ikovlabs píše:Takze result :mozna to bude fungovat ale urcite to bude stat xxxxxxx penez.Teplo potrebuji v zime - tedy uvazovat o 10kW v kuse 14 dni je utopie...
Nebo postavit dům kolem zasobniku a ten natapet dle moznosti FVE/kotlem na drevo- to uz ostane někdo realizoval - tusim to bylo 12m2 a kolem schodiste.
No, určitě to bude stát méně peněz, než vybudování té nádrže na 150m3, která se bude nahřívat celé léto. Viz pár postů výše. Co říkám já je, že nádrž 150m3 je opravdu nesmysl.
Ovšem 10 či 20m3 se udělat dá, obzvláště pokud na to člověk bude při stavbě myslet. Nádrž okolo schodiště je výborný nápad! Například já teď mám v suterénu jednu nevyužitou místnost 25m2 s výškou cca 3m. Tedy cca 75m3 prostoru, do kterého bych po zateplení takovou dvacítku nádrž plus izolaci dát mohl a ještě by mi tam spousta místa zbyla. Bohužel, nemám vodní topení
Výkon 10kW x 6h denně (60kWh) se v českých podmínkách udělat dá také, i v zimě bez přímého slunce. Mě se zatím ukazuje, že 20kWp panelů mi z ambientního světla dává výkon cca 3400W tedy cca 16%. Že jde o ambientní světlo lze poznat z toho, že východní i západní směr má úplně stejné výkony.
Včera, když u nás bylo fakt hnusně, to takto jelo od 10:30 do 15:00 (=4.5h) Tedy cca 15kWh vyrobeno jen z ambientního světla pomocí 20kWp pole. Něco málo to pak ještě vyrobilo před a po.
Kdybych tedy stavěl nový barák, zapracoval bych na nádrži a na louku nasázel třeba 200 panelů. Při ceně 3kkč/panel je to cca 600 tis Kč. Za 1M by taková FVE šla postavit určitě. To asi není úplně pro každého, ale určitě jsou lidé, kteří mají prostředky i dostatečně silný důvod k tomu se takto zainvestovat.