Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte lis 19, 2019 1:32 am


měnič UPS Axpert

Měniče Axpert
PředchozíDalší

Re: měnič UPS Axpert

Příspěvekod JonasPP » pon bře 06, 2017 9:21 pm

Tak pre zopakovanie.Mam axperta MKS Plus 3000VA na 48v.Na prazdno som mu dneska nameral spotrebu 0,65A pri 54,68v teda 35,8W .Neviem či je to vela,alebo malo,ale za deň sa toho dosť nazbiera.Otestoval som na nom pulznu spotrebu 1000W v pulzoch zhruba 3-11 za sekundu.Menič to skvelo zvladol.
Mix solarok - 4,9kWp papierovo -3,5kW skutočnych;
48v-Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -8kWh
24v-PCM 80A;PJ 5kW;NiCd -8kWh
12v-10A PWM;sin~300W;PB 300Wh
Uživatelský avatar
JonasPP
 
Příspěvky: 743
Registrován: pon srp 31, 2015 10:36 am
Bydliště: Okolie Popradu SR

Re: měnič UPS Axpert

Příspěvekod mobilik » úte bře 07, 2017 6:18 am

Volente nie nevicitas z neho nic. Jedine ked ho pripojis na PC a nechas logovat. :wink:

Odoslané z Lenovo P2a42 pomocou Tapatalku
mobilik
 
Příspěvky: 2033
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: měnič UPS Axpert

Příspěvekod peater » pon kvě 08, 2017 3:51 pm

Ahoj, mám dotaz máte někdo zkušenost s těmito měniči ?

http://www.ebay.com/itm/142345153424?_t ... EBIDX%3AIT

http://www.ebay.com/itm/142345147796?_t ... EBIDX%3AIT

jedná se mě o to, jestli přisosávají postupně ze sítě, pokud nestihají panely. Jako Infinisolar.
7000Wp, 48v, 2x Pip-5048 MK pro každou fázi, Li-ion 300Ah, ICC monitoring
https://emoncms.org/dashboard/view&id=55252
Uživatelský avatar
peater
 
Příspěvky: 229
Registrován: pát bře 20, 2015 9:25 pm

Re: měnič UPS Axpert

Příspěvekod mobilik » pon kvě 08, 2017 9:17 pm

Urcite nie. Bude to klasicky axpert akurat z 500V solar vstupom. :wink: co si myslim je velky krok vpred.

Odoslané z Lenovo P2a42 pomocou Tapatalku
mobilik
 
Příspěvky: 2033
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)

Re: měnič UPS Axpert

Příspěvekod volente » pon kvě 08, 2017 10:09 pm

Taky bych měl dotaz na Axperta.
Zapojení dvou měničů PIP 2424 na dvě fáze se společnou nulou.
Podle mě by neměl být problém pokud bude připojena síť. Ale co nastane když síť vypadne?
Zná někdo odpověď? Někdo to zkusil?
Beru to tak že je kmitočet synchronizován se sítí, v okamžiku kdy vypadne je to jedno, měnič si jede na vlastním kmitočtu. Když se síť znovu připojí, měnič se znovu synchronizuje a teprve potom je schopen se přepnout. Ale pokud síť nebude a budou pracovat dva měniče ve dvou fázích bez připojené sítě?
Poradí někdo?
4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 1890
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: měnič UPS Axpert

Příspěvekod mati » úte kvě 09, 2017 7:15 pm

volente píše:Taky bych měl dotaz na Axperta.
Zapojení dvou měničů PIP 2424 na dvě fáze se společnou nulou.
Podle mě by neměl být problém pokud bude připojena síť. Ale co nastane když síť vypadne?
Zná někdo odpověď? Někdo to zkusil?
Beru to tak že je kmitočet synchronizován se sítí, v okamžiku kdy vypadne je to jedno, měnič si jede na vlastním kmitočtu. Když se síť znovu připojí, měnič se znovu synchronizuje a teprve potom je schopen se přepnout. Ale pokud síť nebude a budou pracovat dva měniče ve dvou fázích bez připojené sítě?
Poradí někdo?


Pokud dotazu dobře rozumím: při výpadku sítě se nestane vlastně vůbec nic zásadního ( v provozu dva měniče - dvě fáze - spotřebiče na fázovém napětí 230V ) - každý měnič pojede na 50Hz ( co mám vysledováno docela frekvenci drží ) . Ale rozjede se úhel - tzn. mezi fázemi měničů již "nebude" 400V - ale to v případě jednofázové zátěže nevadí ( jednofázových spotřebičů )..
2x 230Wp Schutten , 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp , ETracer TR-2215 BN, Victron SmartSolar MPPT 150/35 Axpert MKS2400WPlus , OPzV 350Ah 24V, 2x200Ah 24V Winston LiFePo4
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 165
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: měnič UPS Axpert

Příspěvekod ota » úte kvě 09, 2017 8:51 pm

No a co Axperta ošálit tím, že se do něj pustí napětí z malého 3f generátorku, který má správný sled a úhel mezi fázemi. Na to aby se sfázoval potřebuje ze sítě pár W.
A nebo pořídit 3F sestavu Axpertů, ta už fázový posun mezi jednotlivými měniči bude umět.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1716
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko

Re: měnič UPS Axpert

Příspěvekod mati » úte kvě 09, 2017 9:02 pm

ota píše:No a co Axperta ošálit tím, že se do něj pustí napětí z malého 3f generátorku, který má správný sled a úhel mezi fázemi. Na to aby se sfázoval potřebuje ze sítě pár W.
A nebo pořídit 3F sestavu Axpertů, ta už fázový posun mezi jednotlivými měniči bude umět.


3-fázová varianta Akspertů pro souměrné třífazové napájení je jasná volba , ale rozebíral jsme dvoufázový systém s jednofázovými spotřebiči. Je otázka , co by uměly ( nebo dělaly )dva Aksperty se synchro kabelovým propojením..
2x 230Wp Schutten , 10x NexPower 145Wp ,2x Solyndra 200Wp , ETracer TR-2215 BN, Victron SmartSolar MPPT 150/35 Axpert MKS2400WPlus , OPzV 350Ah 24V, 2x200Ah 24V Winston LiFePo4
Uživatelský avatar
mati
 
Příspěvky: 165
Registrován: ned bře 03, 2013 12:11 pm
Bydliště: Paka - city

Re: měnič UPS Axpert

Příspěvekod volente » stř kvě 10, 2017 12:26 am

Děkuji za vyjádření, nebyl jsem si jist právě tím fázovým posunem. Mě to samozřejmě vadit nebude, spotřebiče budou pouze na 230V, ale aby to nevadilo některému s Axpertů.
4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 1890
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: měnič UPS Axpert

Příspěvekod volente » stř čer 07, 2017 8:51 pm

Vážení kolegové Axperťáci,
dnes ráno jsem měl nepříjemné probuzeni. Nešel proud, mrknu na měnič, červená kontrolka a chybové hlášení "55". Průnik DC napětí na AC výstup.
Po odpojení od panelů a baterie a znovu připojení se bez problémů rozběhl.
Nemáte někdo zkušenost co tuhle chybu mohlo způsobit?
Ještě dodám že v inkriminovanou dobu byl měnič přepnutý na DS.
Díky
4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 1890
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: měnič UPS Axpert

Příspěvekod lzahradil » stř čer 07, 2017 11:40 pm

volente píše:Vážení kolegové Axperťáci,
dnes ráno jsem měl nepříjemné probuzeni. Nešel proud, mrknu na měnič, červená kontrolka a chybové hlášení "55". Průnik DC napětí na AC výstup.
Po odpojení od panelů a baterie a znovu připojení se bez problémů rozběhl.
Nemáte někdo zkušenost co tuhle chybu mohlo způsobit?
Ještě dodám že v inkriminovanou dobu byl měnič přepnutý na DS.
Díky



Jestli se jedna o MSXE tak chybu 55 dle manualnu zpusobuje nevyvazene napeti na vystupu. Co si pod tim ale predstavit ? Mohlo dojit ke zkratu apod??
Muj MSXE naopak neustale padal do chyby 08. Dle manualnu se jedna o vadu a mel bych jej reklamovat.
Mam vyzkouseno, ze tahle chyba se objevi pri nabijeni baterek ze slunce kdy napeti preleze hodnotu napeti baterie cca 31V. Proc? kdyz menic ma dle manualu jeste rezervu a umi vic.
Muzete to nekdo s nicd vyzkouset ? Nastavit max nabijeci napeti a zda take spadne do chyboveho stavu i kdyz by to mel zvladnout ?
Pokud by to nekomu nedelalo, tak bych ho teda asi reklamoval.
Dalsi nesvar MSXE v mem pripade je flickering v podobe neustaleho blikani svetel.
Druhej Axpert co mam je jeste podstivec MFA a ten nic takoveho nedela. Slape jak hodinky, jen zase nezvlada takove napeti pro nicd a proto jsem kupoval jeste MSXE.
FVE 5,84kWp [10x Scheuten 210Wp, 6x ShuttenPoly 260Wp@Axpert MSXE 2400W, 4x Kyocera 140Wp@EPSolar 4215BN(1), 2x EinnovaSolarline 270Wp@EPSolar 4215BN(2), 4x EinnovaSolarline 270Wp@Axpert MKS 2400W Plus], NiCd 800Ah@24V + LiFePO4 200Ah@24V
lzahradil
 
Příspěvky: 326
Registrován: sob dub 11, 2015 1:28 am
Bydliště: CZ

Re: měnič UPS Axpert

Příspěvekod volente » čtv čer 08, 2017 4:38 pm

Tak to udělal znovu, na vině je patrně kybosuv vytěžovač který kmitá a měnič to asi nedokáže dorovnávat.
4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 1890
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: měnič UPS Axpert

Příspěvekod lzahradil » čtv čer 08, 2017 4:42 pm

volente píše:Tak to udělal znovu, na vině je patrně kybosuv vytěžovač který kmitá a měnič to asi nedokáže dorovnávat.


me to s vytezovacem naopak funguje dobre a diky nemu mi nespadne do chyby o ktere jsem psal v predchozi zprave.
Jen blikaj urcite typy zarovek. Mam na to napojen 2kW boiler.
Mohl bys vyzkouset nastavit maximalni napeti pro nabijeni co msxe zvladne ? Zajima me zda budes mit stejnou chybu jako ja. Nevim kdo tu ma jeste nesmrtelne NiCd a msxe abych mu napsal.
FVE 5,84kWp [10x Scheuten 210Wp, 6x ShuttenPoly 260Wp@Axpert MSXE 2400W, 4x Kyocera 140Wp@EPSolar 4215BN(1), 2x EinnovaSolarline 270Wp@EPSolar 4215BN(2), 4x EinnovaSolarline 270Wp@Axpert MKS 2400W Plus], NiCd 800Ah@24V + LiFePO4 200Ah@24V
lzahradil
 
Příspěvky: 326
Registrován: sob dub 11, 2015 1:28 am
Bydliště: CZ

Re: měnič UPS Axpert

Příspěvekod tomas » čtv čer 08, 2017 5:17 pm

Na tyto měniče bez LF traf bych dával spíše fázovou regulaci s filtrem, je to taková jemnější regulace a bez blikání světel.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1871
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: měnič UPS Axpert

Příspěvekod kodl69 » čtv čer 08, 2017 5:32 pm

možná to SSR spíná pořád stejnou půlvnu AC a tím dojde k "rozvážení" sinusovky nějakým DC napětím při velké četnosti spínání a rozpínání. Zkusil bych do vytěžovače dát k TL431 kondenzátor pro zpomalení spínání - rozpínání a mohl by být klid.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4069
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: měnič UPS Axpert

Příspěvekod ferdinand » čtv čer 08, 2017 8:28 pm

Před týdnem se mi stalo to samé.Bylo to tím kybosovým vytěžovačem. Mám je zapojený tři za sebou a když jsou kousek od sebe tak se to rozkmitá a měnič vyhodí tu chybu 55 ale když jim dám větší rozestup tak je to OK. Mám klasický axpert mks 4000w. :)
ferdinand
 
Příspěvky: 25
Registrován: úte dub 19, 2016 9:37 am

Re: měnič UPS Axpert

Příspěvekod volente » čtv čer 08, 2017 9:04 pm

Tak vyzkoušeno, je to vytěžovač.
Při malém výkonu z panelů sepne termostat bojler, vytěžovač se snaží aspoň něco dodat, výkon malý, začne blikat i klasická zářivka, kmitočet spínání je nízký a za pár minut se měnič vypne.
Kdyby měl někdo nepotřebný modified sine měnič 24V aspoň 1600W tak bych prosil o nabídku ceny.
Vytěžovač by si žil svým životem a byl by klid.
4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 1890
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: měnič UPS Axpert

Příspěvekod vim » pát čer 09, 2017 8:48 am

tomas píše:Na tyto měniče bez LF traf bych dával spíše fázovou regulaci s filtrem, je to taková jemnější regulace a bez blikání světel.


Ano. Každé fázové řízení je potřeba z principu opatřit odrušovacím fitrem. Jeden fázově řízený vytěžovač je zde.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
vim
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned kvě 26, 2013 7:14 pm

Re: měnič UPS Axpert

Příspěvekod cz7jfm » pát čer 09, 2017 8:50 am

lzahradil píše:Dalsi nesvar MSXE v mem pripade je flickering v podobe neustaleho blikani svetel.
Druhej Axpert co mam je jeste podstivec MFA a ten nic takoveho nedela. Slape jak hodinky, jen zase nezvlada takove napeti pro nicd a proto jsem kupoval jeste MSXE.


Zdravím,
zkusím se zeptat na to co se již zde konstatoval Luboš.
Alespoň u mého msxe při výkonu od 400W - 600W začnou poblikávat některé typy LED žárovek (některé ne). Pod 400W to nedělá a nad 600W to přestane (ty hodnoty nejsou úplně přesné, ale to teď asi není podstatné). Zajímalo by mě čím to může být způsobeno a hlavně co na to dražší elektronika, např TV a jestli ji to může nějak škodit. Jak to odstranit se ani neptám, to bez nějakého "brutálního" zásahu do msxe asi nebude možné, k LEDkám by možná pomohly připojit kondenzátory, ale jde mi jen teoretickou příčinu a co může tato anomálie v domácnosti způsobit. Chápu, že bez znalosti průběhu napětí je těžko vyslovovat nějaký verdikt, ale možná je zde někdo kdo má msxe a osciloskop a byl by schopen k tomu něco říct. Uvítám však i jakoukoliv čistě teoretickou odpověď od místních el. odborníků.

Předem děkuji za odpověď.

ADD. Jen upřesním, že prozatím nepoužívám žádný vytěžovač a jelikož mám Li-ion baterie a nabíjení držím na max 28,8V ještě se mi ani jednou nestalo, že by spadl do nějakého chybového stavu, nebo byly s ním jiné problémy (vyjma dle mého názoru vysoké spotřeby z DC v bypass)
FVP 2,4kWp, EPSolar 4215BN, BMV 700, Epever 3000SHI, Axpert msxe, BMZ Li-Ion 8,1kWh@24V
http://cz0njf.dreamsys.cz
cz7jfm
 
Příspěvky: 28
Registrován: ned říj 11, 2015 1:51 am
Bydliště: Frýdek-Místek

Re: měnič UPS Axpert

Příspěvekod lzahradil » pát čer 09, 2017 9:38 am

lzahradil píše:me to s vytezovacem naopak funguje dobre a diky nemu mi nespadne do chyby o ktere jsem psal v predchozi zprave.
Jen blikaj urcite typy zarovek. Mam na to napojen 2kW boiler.
Mohl bys vyzkouset nastavit maximalni napeti pro nabijeni co msxe zvladne ? Zajima me zda budes mit stejnou chybu jako ja. Nevim kdo tu ma jeste nesmrtelne NiCd a msxe abych mu napsal.


Jeste doplnim ceho jsem si vsiml vcera.
Spodni napeti pro prepnuti na bypass mam nastaveno na 22V. Nejnizsi hodnota kterou msxe umi nastavit. Pak uz je jen cutoff kterou je 21V.
Ovsem muj msxe uz pri 23V signalizuje cervenou ledkou s chybou 04. Proc ? Kdyz to pro nej nema bejt slaba baterie.

Abych eliminoval blikani zarovek, zapojil jsem za msxe 1,4kW UPS aby mi vzrostla spotreba a zaroven jsem si odzalohoval par veci ktere bych chtel aby nevypadly v pripade vypnuti menice. Vsiml jsem si, ze UPSka ruzne obcas s nabehem zacina vrcet a pak to zase ustava. Jakoby se ji na vstupu rozbihala sinusovka pripadne mela nejakej divnej tvar.
U msxe samozrejme na vystupu.
FVE 5,84kWp [10x Scheuten 210Wp, 6x ShuttenPoly 260Wp@Axpert MSXE 2400W, 4x Kyocera 140Wp@EPSolar 4215BN(1), 2x EinnovaSolarline 270Wp@EPSolar 4215BN(2), 4x EinnovaSolarline 270Wp@Axpert MKS 2400W Plus], NiCd 800Ah@24V + LiFePO4 200Ah@24V
lzahradil
 
Příspěvky: 326
Registrován: sob dub 11, 2015 1:28 am
Bydliště: CZ

PředchozíDalší

Zpět na Axpert

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'