Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pon črc 16, 2018 3:37 am


Axpert

Měniče Axpert
Předchozí

Re: Axpert

Příspěvekod youda » úte čer 05, 2018 9:11 pm

fatter píše:Ahojte, tiez som sa stal majitelom noveho Axperta 48V/5kW.Nadviazem na uvod tejto temy, spravny postup pri prvom zapnuti.Ak som dobre pochopil najpr pripojit aku, potom 220V vstup, aj vystup, potom panely, to vsetko pri vypnutom Axpertovi? A nakoniec zapnut Axperta? A este by som sa chcel uistit, ze mozem prepojit nulaky a zeme vstupu a vystupu, a aj nulaky som zemou navzajom? A este otazka, mam pripojit minus pol z panelov na tieto prepojene nulaky? Alebo na prepojene zeme (oni su napokon aj tak medzi sebou prepojene). Dik..

fatter píše:Ostava este otazka, ako teda s minus polom od panelov, mam ho prepojit na PE? (N?) Mam bezramove amorfy 2500W..

fatter píše:Chlapi a co s tym minus polom teda..poradte pls


Fatter,
Jak jsi sám našel, výrobci amorfních panelů v návodu vyžadují uzemnění jednoho z pólů. Většinou je to mínus, ale u některých typů amorfů to může být i plus pól. Mono a Poly uzemění žádného z pólů nevyžadují. Přesnou informaci je vždy potřeba najít v manuálu k panelům.

Bohužel, kombinace Axpert + Amorfy není úplně ideální.
V návodu Axperta, strana 13, máš uvedeno: UPOZORNĚNÍ: Tento měnič je kompatibilní pouze s mono-krystalickými a poly-krystalickými PV panely. http://www.ostrovni-elektrarny.cz/docs/ ... ual_CZ.pdf

Tato šalamounská formulace značí, že s Amorfními panely bude mít měnič problém. A tím problémem je právě uzemnění. Vstup Axperta není galvanicky oddělen, záporný ani kladný pól panelů (vstupu) tedy nesmíš uzemnit. Panely tedy nepřizemňuj, fungovat to bude úplně normálně, jen se ti časem může objevit nějaký "leakage current" a amorfy nebudou mít tak dlouhou životnost, jako kdyby byly správně uzemněné.

Pokud bys chtěl do amorfů v budoucnu intenzivně investovat, vyber si měnič, který má v návodu či datasheetu uvedeno, že je s amorfy kompatibilní. Vhodný je například Fronius Galvo, u kterého už název naznačuje, že má galvanické oddělení vstupů.

Druhou možností je zůstat u Axperta (a většiny měničů na trhu) a používat sním Poly, Mono nebo prostě panely u kterých je v manuálu výslovně uvedeno, že nevyžadují uzemnění žádného pólu. Mimochodem, uzemnění rámu u rámových panelů je normální a nedělá problém s žádnou konstrukcí měniče.
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 292
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 28

Re: Axpert

Příspěvekod mobilik » úte čer 05, 2018 9:22 pm

Na tomto fore sa uz viac krat pisalo, axpert nevie ani pracovat s amorfom poriadne....

Je to makky zdroj, bude sa odpajat a pripajat rano a vecer hore dole a aj cez den to nepojde nejak extra.
mobilik
 
Příspěvky: 1678
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 147

Re: Axpert

Příspěvekod volente » úte čer 05, 2018 10:01 pm

Já mám na Axperta zapojené amorfy CdTe společně s monokrystaly. Žádné zemění. Někde jsem vyčetl že tato konstrukce amorfních panelů nevyžaduje zemění jako panely typu aSI nebo CIS. Štítkový výkon je dohromady 1920Wp a i když je hooodně teplo tak při plném osvětlení si Axpert dodává 1,5kW. Rozdíl napětí panelů v zátěži je asi 18V (74V mono - 92V amorf). Při plném osvitu drží Axpert napětí kolem 78V. Asi to není maximální využití, ale mě vyhovuje.
4x Solartec mono 180Wp + 12x Calyxo 70Wp amorf + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, 12kWh Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 797
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 83

Re: Axpert

Příspěvekod fatter » sob črc 07, 2018 6:57 pm

Ahojte, ako meriate vykon dodany Axpertom? Mam elektromer, ktory by som za Axperta zapojil, ale chce pripojenie fazy aj nulaku. V rozvadzaci, odkial napajam Axperta (do in), su nulaky spotrebicov a siete uz prepojene, tak neviem ci to neurobi galibu..
fatter
 
Příspěvky: 25
Registrován: čtv led 18, 2018 12:11 pm
Reputation: 0

Re: Axpert

Příspěvekod volente » sob črc 07, 2018 7:49 pm

Já měřím tímto:
https://www.aliexpress.com/item/ATORCH- ... 3c00cF7ebx
fáze je protažená cívkou jak na vstupu, tak na výstupu, takže při přepnutí na síť se proudy ruší a tím se fakticky měří jenom to co měnič vyrobil.
4x Solartec mono 180Wp + 12x Calyxo 70Wp amorf + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, 12kWh Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 797
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 83

Re: Axpert

Příspěvekod youda » sob črc 07, 2018 7:57 pm

fatter píše:Ahojte, ako meriate vykon dodany Axpertom? Mam elektromer, ktory by som za Axperta zapojil, ale chce pripojenie fazy aj nulaku. V rozvadzaci, odkial napajam Axperta (do in), su nulaky spotrebicov a siete uz prepojene, tak neviem ci to neurobi galibu..


Neurobí. Elektroměr je z tohoto pohledu zapojen stejně jako spotřebič.
Co se týče nuláku, ten ve skutečnosti elměrem jen prochází (Schválně si změř odpor N-in vs N-out). N-out na elměru není třeba pro jeho funkci vůbec zapojovat. Tedy aspoň všechny 3 elměry, které mám zapojené já, takto měří zcela bez problémů.

Tedy, ony elměrem prochází i všechny 3 fáze, ale jen na fázích jsou proudové transformátory.
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 292
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 28

Re: Axpert

Příspěvekod fatter » sob črc 07, 2018 8:11 pm

ok dakujem, skusim to s elmerom ktory mam
fatter
 
Příspěvky: 25
Registrován: čtv led 18, 2018 12:11 pm
Reputation: 0

Re: Axpert

Příspěvekod volente » sob črc 07, 2018 8:20 pm

Jen ti ten elektroměr bude měřit všechno co projde přes Axperta, tzn. i to co proteče ze sítě. Nemám pravdu?
4x Solartec mono 180Wp + 12x Calyxo 70Wp amorf + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, 12kWh Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 797
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 83

Re: Axpert

Příspěvekod youda » sob črc 07, 2018 8:23 pm

Ano Volente, bude měřit všechno co vyleze z Axperta, ať už to tam vlezlo z panelů, baterky nebo z DS. Když máš jeden elměr s přímým měřením, tak se toho ani moc vymyslet nedá.

Samozřejmě, kdyby měl Fatter něco s externím CT, jako máš ty, tak by mohl udělat stejný trik :)
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 292
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 28

Re: Axpert

Příspěvekod youda » sob črc 07, 2018 8:28 pm

Mimochodem, ten odkaz co jsi dával mě hodil na DC voltmetr...neuklepl ses při kopírování? Viz foto.
Určitě jsi chtěl dát odkaz na střídavý elměr s proudovým transformátorem..ne?

DC voltmeter.JPG
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 292
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 28

Re: Axpert

Příspěvekod volente » sob črc 07, 2018 8:39 pm

Původní otázka zněla "jak měříte výkon dodaný Axpertem", tak jsem myslel že jde o měření výroby. Pokud tam dá obyčejný elektroměr tak bude muset odečíst hodnotu na přípojném elektroměru od hodnoty na svém elektroměru a tak dostane výsledek. Myslím že ten můj měřič za ty peníze stojí. Hlavně na něm vidím okamžitý výkon ve Watech. Axpert mě několikrát překvapil že obsloužil i 2650W po dobu několika minut.
Omluva, tady je ten správný:
https://www.aliexpress.com/item/180-Deg ... 4c4dc7iMj3
4x Solartec mono 180Wp + 12x Calyxo 70Wp amorf + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, 12kWh Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 797
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 83

Re: Axpert

Příspěvekod youda » sob črc 07, 2018 8:46 pm

JJ, za 15 babek je to zadarmo a celkově elegantní řešení (to stím protáhnutím IN i OUT).
Fatter:
- Elměr který už máš, klidně zapoj, vybouchnout by určitě neměl.
- Do budoucna si pořiď buď to, co radí Volente, nebo nějaký komplexní monitorovací systém...podle toho jak moc si stím chceš hrát :)
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 292
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 28

Re: Axpert

Příspěvekod fatter » ned črc 08, 2018 12:41 pm

Ak som to dobre pochopil, ked cez cievku sa prevlecie faza In aj Out, tak sa navzajom prudy vyrusia? A nie scitaju?
fatter
 
Příspěvky: 25
Registrován: čtv led 18, 2018 12:11 pm
Reputation: 0

Re: Axpert

Příspěvekod youda » ned črc 08, 2018 12:57 pm

Ano, jen je potřeba dráty protáhnout tak, aby proudy tekly ve správném směru - tedy in a out proti sobě.
Uživatelský avatar
youda
 
Příspěvky: 292
Registrován: úte dub 26, 2016 11:12 pm
Reputation: 28

Re: Axpert

Příspěvekod volente » ned črc 08, 2018 1:24 pm

Foto napoví. A zrovna se mě podařilo chytit slušný výkon 2640W.
IMG_20180708_141711.jpg
IMG_20180708_141651.jpg


Ještě dodám že po přepnutí na síť zůstane na měřiči hodnota kolem 10W, což je vlastní spotřeba Axperta ze sítě.
4x Solartec mono 180Wp + 12x Calyxo 70Wp amorf + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, 12kWh Li-Ion, Axpert MSXE, 24V/2,4kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 797
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov
Reputation: 83

Předchozí

Zpět na Axpert

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'