyslet něco s tou filtrační tkaninou. Minimálně natáhnout silonku by tam chtělo. Až postoupím, dám sem třeba foto nebo kdyby někdo něco takového měl.
2x poly 260W=520W; Epsolar 40A; Epsolar 20A; Kombiměnič Axpert PF1 24V/2000W; 24/12V systém.
Tom_007
 
Příspěvky: 31
Registrován: stř črc 20, 2016 3:38 pm

Re: Axpert King a uzemění

Příspěvekod xmasin » ned kvě 24, 2020 9:16 am

Testuju Axpert King s přepínačem sítí a zjistil jsem, že pokud mám na Axperta připojené jen okruhy, které jsou na něm trvale, tak je vše v pořádku. Okruhy jsou připojené přes 30mA chránič a mají zem z Axperta. Problém nastane, když pomocí přepínače sítí připojím i okruhy, které normálně jedou na DS a tudíž mají zem z DS, tak ihned po přepnutí vypadne chránič na výstupu z Axperta, přičemž přepínám jak fázi tak nulu. Neřešil někdo podobný problém? Začínám mit pocit, že ta zem z Axperta (je vyvedená jen na krytu) je pouze pro uzavření poruchové smyčky při průrazu izolace, aby vybavil jistič do zkratu. U předchozího Axperta (PWM s přepínáním) jsem tenhle problém neměl.
xmasin
 
Příspěvky: 1362
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Axpert

Příspěvekod kodl69 » ned kvě 24, 2020 9:23 am

spíš by to chtělo schéma, a případně měření izolačních stavů, jestli někde nedochází k "blízkému setkání třetího druhu" tj zelenožlutej s modrým drátem za chráničem...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x Auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4626
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Axpert

Příspěvekod camel1cz » ned kvě 24, 2020 10:06 am

Nebo to dělá to relátko, které někdy rozpíná výstupní N od PE... řeším stejnou situaci na stejném axpertu, ale zatím teoreticky (ještě sem neuhnal pokrývače na instalaci panelů).

Můj plán je, připojit IN axperta na síť mimo fíčko, címž by se měla vyřešit ta potřeba odpínání vnitřního relé a pak bych chtěl spojit všechny IN i OUT PE s N dohromady a až za axpertem zapojit fíčko.
Manuální přepínání okruhů mezi čistou sítí a axpertem chci dělat v místě za axpertem a před fičkem a přepínat jen L a N... PE bude všude propojené. Nějak se mi nelíbí přepínání PE. Má to akorát nevýhodu, že ty přepínatelné okruhy musí mít svůj proudový chránič.

Samozřejmě to neberte jako návod, tohle zapojení nemám ověřené a je nutné ho pečlivě otestovat!
camel1cz
 
Příspěvky: 567
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm

Re: Axpert King a uzemění

Příspěvekod Vitek » ned kvě 24, 2020 10:06 am

xmasin píše:Testuju Axpert King s přepínačem sítí a zjistil jsem, že pokud mám na Axperta připojené jen okruhy, které jsou na něm trvale, tak je vše v pořádku. Okruhy jsou připojené přes 30mA chránič a mají zem z Axperta. Problém nastane, když pomocí přepínače sítí připojím i okruhy, které normálně jedou na DS a tudíž mají zem z DS, tak ihned po přepnutí vypadne chránič na výstupu z Axperta, přičemž přepínám jak fázi tak nulu. Neřešil někdo podobný problém? Začínám mit pocit, že ta zem z Axperta (je vyvedená jen na krytu) je pouze pro uzavření poruchové smyčky při průrazu izolace, aby vybavil jistič do zkratu. U předchozího Axperta (PWM s přepínáním) jsem tenhle problém neměl.

čau chová se mi to stejně.... mám něco trvale na DS, a když přepnu okruhy z DS ( přepinatelne přes hager přepínač včetně nuly, chránič vybaví.

Je to asi tim že mám několik elektronickejch zdroju typu UPS a PC, a tam je to částečně přes vstupní filtr spojene uvnitř těch zařízení. naučil sem se s tim žít. to jedno přepnutí za zimu je zároven zkouška funkčnosti FI
Jinko 14.2 kWp,3xPIP5048mk,GBO, Pb 625 Ah, BMV 712, Fangpusun 60A
https://pvoutput.org/list.jsp?id=81146&sid=71915
https://emoncms.org/dashboard/view?id=56971
Vitek
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Axpert King a uzemění

Příspěvekod xmasin » ned kvě 24, 2020 10:07 am

kodl69 píše:spíš by to chtělo schéma, a případně měření izolačních stavů, jestli někde nedochází k "blízkému setkání třetího druhu" tj zelenožlutej s modrým drátem za chráničem...

Budu to muset projít, z hlavy teď schéma nedám a nejsem v místě instalace.
Naposledy upravil xmasin dne ned kvě 24, 2020 10:46 am, celkově upraveno 1
xmasin
 
Příspěvky: 1362
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Axpert King a uzemění

Příspěvekod xmasin » ned kvě 24, 2020 10:10 am

camel1cz píše:Nebo to dělá to relátko, které někdy rozpíná výstupní N od PE... řeším stejnou situaci na stejném axpertu, ale zatím teoreticky (ještě sem neuhnal pokrývače na instalaci panelů).

Můj plán je, připojit IN axperta na síť mimo fíčko, címž by se měla vyřešit ta potřeba odpínání vnitřního relé a pak bych chtěl spojit všechny IN i OUT PE s N dohromady a až za axpertem zapojit fíčko.
Manuální přepínání okruhů mezi čistou sítí a axpertem chci dělat v místě za axpertem a před fičkem a přepínat jen L a N... PE bude všude propojené. Nějak se mi nelíbí přepínání PE. Má to akorát nevýhodu, že ty přepínatelné okruhy musí mít svůj proudový chránič.

Samozřejmě to neberte jako návod, tohle zapojení nemám ověřené a je nutné ho pečlivě otestovat!

To je přesně to, čeho se bojím.
Já mám Axperta připojeného před centrálním chráničem celého domu (300mA), protože jsem zjistil, že ve vypnutém stavu má spojený vstupní PE a výstupní PE a N. Teď ještě potřebuju zjistit, jak to má v zapnutém stavu.
Naposledy upravil xmasin dne ned kvě 24, 2020 10:46 am, celkově upraveno 1
xmasin
 
Příspěvky: 1362
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Axpert King a uzemění

Příspěvekod Kostěj » ned kvě 24, 2020 10:11 am

xmasin píše:přičemž přepínám jak fázi tak nulu. Neřešil někdo podobný problém?

Jednoduchý test: Odpojit tu větev (pokud nemá přepínač střední polohu, tak podložit kontakty) a přes žárovku 230V (25-100W) připojit na modrý drát odpojené větve 230V z distribuce. Žárovka se nesmí rozsvítit, modrá musí "být ve vzduchu".
Kostěj
 
Příspěvky: 118
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm

Re: Axpert King a uzemění

Příspěvekod xmasin » ned kvě 24, 2020 10:12 am

Vitek píše:čau chová se mi to stejně.... mám něco trvale na DS, a když přepnu okruhy z DS ( přepinatelne přes hager přepínač včetně nuly, chránič vybaví.

Je to asi tim že mám několik elektronickejch zdroju typu UPS a PC, a tam je to částečně přes vstupní filtr spojene uvnitř těch zařízení. naučil sem se s tim žít. to jedno přepnutí za zimu je zároven zkouška funkčnosti FI

Jenže mě ten chránič vybavuje trvale.
xmasin
 
Příspěvky: 1362
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Axpert

Příspěvekod Vitek » ned kvě 24, 2020 10:19 am

pak tam máš něco někde špatně a spojene N a PE na jednom ze spotřebičů a nebo v některé zásuvce...
Jinko 14.2 kWp,3xPIP5048mk,GBO, Pb 625 Ah, BMV 712, Fangpusun 60A
https://pvoutput.org/list.jsp?id=81146&sid=71915
https://emoncms.org/dashboard/view?id=56971
Vitek
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

Re: Axpert King a uzemění

Příspěvekod xmasin » ned kvě 24, 2020 10:34 am

Vitek píše:pak tam máš něco někde špatně a spojene N a PE na jednom ze spotřebičů a nebo v některé zásuvce...

Ale proč potom nevybavují chrániče, když jedou okruhy na síť? Zkusim udělat nějaké schéma, ať se bavíme konkrétně.
xmasin
 
Příspěvky: 1362
Registrován: čtv čer 28, 2012 8:45 pm

Re: Axpert

Příspěvekod hurvayz » ned kvě 31, 2020 11:25 am

Napíšu zde jeden poznatek, třeba se bude někomu hodit:
Verze PIP MK. Řešil jsem, proc me nevybavuje chranic za pipem. Zjisteno zem/nula okolo 50V. Dumal jsem jak je mozne, ze kdyz pripojim DS na vstup pipu, po cvaknuti rele je vse ok. Rozborkou zjisteno, ze pip po privedeni DS propojuje N/DS a N/Invertor. Po vypnuti DS propoji N/Inv a zem svorku menice, kde mame privedenou PE. Cinani udelali propoj Zem(šasi)/relé jednim pitomým šroubkem i když jinde jsou fastony a tady byla potíž. Šroub neměl dobry spoj. Stacilo ocistit a dotahnout. Propojenim N/DS a N/Inv se nic nestane v zadnem rezimu, logicky ani nemůže. Pořad je to ta stejna N defakto Zem.
Jeste bych doplnil, ze chyba byla na moji strane, pri montazi desky kdysi davno. Spatne jsem ten sroubek dotahl. Kazdopadne ja bych udelal ten propoj taky na faston.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
hurvayz
 
Příspěvky: 763
Registrován: čtv bře 20, 2014 9:17 pm

Re: Axpert

Příspěvekod kodl69 » ned kvě 31, 2020 8:33 pm

Z podobnýho aksperta jsem si kousek desky metodou "gheto style" odřízl jako výstupní filtr pro svůj bastl, a zrovna těch šroubků jsem si všiml, dokonce jsou dva, jeden je pro to relé a varistor od N, a druhej je pro varistor od přívodu L ze sítě...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x Auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Ex Powerjack 8kW (momentálně samodomo cca 6kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4626
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Axpert

Příspěvekod youda » pon čer 01, 2020 11:28 am

hurvayz píše:Napíšu zde jeden poznatek, třeba se bude někomu hodit:
Verze PIP MK. Řešil jsem, proc me nevybavuje chranic za pipem. Zjisteno zem/nula okolo 50V. Dumal jsem jak je mozne, ze kdyz pripojim DS na vstup pipu, po cvaknuti rele je vse ok. Rozborkou zjisteno, ze pip po privedeni DS propojuje N/DS a N/Invertor. Po vypnuti DS propoji N/Inv a zem svorku menice, kde mame privedenou PE. Cinani udelali propoj Zem(šasi)/relé jednim pitomým šroubkem i když jinde jsou fastony a tady byla potíž. Šroub neměl dobry spoj. Stacilo ocistit a dotahnout. Propojenim N/DS a N/Inv se nic nestane v zadnem rezimu, logicky ani nemůže. Pořad je to ta stejna N defakto Zem.
Jeste bych doplnil, ze chyba byla na moji strane, pri montazi desky kdysi davno. Spatne jsem ten sroubek dotahl. Kazdopadne ja bych udelal ten propoj taky na faston.


Přátelé,
kolega Hurvayz je zbytečně skromný a nepochlubil se, že nám k tomu natočil i instruktážní video. Popisuje, co vše je připojeno přes fastony, a co naopak konstruktér Axperta vyřešil šroubkem přes základní desku.

Nutno pustit ze zvukem:
https://youtu.be/N7FjD8NIIas
thmbnl.png

PS: Když jsem to video viděl poprvé, trochu mi připomnělo legendární nahrávku: "Oprava traktoru Lakatoš".
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: http://youda.mypower.cz
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 2689
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm

Re: Axpert

Příspěvekod NOPARasito » pon čer 01, 2020 12:09 pm

To mi neco pripomina :yes:
https://youtu.be/TgJn0JhlKis
Uživatelský avatar
NOPARasito
 
Příspěvky: 2105
Registrován: stř črc 18, 2018 11:14 pm
Bydliště: Vidím na Pálavu a komíny Dukovan

Re: Axpert

Příspěvekod Tom_007 » čtv čer 04, 2020 8:47 pm

Chlapi, určitě se už to tady řešilo, tak nepotřebuji dlouhou slohovou práci, jen trochu popopichnout. Jak máte vyřešeno automatické zapinaní a vypinaní měniče PF1? Defakto by mi stačilo na noc vypnout a ráno zapnout. Napadlo mě akorát použít časovač, který má zvlášť svorky na spinání a propojit to s vypínačem na měniči. Je ještě nějaké jiné řešení? Jaké je na vypínači napětí?
2x poly 260W=520W; Epsolar 40A; Epsolar 20A; Kombiměnič Axpert PF1 24V/2000W; 24/12V systém.
Tom_007
 
Příspěvky: 31
Registrován: stř črc 20, 2016 3:38 pm

Re: Axpert

Příspěvekod Vitek » čtv čer 04, 2020 8:58 pm

Tom_007 píše:Chlapi, určitě se už to tady řešilo, tak nepotřebuji dlouhou slohovou práci, jen trochu popopichnout. Jak máte vyřešeno automatické zapinaní a vypinaní měniče PF1? Defakto by mi stačilo na noc vypnout a ráno zapnout. Napadlo mě akorát použít časovač, který má zvlášť svorky na spinání a propojit to s vypínačem na měniči. Je ještě nějaké jiné řešení? Jaké je na vypínači napětí?


čau spínám to externím relé - z nadřazené regulace. v noci jede jeden měnič, přes den jeddou 2, po ránu se přifázuje a po západu vypne.
pokud v noci tahám víc než 4,5 kW po dobu 5 minut vyplý měnič zapne automaticky a pomuže tomu chudáčkovi který musí pořádně makat.


Pokud máš single měnič, tak kolega hurvayz zapíná a vypíná dle spínacích hodin.

můj patentovaný postup jsem sdílel s hurvayzem který to realizoval jako první oficiální tvor - testovací režim.

stačí na pochopení?
Jinko 14.2 kWp,3xPIP5048mk,GBO, Pb 625 Ah, BMV 712, Fangpusun 60A
https://pvoutput.org/list.jsp?id=81146&sid=71915
https://emoncms.org/dashboard/view?id=56971
Vitek
 
Příspěvky: 1082
Registrován: pát bře 15, 2019 7:44 am

PředchozíDalší

Zpět na Axpert

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'